DINAMO - ATALANTA

Protiv koga igra Dinamo? Svi su očekivali da će se raspasti, a oni su još jači

Foto: EPA-EFE

DINAMO u srijedu (21 sat, HTV 2) na Maksimiru protiv Atalante kreće u ovogodišnju avanturu u Ligi prvaka.

Hrvatski prvak je u skupini C izvukao Manchester City, Šahtar i jednog od najtežeg mogućeg protivnika iz četvrtog bubnja, talijansku Atalantu. Momčad Gian Piera Gasperinija je prošlu sezonu završila na sjajnom trećem mjestu, a koliko dobro je igrala dovoljno govori podatak da je zabila više golova od prvaka Juventusa (77-70).

Atalanta je prošle sezone bila jedna od najatraktivnijih europskih momčadi. Brz, atraktivan i efikasan nogomet odveo je "Božicu" do trećeg mjesta u talijanskom prvenstvu i prvom plasmanu u Ligu prvaka u povijesti tog kluba. Momčad iz Bergama predvodio je nevjerojatni Duvan Zapata s 28 golova i osam asistencija u svim natjecanjima. Odlični Slovenac Josip Iličić dodao je 13 golova i devet asistencija, a Alejandro "Papu" Gomez 11 golova i 13 asistencija i Atalanta se našla u finalu talijanskog kupa (poraz od Lazija) te na trećem mjestu Serie A.

Svi su željeli kolumbijsko čudo

Kad je sezona završila, pola Europe otimalo se za Zapatu. West Ham je bio korak do njegova transfera, želio ga je i Everton, a javili su se i Chelsea, Atletico i Inter. Nitko nije očekivao da će Kolumbijac na kraju priče ostati u Bergamu, ali upravo to se i dogodilo. Baš kao i s Josipom Iličićem kojem je Napoli već poslao ugovor, ali i Slovenac je odlučio ostati. Kako se dogodilo da je trojac iz Atalantina napada i ove godine u Bergamu ne znamo, ali sigurno je tu veliku ulogu odigrao i trener Gian Piero Gasperini, čiji napadački nogomet očito odgovara tim igračima. Osim toga, Iličić i Gomez već su prešli 30., a sa Zapatom se veliki klubovi očito nisu željeli kockati jer je u karijeri seljakao iz kluba u klub, a eksplodirao je tek jednu polusezonu u Atalanti.

Tako je La Dea zadržala kostur momčadi, a jedini veći izlazni transfer bio je onaj odličnog braniča Gianluce Mancinija koji je posuđen Romi uz opciju otkupa ugovora. Milan je za 24 milijuna eura otkupio Francka Kessieja, a za 21 odnosno 12 milijuna otišli su Bryan Cristane i Andrea Petagna, koji su prošle sezone ionako bili na posudbama i nisu u Gasperinijevim planovima.

No, ne samo da je zadržala glavne igrače i dobro napunila blagajnu, nego se Atalanta ovog ljeta još dodatno pojačala. Za 15 milijuna eura kupila je Lucasa Muriela iz Seville. Kolumbijski napadač nije mogao do minutaže u La Ligi pa ga je Gasperini odlučio pridružiti sunarodnjaku Zapati u napadu. U prve tri utakmice ove sezone Muriel je ulazio s klupe i zabio je već tri gola, što dovoljno govori koliko dobro se snašao u Bergamu, ali će susret na Maksimiru najvjerojatnije propustiti zbog ozljede. Iz Genka je za 13,7 milijuna eura došao ukrajinski veznjak Ruslan Malinovskij koji je prošle bio jedan od glavnih igrača Genka u osvajanju naslova prvaka i kad se još malo uštima, bit će pravo pojačanje.

Tanki na bokovima

Ono na što u Bergamu nisu previše obraćali pozornost je obrana, iako je Gasperinijeva filozofija ionako uvijek bila da ne može obrana primiti koliko njegov napad može zabiti. To se pokazalo kao dobitna kombinacija prošle sezone u kojoj je Atalanta, recimo, primila gol više od 16-plasirane Fiorentine, ali je utrpala najviše golova u prvenstvu. No, Atalanta je ove sezone u nepoznatom teritoriju. Igranje u Ligi prvaka, neusporedivo zahtjevnijoj od Europa lige, sigurno će se odraziti na potrošnju igrača, osobito bočnih koji su ključni u omiljenom Gasperinijevom sustavu s tri igrača u zadnjoj liniji i četiri u veznoj, u kojem bokovi igraju ključnu ulogu. Jedan od njih, Timothy Castagne, tek se oporavlja od ozljede pa su jedina preostala rješenja Gasperiniju Hans Hateboer i Robin Gosens.

Ozlijedi li se netko od njih, Atalanta će biti u problemima, ali ovi "luđaci" u napadu pobrinut će se da golovima nadoknade takav eventualni gubitak. U prve tri utakmice ove sezone su na učinku dvije pobjede i jednog poraza, uz gol razliku 7:6. Prostora za Dinamove brze bočne igrače kroz relativno nesigurnu Atalantinu obranu će sigurno biti. Pitanje je samo kako će se Dinamo nositi s napadom koji je početkom godine razbio Juventus 3:0...

Pročitajte više