Real i Bayern osigurali naslove, čekaju se odluke u Premiershipu i Seriji A

PRED nama su same završnice liga petica. Najzanimljivije je u Premiershipu, gdje će Chelsea već sutra imati priliku ponovno se bodovno poravnati sa Manchester Unitedom, samo kolo prije kraja prvenstva. Milan je pobjedom protiv gradskog rivala zakomplicirao situaciju oko Scudetta, a Bayern i Real su remijem, odnosno pobjedom, osigurali naslove u svojim ligama. No počnimo od naših susjeda Talijana.

Milan odgodio proslavu naslova

Milan je današnjom pobjedom protiv velikog gradskog rivala, Interu uskratio proslavu naslova dva kola prije kraja Serije A. Odluka o Scudettu tako i dalje ostaje otvorena jer je Roma na Olimpicu uvjerljivo svladala Sampdoriju i primakla se na samo tri, još uvijek nadoknadiva, boda. Nerazzuri će sljedeću priliku imati već naredni vikend kada kod kuće dočekuju dvanaestoplasiranu Sienu, dok će Roma čekati pogrešku i svoju priliku za nova tri boda tražiti protiv Atalante. Juventus je davnih dana zacementirao treću poziciju i u preostala dva kola ne može niti naprijed, niti natrag.

Ancelottijeva je momčad današnjim velikim trijumfom možda spasila katastrofalnu sezonu. Pobjeda im je donijela vrijedne bodove za posljednje, četvrto mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Iza Fiorentine je vrlo loš tjedan. U četvrtak su protiv Rangersa propustili veliku priliku za plasman u finale Kupa Uefe, a danas su gostujućim porazom od Cagliarija 2:1 izgubili i četvrto mjesto na ljestvici, koje će vrlo teško nadoknaditi u preostale dvije utakmice.

Borba za opstanak je i dalje vrlo neizvjesna. U najtežoj situaciji je i dalje Livorno, koji predvodi začelje, a za sada su ispod crte i Empoli, te Parma. U opasnoj zoni su još Catania, Reggina, Torino i Caglari.

Bayern tri kola prije kraja osigurao naslov

Muenchenski Bayern današnjim je gostujućim bodom kod Wolfsburga i matematički potvrdio naslov prvaka Bundeslige pošto tri kola prije kraja Werderu bježe nedostižnih deset bodova. Do kraja prvenstva predstoji nam vrlo neizvjesna borba za mjesta koja vode u Ligu prvaka, kao i ona koja vode u Uefin kup. Werder je u najboljoj poziciji sa 57 bodova jer su im samo tri boda od mogućih devet dovoljna da potvrde plasman ili barem kvalifikacije u Ligu prvaka.

Treći je Rakitićev Schalke koji je u subotu odigrao samo 1:1 sa Hannoverom, dok su na četvrtom, odnosno petom mjestu poravnati Hamburg i Stuttgart sa 51. bodom. Europi se i dalje nada Bayern iz Leverkusena koji je današnjim porazom na gostovanju protiv Duisburga propustio veliku priliku bodovno se poravnati s prije spomenutim dvojcem.

Situacija na dnu daleko je od riješenog. Za sada su utopljenici Hansa, Nuernberg i Duisburg, a 3 boda iznad zone ispadanja nalaze se Arminija i Energie iz Cottbusa. Petrićeva i Kovačeva Borussija naizgled je sigurna iako sa samo 38 bodova još uvijek ne može mirno spavati.

Chelsea i Manchester dijele naslove u Premiershipu i Ligi prvaka

Manchester je još jučer obavio pola posla na putu prema obrani naslova u Premiershipu. Crveni su Vragovi na Old Traffordu uvjerljivo svladali West Ham i ponovno pobjegli Chelseaju na tri boda. Grantova će momčad priliku za ponovno poravnanje imati sutra kada idu na noge Newcastleu koji je u velikom uzletu stoga ne treba unaprijed upisati bodove momčadi sa Stamford Bridgea.

Ukoliko Chelsea uspije pobijediti, prvaka će odlučivati posljednje kolo kada Fergusonov tim ide na noge trinaestoplasiranom Wiganu, a Londončani dočekuju Bolton. Topnici su minimalnim slavljem protiv Evertona upisali nova tri boda(sada imaju bod manje od Chelsea) i čekaju eventualnu pogrešku kako bi ugrabili izravni plasman u Champions ligu, dok je Liverpool već davno zacementirao četvrtu poziciju koja mu osigurava kvalifikacije za najprestižnije klupsko natjecanje sljedeće sezone.  Iako je izgubio od Arsenala, Everton je sa 62 boda i dalje tri ispred Aston Ville. Oba kluba imaju identičnu, plus 20, gol razliku pa će se  sudionik Uefinog kupa odlučivati u posljednjem kolu. Villa ide na noge West Hamu, a Everton kod kuće dočekuje Svrake.

Derby County odavno je otpisan sa samo 11 bodova i sljedeće će sezone sigurno igrati u drugoj ligi, dok su Birmingham i Reding za sada i dalje ispod crte sa 32, odnosno 33 boda. Fulham još uvijek izbjegava kvalifikacije za ostanak u ligi jer ima bolju gol razliku od Readinga, ali u posljednjem kolu idu na teško gostovanje kod Portsmoutha, dok Reading ima kudikamo lakši posao jer ide na noge otpisanom Derbyju.

Uz West Bromwich Albion, danas je premierligaški status u sljedećoj sezoni potvrdio i Stoke City koji se u elitno društvo vraća nakon 23 godine. Na trećem mjestu završio je Hull City koji će igrati u doigravanju za prvi ulazak u elitni razred engleskog nogometa u 104 godine dugoj klupskoj povijesti.

Realu 31. naslov

Real Madrid je velikim preokretom u posljednje tri minute dvoboja Osasune i matematički osigurao naslov prvaka Španjolske. Iako je Osasuna do 87. minute vodila 1:0 i imala igrača više(Cannavaro dobio 2 žuta kartona), Madrižani su golovima Robbena i Higuaina, pobijedili 2:1 i tri kola prije kraja potvrdili naslov. U tim trenucima činilo se kao da će Real za obranu naslova morati pričekati sljedeće kolo i domaću utakmicu s Barcelonom, ali momčad Bernda Schustera sve je riješila u samo tri minute.

Tri kola prije kraja prvenstva, Real drugoplasiranom Villarealu bježi nedostižnih deset bodova, dok Osasuni preostaje grčevita borba za opstanak.

U srijedu se na Santiago Bernabeuu igra veliki derbi španjolskog nogometa "El Clasico" između Reala i Barcelone, u kojem će "kraljevski klub" proslaviti obranu naslova. Sevilla je danas na domaćem travnjaku pogocima Brazilca Renata pobijedila Valladolid 2:0 i tako zadržala šanse u nastup u Kupu Uefa i sljedeće sezone, dok je Villareal na El Madrigalu golovima Nihata pobijedio Getafe 2:0.

Murcia i Levante sigurni su putnici u niži razred, a čak devet klubova su u opasnosti za preostalo treće mjesto koje vodi u razigravanje za ostanak u ligi. Osasuna je trenutačno ispod crte, s jednakim brojem bodova kao Recreativo i samo jednim manje od Zaragoze i dva od Valencije, Valladolida i Getafea.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više