Real Madrid

Real kakav nikad nismo vidjeli

Grafika: Index

TIJEKOM prvog mandata na mjestu Realovog predsjednika Florentino Perez je želio da klub djeluje po principu ideje "Zidanes y Pavones" - da kupuje najveće zvijezde svjetskog nogometa i koristi najbolje talente iz svog omladinskog pogona. U drugom mandatu Perez je Pavonese bacio u drugi plan i potpuno se okrenuo novoj eri Galacticosa, a sada otvara novo poglavlje u kojem dva čimbenika iz prvog mandata spaja u jedan, odnosno kupuje najveće talente iz cijelog svijeta.

Kako stvari stoje, novo Realovo pojačanje vrijedno 30 milijuna eura bit će veznjak iz Brazila Jesus Reinier, klinac koji će tek 19. siječnja proslaviti 18. rođendan. Nakon igrača poput Viniciusa Juniora (19 godina), Rodryga (18), Militaa (21) i Luke Jovića (22), Reinier postaje još jedan nogometaš s kojim Real pravi temelje za nove velike rezultate.

Od "Zidanes y Pavones" do klinaca

Real je tijekom proteklih deset godina ispisao povijest izgradivši jednu od najboljih momčadi koje je svijet ikad vidio. Umjesto da dovođenjem najboljih igrača svijeta pokušaju ostati na istoj razini, u Kraljevskom klubu su odlučili krenuti u drugom smjeru. Klub je, prije sve izvjesnijeg Reinierevog dolaska, za više od 310 milijuna eura doveo desetak igrača, uglavnom tinejdžera, na kojima želi graditi budućnost. Ovakav projekt nikada ranije nije viđen u Realu i bit će vrlo zanimljivo promatrati u kojem će smjeru ići.

Prva Perezova vladavina u Realu trajala je od 2000. do 2006. godine i ne može se okarakterizirati kao uspješna. Dvije titule prvaka Španjolske i jedna titula u Ligi prvaka uopće ne djeluju loše, ali kada se u obzir uzme da je Real tada pravio daleko najzvučnije transfere na svijetu (Luis Figo, Zinedine Zidane, brazilski Ronaldo, David Beckham, Michael Owen...), onda se ispostavlja da je takav uspjeh bio minimum Realovih mogućnosti.

Real je tada preveliku pažnju davao građenju klupskog brenda i zbog toga je pravio bizarne pogreške. Navodno su Madriđani 2003. godine imali priliku u svoje redove dovesti legendarnog Ronaldinha, ali opredijelili su se za Davida Beckhama. Jaki izvori tvrde da nije presudila igračka kvaliteta, nego - izgled. Za razliku od "manekena" Beckhama, zubi i lice čarobnog Brazilca nisu bili u skladu s klupskim imidžem. 

Takva logika donijela je loše rezultate - Real je 2004., 2005. i 2006. godinu završio bez ijednog osvojenog trofeja, a Perez je podnio ostavku na mjesto predsjednika.

Perez se na istu funkciju vratio 2009. godine. Iskustvo iz prvog mandata, znanje, kao i značajna doza sreće pomogli su mu da Real ponovno pretvori u Galacticose te izgradi jednu od najboljih momčadi u povijesti nogometa. 

Neočekivana Realova odluka

Real je od 2009. do 2018. godine osvojio samo dvije titule prvaka Španjolske, ali je na međunarodnoj sceni napravio rezultat koji će se teško nadmašiti. Real je 2014. godine osvojio čuvenu La Decimu (desetu titulu europskog prvaka), a onda je od 2016. do 2018. nanizao još tri titule europskog i svjetskog prvaka. Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Luka Modrić, Sergio Ramos i ostala družina pokazali su zašto je Real kraljevski klub.

Očekivalo se da će takvim uspjesima ipak doći kraj, a došao je prošle sezone, u kojoj je Real zauzeo tek treće mjesto u nacionalnom prvenstvu, ispao u osmini finala Lige prvaka od Ajaxa te u polufinalu Kupa Kralja od Barcelone. Svemu tome doprinio je i odlazak Cristiana Ronalda u Juventus 2018. godine.

Zato je bilo zanimljivo pratiti kako će Real napraviti smjenu generacije koja je ispisala povijest. Mnoge zvijezde povezivali su s dolaskom na stadion Santiago Bernabeu, ali na kraju je stigla samo jedna - Eden Hazard (29), koji je plaćen 100 milijuna eura. Sve ostale Realove akvizicije su izuzetno mladi igrači kojima se predviđa velika budućnost i koji jesu skupo plaćeni, ali koji još nisu dokazali da mogu osvajati velike trofeje i nositi se s pritiskom na najvišoj razini.

