liga prvaka

Protiv Hrvatske na SP-u je bio tragičar, a sad je remek-djelom utišao Madrid

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA je krvarila na putu do finala SP-a u Rusiji. Nakon što je prošetala skupinom, nastupili su problemi. Dva puta je prolazila na penale, protiv Danske i Rusije, a Englesku je u polufinalu prošla golom Marija Mandžukića u finišu drugog produžetka. Treba reći i to da je Hrvatska u sva ta tri susreta nokaut faze morala stizati protivnikovu prednost.

Protiv Danske je bilo možda i najteže. To je kasnije priznao i Zlatko Dalić. Danci su poveli odmah na početku, Mandžukić je vrlo brzo vratio stvari na početak, a veći dio utakmice Skandinavci su dominirali. U 116. minuti Luka Modrić imao je priliku utakmice – penal za prolazak. Ipak, obranio mu ga je Casper Schmeichel. Uslijedilo je mučenje penala.

Za Dansku je promašio Eriksen. Za Hrvatsku Badelj. Subašić je obranio i Lasseu Schoneu, a Casper Pivariću. Nikolai Jorgensen je još jednom pucao u Danijela, a Rakitić je odveo Hrvatsku u četvrtfinale.

Lasse Schone je te večeri bio jedan od tragičara. Nije mu bilo lako. Međutim, točno osam mjeseci kasnije, nesretni Danac doživio je satisfakciju na velikoj sceni. A ima li veće scene od Santiago Bernabeua u Ligi prvaka.

Real je gubio 0:3 od Ajaxa, Asensio je smanjio na 1:3 i vratio je kakvu-takvu nadu Kraljevima, a onda je Schone izveo čaroliju. Ajax je dobio slobodnjak s lijeve strane, na nekih 23, 24 metra od vrata Reala. Otprilike na istom mjestu odakle je Žuti zabio ONAJ gol Jamajčanima na SP-u u Francuskoj 1998. Danac se namjestio, vidio je da se Thibaut Courtois očajno postavio očekujući ubačaj i efektno ga prebacio za nestvarnih 1:4. Lasse Schone - u samo osam mjeseci od tragičara do heroja.

Pročitajte više