REAKCIJE Svijet tuguje za Cruyffom

Foto: World Johan Cruyff

NAKON duge i teške bolesti umro je Johan Cruyff. Legendarni Nizozemac bio je jedan od najboljih nogometaša i trenera svih vremena, a u 68. godini života izgubio je borbu s rakom pluća.

U karijeri je osvojio tri Zlatne lopte, vodio je vlastitu reprezentaciju do finala Svjetskog prvenstva 1974. godine, gdje je proglašen za najboljeg igrača, a osvojio je i tri naslova u Ligi prvaka.

Njegova smrt potresla je nogometnu javnost, koja se sprema za ispraćaj jednog od najvećih.

21:00 I Luka Modrić, kojeg su često uspoređivali s nizozemskim genijalcem, oprostio se od Cruijffa > Pročitajte Modrićev dirljiv oproštaj od Cruyffa

19:00 Donosimo još reakcija iz svijeta na smrt nogometne ikone, osim nogometaša i trenera, od njega se opraštaju i političari, pa i nizozemski kralj:

"Shrvani smo time što se sve ovo dogodilo tako brzo. Ja sam izgubio prijatelja, a Nizozemska velikog nogometaša koji je uvijek imao napredne ideje i koji je svoj život posvetio tome da odvede nogomet na najvišu moguću razinu. Njegova važnost za nizozemski nogomet bila je golema", rekao je predsjednik Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) Michael van Praag.

"On je bio najbolji nogometaš kojega smo ikada imali", objavio je bivši nizozemski reprezentativni veznjak Ronald de Boer.

"Znali smo da je bio bolestan, ali zračio je optimizmom i bio je spreman na borbu. Ne samo da je bio najbolji nogometaš na svijetu u svoje vrijeme, već je bio sjajan analitičar. Mogao je vidjeti stvari u potpuno drugačijem svjetlu i izraziti mišljenje kojega se sami nikada ne biste sjetili", izjavila je nizozemska ministrica sporta Edith Schippers.

Nizozemski kralj: Cruyff je bio ikona

"Nizozemska je izgubila jedinstvenu i genijalnu zvijezdu koja je sportu dala novo lice. On je bio nizozemska ikona", riječi su nizozemskog kralja Willem-Alexandera.

"Čitav je svijet znao za njega, te kroz njega je saznao i za Nizozemsku", poruka je nizozemskog premijera Marka Ruttea.

"Johan Cruyff je bio veličanstveni igrač, jedan od najvećih ikada. Simbol za eleganciju u igri. Inspiracija. Izvor divljenja za navijače. On je zauvijek obilježio povijest nogometa", izjavio je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

"Duboko sam dirnut smrću svog najboljeg trenera i dobrog prijatelja. Hvala ti za sve, bit ćeš zauvijek u našim srcima", poručio je bivši branič Barcelone i Nizozemske, a sada trener Southamptona Ronald Koeman.

Beckenbauer: Bio mi je poput brata

"U šoku sam. Ne sam da mi je bio dobar prijatelj, već mi je bio poput brata", rekao je legendarni njemački igrač Franz Beckenbauer, koji je igrao protiv Cruyffa u finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine.

"Imao sam privilegiju da mi je Cruyff bio trener u Barceloni. On je bez dvojbe bio najbolji trener kojega sam imao, njegove poduke bit će zauvijek usađene u mene. Znao je najbolje od svih iskoristiti prednosti svakog člana momčadi", kazao je bivši brazilski napadač Romario.

"Bio je jedan od onih nogometnih velikana koji bi vas uzbudili svaki put kada bi uzeli loptu. Publika je uvijek očekivala nešto veliko kada bi Johan bio na terenu. On nikada nije imao negativnih misli. Volio je nogomet, sport i život. Zasigurno spada u društvo najvećih igrača svih vremena zajedno s Peleom, Di Stefanom i Maradonom", riječi su engleske legende Bobbyja Charltona.

17:20 Hrvat kojeg je Johann Cruyff odveo iz Hajduka u Barcelonu za Index govori o nogometnoj ikoni >  Goran Vučević: Cruyff je bio apsolutni gazda u momčadi, ni Romario ni Stoičkov nisu mu mogli ništa

17:00  Ajax je na ulaz u svoju Amsterdam Arenu postavio knjigu žalosti u koju fanovi mogu upisivati svoje poruke za preminulog nogometaša i trenera.

16:00 Navijači ostavljaju cvijeće na Cruyffovom spomeniku

15:05 Ko je bio Nizozemac - odgovor je u jednom potezu.

15:04 I Lotthar Matthaus poklonio se Cruyffu.

15:03 Kako je majstor iz Amsterdama razmišljao o nogometu.

15:00 Cruyff će nedostajati i talijanskom Milanu.

14:58 Gary Lineker nije štedio riječi.

14:56 Radamel Falcao zauvijek će se sjećati istinske legende.

14:53 Motociklista Marc Marquez odao je priznanje velikom nogometnom divu.

14:49 Johanova najveća ljubav Ajax izvjestio je o njegovoj smrti.

14:45 Barcelona, u kojoj je Cruyff igrao od 1973. do 1978. i vodio je s klupe od 1988. do 1996, šokirana je smrću jedne od svojih najvećih ikona.

14:42 Jedna od čuvenih rečenica legendarnog Johana.

 

14:38 Nogometni savez Engleske saosjeća se s obitelj Cruyff.

14:33 I legenda Liverpoola Jamie Carragher odala je počast

14:27 Veznjak Bayerna Xabi Alonso poslao je posljednju poruku za Cruyffa.

14:20 Manchester United oprostio se od nezaboravnog Nizozemca.

14:10 Nedavno je Johanu dan očeva čestitao njegov sin Jordi, također bivši nogometaš a danas sportski direktor izraelskog Maccabija iz Tel-Aviva.

Pročitajte više