REALU JE OVO ZADNJI NAPRAVIO HRVAT Prije 27 godina golčinom mu je nanio povijesni poraz

Screenshot: Youtube

GIRONA - REAL 2:1 u 10. kolu La Lige. Skromni klub iz katalonske provincije najvećem španjolskom klubu napravio je ono što Real nije doživio punih 27 godina.

Girona, koja ove sezone prvi put igra u prvoj ligi, postala je prvi debitant u Primeri koji je pobijedio Real još od 1990. kada je to uspjelo Burgosu. Real je i tada bio aktualni prvak Španjolske, a dojučerašnji drugoligaš ga pobijedio također 2:1.
 
Zanimljivo, aktualni novajlija među španjolskom elitom podvig je ostvario gotovo na samu godišnjicu Burgosove senzacije  - 28. listopada 1990.

Od tada, pa sve do danas, nijedan od deset debitanata u Primeri nije uspio pobijediti Real.
 
Albacete, Compostela, Villarreal, Numancia, Getafe, Xerez, Eibar, Leganes izgubili su većom ili manjom razlikom. Samo se Merida i Extremadura mogu pohvaliti da su u prvoj sezoni u prvoj ligi uzeli bod Realu.
 
Zato je sve do danas stršao povijesni uspjeh koji je u jesen '90 ostvario Burgos.
Protiv Reala koji je sezonu ranije premoćno osvojio naslov i za kojeg su igrali velikani poput Buya, Chenda, Hierra, Sanchisa, Hagija, Michela, Butraguena, Huga Sancheza... slavio je kao i danas, mali klub.
 
Kao i Girona, Burgos je to napravio preokretom i krasnim golom koji je k tome (kao i prvi gol za njegovu momčad) postigao Hrvat.
 
Veliki golgeter Hugo Sanchez doveo je Real u vodstvo u 51. minuti, a onda u 68. minuti izjednačava Predrag Jurić. 
 
Minutu prije kraja bivši napadač Veleža i Dinama postiže drugi gol na utakmici, ali i najljepši u karijeri, usporediv s onim koji je Marco Van Basten zabio SSSR-u u finalu Eura '88.

Loptu zahvaća poluvolejom na 17 metara od gola iskosa s lijeve strane i ljevicom je zakucava pod prečku slavnog Francisca Buya za totalni kaos na tribinama.
 
Kao što možete vidjeti na snimci (od 3:12 nadalje), Jurić je razumljivo bio lud od euforije zbog načina na koji je i kome je zabio golčinu kakva se postiže jednom u životu.
 
Popeo se na vrh ograde, gdje su ga oduševljeni navijači skoro rastrgali, prije nego što je pao u podnožje tribine.
 
Jurić, koji je karijeru okončao u Hrvatskom dragovoljcu, u drugom dijelu sezone 90/91. sudjelovao je u još jednoj Burgosovoj senzaciji, pobjedi 1:0 kod Reala na Santiago Bernabeuu. 

Pročitajte više