Rijeka još može uzeti naslov, ako se Mamiću ponovi "crni listopad"

Foto: Hina, Guliver Images/Getty Images, montaža: Index

MATJAŽ KEK u utorak na Rujevici (20 sati) lovi posljednji vlak za naslov u 1.HNL, ali bez obzira na rezultat u zadnjem ovosezonskom derbiju protiv Dinama ne ovisi o sebi. Razmak na ljestvici je četiri boda i pobijedi li Dinamo, bit će mu potreban još jedan poraz "plavih" u zadnja četiri kola za prvo mjesto jer ima lošiju gol razliku.

Dinamo ima teži raspored do konca sezone, četiri od posljednjih pet prvenstvenih kola igrat će u gostima, a u iduća dva mora na Rujevicu i Park mladeži.

Keku i društvu će za titulu biti potrebno čudo, ali trebalo je Realu i Atleticu protiv Barcelone pa su se madridski klubovi u malo više od dva tjedna vratili u borbu za već prežaljeni naslov.

Dinamo je u listopadu 2015. izgubio od Rijeke pa od Splita

Rijeci će biti dovoljno samo pet dana pobijedi li u iduće dvije utakmice Dinamo i Hajduk, te ako se "modrima" ponovi crna rupa iz prvog dijela sezone kad su u razmaku od 25. do 30. listopada dvaput izgubili u HNL-u, od Rijeke na Rujevici 2:1 i Splita na Parku mladeži 1:0.

Nakon ispita u Rijeci i Splitu, Dinamo će dočekati Istru u najlakšoj preostaloj prvenstvenoj utakmici, a Mamićeva zadnja "mina" je stadion u Koprivnici protiv čvrstog Slaven Belupa.

Olakotna okolnost Dinamu je utakmica "više" od Rijeke, naime "modri" će u posljednjem kolu HNL-a igrati "revijalku" protiv Lokomotive u gostima gdje tradicionalno dobro prolaze. Rijeka mora preskočiti Dinamo prije zadnjeg kola jer budu li "plavi" vodeći uoči posljednjih 90 prvenstvenih minuta, braća Mamić samo će potvrditi naslov u društvu šire obitelji u Kranjčevićevoj. Ipak, Rijeka ima nešto lakši raspored jer će Dinamo do kraja sezone samo još jednu utakmicu igrati kod kuće.

Rijeka nakon Dinama mora na Poljud gdje je bez poraza od 2011. godine

Izuzev derbija protiv Dinama u utorak, najveći ispit Rijeci bit će gostovanje u Poljudu pet dana kasnije. No Kek i društvo ne znaju za prvenstveni poraz od Hajduka u gostima od 2011. godine, a u prvom dijelu sezone slavili su u Poljudu 3:0 i s dobrim šansama putuju u goste "bijelima".

U posljednja tri kola Riječani će dvaput igrati kod kuće, protiv Splita i Istre, a posljednje gostovanje u sezoni moraju odraditi protiv Osijeka, koji će do tad vjerojatno osigurati ostanak.

Borba za ostanak je manje neizvjesna

Borba za ostanak riješena je veće neizvjesnosti, jasno je kako je Zagreb siguran putnik u niži rang, a jedino je pitanje tko će u doigravanje za ostanak. Kandidati su Osijek i Istra, ali Slavonci su u znatno povoljnijoj situaciji, obzirom na šest bodova viška na prvenstvenoj ljestvici i lakši raspored.

Pretposljednja Istra svoju su priliku za ostanak propustila je vjerojatno u prošlom kolu odigravši bez pobjednika protiv Osijeka (0:0). Ako želi ugroziti Osijek, mora u iduća četiri dana pobijediti Inter u gostima i Zagreb doma. Ne uzme li puni plijen, može se početi pripremati za doigravanje za ostanak. Do konca sezone još mora na Maksimir i Rujevicu pa teško može računati na više od dostojanstvenih poraza, a u pretposljednjem kolu u goste joj dolazi Split.

Osijek može otkloniti svaku neizvjesnost već iduće kolo

Osijek bi mogao otkloniti svaku neizvjesnost oko prvoligaškog predstavnika u doigravanju već u utorak ako kod kuće pobijedi Slaven Belupo i mogućom pobjedom bodovno će se poravnati s njim. Prilika za Osječane je i opuštanje "farmaceuta" pri kraju sezone jer su mislima vjerojatno već u finalu kupa i okršaju s Dinamom iako trener Kopić upozorava na svako opuštanje.

Osječani više ne moraju igrati s Dinamom do kraja prvenstva, ali će ugostiti Hajduk i Rijeku u posljednja tri kola. Moraju u goste još Lokomotivi u 33. kolu i u posljednjem putuju u Zaprešić. Slaven Belupo u posljednjih pet kola ima dvije ključne utakmice, protiv Osijeka u gostima iduće kolo i četiri dana protiv Intera kod kuće. Ako Kopić i njegovi igrači ponove igru protiv Rijeke iz polufinala kupa ne trebaju strepiti za ostanak.


 

 

Pročitajte više