Radio kao u davna vremena ili prebukirani serveri

NAIZVJESNIJE je da TV prijenosa susreta Ukrajina - Hrvatska neće biti. Ostaju radio, live tekstualni prijenos na Indexu te prijenos na internetu.

Čelni čovjek sportskog programa HTV-a Bruno Kovačević jučre je svekoliko hrvatsku javnost obavijestio da su vrlo mali izgledi za realizaciju prijenosa utakmice Ukrajina - Hrvatska, što u prevedenom znači da prijenosa neće biti, osim ako nekim čudom gospodin Surkis, koji se sada pokazuje kao jedini mogući spasitelj, ne omogući Hrvatima gledanje možda i ključne utakmice kvalifikacijskog ciklusa.

Bruno Kovačević je objasnio da prijenosa neće biti zbog sukoba na relaciji dvije agencije, TCF i Sport Five koje polažu prava na prijenos susreta iz Harkiva, odnosno Zagreba, a one navodno ne mogu postići dogovor jer bi onda jedan od ovih agencija izgubila popriličnu svotu novca, a naravno to nitko ne želi. Na nacionalnoj dalekovidnici tvrde da su pokušali apsolutno sve, a RTL je već ranije odustao od namjere da se potrudi nekako izorganizirati prijenos.

Glavni čovjek sportskog programa HTV-a je ipak ostavio malu mogućnost da prijenosa bude. Naime, nakon apela Fifi, Uefi, ukrajinskim političarima, i raznim drugim institucijama, na kraju se priče možda pojavljuje "spasitelj" Surkis, koji je poručio Hrvatskoj da su šanse za TV prijenos vrlo male, ali da ipak postoje.

No, bolje se na vrijeme osigurati. Kao u dobra stara vremena, kada nije bilo TV prijamnika, slušat će se radio. Na radiju će prijenosa sigurno biti, a nogometna igra u Hrvatskoj će barem na jedan dan dobiti drugačiju dimenziju. Fanovi hrvatske reprezentacije će tako uz pivo sjediti kraj radijskih prijamnika te zamišljati akcije koje opisiju radijski komentatori.

"Spasitelj" Surkis možda nešto riješi, ako ne, treba ići u "komšiluk"

Prijenos na radiju jedna je od najsigurnijih varijanti da doznate što se na utakmici događa. Druga, također sigurna varijanta je Live tekstualni prijenos na Indexu, naši novinari će vam pokušati koliko je moguće bolje dočarati sve ono što se događa u Harkivu.

Oni koji misle da će TV signal uhvatiti putem interneta mogli bi se razočarati. Naime, "peer 2 peer" bi danas mogao biti u totalnoj blokadi na svim onim web stranicama koje nude takve mogućnosti. Diljem Europe se igraju nogometne utakmice, te će vrlo velik broj korisnika okupirati servere čija propusna moć nije neograničena. Kada se tome pridoda činjenica da će vrlo velik broj internetskih korisnika u Hrvatskoj nahrliti na gledanje utakmice Ukrajina - Hrvatska, moglo bi doći do velikih zaostaja u transmisiji i vrlo otežanog gledanja utakmice.

Što se tiče TV prijenosa na drugim, stranim televizijama, oni sretnici koji imaju satelitsku opremu i mogu hvatati sve moguće svjetske programe, negdje će utakmicu negdje i uloviti.

Za razliku od Hrvata, susjedi u Bosni i Hercegovini i Srbiji mogu gledati utakmicu Ukrajina - Hrvatska. Najavljena je na programu Sportklub u Srbiji te istoj stanici u Bosni i Hercegovini. Treba reći da hrvatski Sportklub nema prava na prijenos ovoga dvoboja.

Prema tome. Današnja utakmica bit će jedno sasvim novo iskustvo za poklonike hrvatske nogometne reprezentacije, ne dogodi li se neko čudo te "spasitelj" Surkis svojom moći omogući nama u Hrvatskoj prijenos.

M.Š.
Foto: K.H.

Pročitajte više