Poljud zviždi, Pušnik se spašava

Foto: dizajnist.com

U 16. KOLU hrvatske nogometne lige Hajduk je pred deset tisuća gledatelja na Poljudu s 1:0 svladao Lokomotivu i tako privremeno preskočio Osijek na trećem mjestu, približivši se drugoplasiranom Dinamo na svega pet bodova. Junak nove prvenstvene pobjede bio je gambijski veznjak Hamza Barry.

Torcida sve nezadovoljnija Pušnikovim Hajdukom

Kako je riječ o devetom slavlju u posljednjih 13 međusobnih utakmica s Lokosima, izgleda da su Hajdukovci napokon pronašli pravi recept za ovaj zagrebački klub nakon što su od 2011. do 2013. pune dvije godine bili bez tri boda.

Inače, sam početak susreta prošao je pod znakom Torcide koja je sa sjevera vrlo otvoreno poručila što misli o aktualnim rezultatima Pušnikove momčad. "Na -13 hladnije je nego u Sibiru. Hoćemo igru, a ne prazna obećanja", pisalo je na transparentu koji potvrđuje sve veće nezadovoljstvo posljednjim događanjima u klubu.

I nakon dvotjedne pauze bez pomaka u igri Bijelih

A iako je bodovni konto povećan za tri važna boda, dvoboj protiv Lokomotive, unatoč dvotjednoj pauzi, nije ponudio gotovo nikakav pomak u igri. Bijeli su i dalje puni rupa u obrani te potpuno bezidejni u igri prema naprijed, oslanjajući se ponajviše na duga proigravanja i prekide.

Dojam je da je Pušnikova momčad opet imala veliku dozu sreće, jer su u finišu susreta gosti iz Zagreba u nekoliko navrata bili vrlo blizu pogotka. Da je u 83. minuti Rožman poslužio Ivanušeca samo pola sekunde ranije, ovaj bi zasigurno sa svega pet metara ubacio loptu iza leđa već svladanog vratara Hajduka.

Vratar je dobar koliko i obrana, međutim nesigurnost Stipice je za svaku osudu

Kad smo već kod Dantea Stipice, onda valja reći kako je ovaj u zaista očajnoj formi. Ni prije 25-godišnji vratar nije činio čuda na golu Bijelih, međutim ono što pokazuje ove sezone ispod svake je kritike. Toliku dozu nesigurnosti pri istrčavanju na visoke lopte nismo vidjeli jako dugo.

Naravno, vratar je samopouzdan koliko i obrana koja stoji pred njim, a to je nešto što slovenski strateg nikako ne uspijeva riješiti. U kojoj god postavi poslao stopera na travnjak, i za koga se god odlučio na bekovskim pozicija, posljednja linija Bijelih već mjesecima u kontinuitetu amaterski ispada na dubinske lopte.

Klupa kakvu Hajduk dugo nije imao

No ako postoji nešto što ulijeva nadu kako će Hajduk u nastavku sezone ipak napraviti nešto više, onda je to upečatljivo široki roster, koji nudi raznolikost kakvu su Bijeli prije mogli samo sanjati. Dovoljno je pogledati klupu protiv Lokosa - Jeff, Tudor, Bašić, Vlašić i Ohandza, redom prvotimci koji mogu napraviti razliku.

Ovaj posljednji. večeras pristojno izviždan, u proteklom je periodu puno više punio novinske stupce no mreže. Naime, nedavno je odbio novi, nezadovoljan ponuđenim iznosom. O tome ćemo podrobnije govoriti narednih dana, no ono što je važno, usprkos njegovim manama, Hajduk nije klub koji može i smije gubiti igrače takve kvalitete.

Obećavajući nastup Hamze Barryja

Ohandza protiv Lokosa nije napravio ništa, baš kao ni njegovi suigrači u napadu, ali jest još jedno ovoljetno pojačanje iz Afrike, Hamza Barry. Bila je ovo zasigurno najbolja utakmica Gambijca u Hajduk. Bio ga je pun teren i bio je, što još važnije, jako opasan po gol. Ukoliko ovako nastavi, nema sumnje da će biti veliko pojačanje.

Pohvale zaslužuje i Josip Juranović, koji je nakon gotovo tragičnih nastupa na početku sezone, izgleda ušao u formu. Juranovića ofenzivna igra na desnom krilu veliki je dobitak za Hajduk, a raduje i debitantski nastup Josipa Kvesića na lijevoj strani, koji se splitskoj publici predstavio asistencijom.

Pušnik dočekao duge rukave u Splitu, ali proljeće će biti pravi ispit njegovih vrijednosti

Sve u svemu, bila je to još jedna slaba predstava Splićana, ali na sreću po ljubitelje Hajduka opet sa sretnim završetkom i opet zahvaljujući individualnom bljesku. Međutim, kako je ostalo još četiri kola do kraja "jeseni", bodovi su ipak najvažniji.

Bez obzira kakva igra bila u ovom trenutku, imperativ je Bijelih da sa što manjim zaostatkom dočekaju prvenstvenu pazu, a onda će Pušnik više od dva i pol mjeseca vježbati za posljednju priliku da stvori igru i ostvari davno dana obećanja.

Pročitajte više