Real u svom rosteru trenutno ima Militaa (21-godišnji stoper plaćen 50 milijuna eura), Ferlanda Mendyja (24-godišnji lijevi bek plaćen 50 milijuna funti), Fedea Valverdea (21-godišnji veznjak plaćen pet milijuna funti), Viniciusa Juniora (19-godišnje krilo plaćeno 45 milijuna eura), Rodryga (18-godišnje krilo, 50 milijuna eura), Luku Jovića (22, napadač, 70 mil. eura) i Brahima Diaza (20, veznjak, 17 mil. eura).

Očekuje se da će se na ljeto s posudbi vratiti 21-godišnji Achraf Hakimi (desni bek Borussije Dortmund) i 21-godišnji Martin Odegaard (veznjak Real Sociedada), a na posudbi su još 18-godišnje krilo Kubo (Mallorca) i 20-godišnji golman Andrij Lunjin (Valladolid). 

Svi navedeni igrači su izvanserijski talenti, neki od njih imaju sve veću ulogu u ovom Realu, Hakimi i Odegaard su ponajbolji igrači momčadi za koje trenutno nastupaju, dok je Kubo standardan u Mallorci.

Kada bismo napravili postavu sačinjenu od svih mladih igrača koji imaju ugovor s Realom (Lunin - Hakimi, Militao, Mendy - Kubo, Odegaard, Valverde, Reinier - Rodrygo, Jović, Vinicius), dobili bismo momčad prepunu talenta, a čija prosječna dob iznosi samo 21,09 godina.

Mbappé kao šlag na tortu

Usporedbe radi, prosječna dob Realove postave koja je počela posljednji El Clasico (0:0) bila je 28,2 godine, a u njoj nije bilo Luke Modrića (34) i Marcela (31).

S obzirom na to da značajan broj Realovih sadašnjih igrača još može trajati na najvećoj razini, smjena generacija u Kraljevskom klubu ne bi trebala biti bolna. Točnije, Real ima šansu da je odradi odlično jer igrači poput Ramosa (33 godine), Danija Carvajala (27), Casemira (27), Tonija Kroosa (30), Isca (27), Balea (30) i Karima Benzeme (32) mogu ostati još barem po dvije godine i pomagati mlađima da uz njih stasaju. U Realu ta praksa traje već od ove sezone u kojoj, zapravo, nedostaje samo Ronaldo iz šampionske generacije. Na taj način igrači poput Viniciusa, Rodryga i ostalih ne moraju odmah preuzimati pritisak najvećih zvijezda, a rezultati kluba ne trpe jer Real se bori na sva tri fronta.

Jasno je da Real neće pogoditi sa svim mladim igračima koje je doveo, a priliku da eventualne propuste nadoknadi može pronaći u posudbama, što je još jedan plus ovog projekta. Najbolji primjeri za to su upravo Hakimi i Odegaard, koji su jedan period proveli u Realu, ali je bilo vidljivo da još nisu spremni za tu razinu. Odlascima na posudbe znatno su napredovali i Real ih sada može prodati za velike cifre ako ih već i ne vrati u svoj roster.

Na sve ovo što sada ima Real će skoro sigurno pokušati dovesti i Kyliana Mbappéa (21), a mnogi smatraju da je samo pitanje vremena kada će se taj transfer realizirati. Nevjerojatni Francuz ima još dvije i pol godine ugovora s PSG-om, ali vrlo je moguće da će Real po njega krenuti već ovog ljeta.

Potencijalna Realova postava sačinjena od sadašnjih igrača pojačana Mbappéom djeluje zastrašujuće i nije daleko od stvarnosti (Courtois - Achraf, Varane, Militao, Mendy - Valverde, Casemiro, Reinier - Hazard, Mbappé, Vinicius). Ni ona ne bi bila jeftina jer je, ne računajući Mbappéa, Real u nju uložio već 507 milijuna eura.

Budući da Perezov predsjednički mandat istječe sljedeće godine, ne bi bilo iznenađenje da Real napravi još barem jedan veliki transfer, a djeluje da bi to mogao biti upravo brzonogi Francuz. Ovo ljeto bi moglo biti Perezov pečat na novi Realov projekt i na eru koja je počela onog dana kada je Ronaldo otputovao za Torino.

Pročitajte više