Rijeka ga se htjela riješiti, Dinamo je platio dva milijuna eura: Gdje je danas Marko Lešković?

Foto: Ante Delač / Index

U MAKSIMIR je ljetos stigao kao veliko pojačanje, Dinamo je za njega platio dva milijuna eura, ili se to barem toliko zna, no Marko Lešković još nije odigrao nijednu utakmicu. Jednog od najvažnijih igrača Rijeke prošle sezone od terena je na početku sezone udaljila ozljeda gležnja, kojeg je morao operirati. Polako se vraća treninzima i uskoro bi mogao biti u punom pogonu.

Veliki i izuzetno važan derbi Dinama i Rijeke u subotu gledat će s tribina. Odlučili smo ga posjetiti, uvjeriti se da je živ i vidjeti kako se priprema za utakmicu. 

"Zadnjih desetak dana sam trčao, počeo sam već raditi s loptom i očekujem da ću se već sljedećeg tjedna priključiti momčadi, već sljedećeg tjedna bih neke dijelove treninga moći normalno odraditi. Vidjet ćemo kako će noga reagirati", kaže Lešković koji je do 25. godine u HNL-u odigrao već više od 100 utakmica za Osijek i Rijeku.

Iskustvo nakon kojega su neki njegovi vršnjaci znali reći da su prerasli HNL.

"Ja sam jako sretan što sam u Dinamu. Preda mnom je dokazivanje, moram se izboriti za mjesto u momčadi i napredovati. Samo da me zaobiđu ozljede, ne razmišljam o nikakvom odlasku", kaže Marko.

"Došao sam u najveći hrvatski klub"

Od Rijeke se nakon tri uspješne godine na kraju rastao vrlo ružno. Jednog od svojih najvažnijih igrača klub se na kraju želio riješiti pod svaku cijenu i rastanak je bio jedini logičan izbor.

"Oproštaj nije bio baš bajan. Ušao sam u zadnju godinu ugovora i nismo se mogli dogovoriti oko novog potpisa. Onda me klub suspendirao i u mom i njihovom interesu bilo je da se što prije rastanemo. Na kraju je ispalo najbolje što je moglo, došao sam u najveći hrvatski klub", rekao je Lešković.


Za njegova vremena u Maksimiru, Dinamo je promijenio već dva trenera. Cicu Kranjčara, koji je klub uveo u Ligu prvaka, zamijenio je Bugarin Petev. Nije imao previše prilike raditi s njima.

"Svaki ima svoj stil. S Cicom je do tog poraza na Rujevici sve funkcioniralo savršeno, bio je jako dobar. A sad s Petevom se dižemo iz utakmice u utakmicu, počeli smo stvarno dobro igrati i sutra je najbolja prilika da nastavimo taj niz".

Marko je karijeru započeo u svom Osijeku, nakon toga je otišao u Rijeku. Oba njegova bivša kluba proživljavaju jednu od najboljih sezona. Osijek se bori s Hajdukom za treće mjesto, a Rijeka bježi Dinamu već šest bodova. Jedna vrlo neuobičajena HNL sezona.

"Da, vrlo neobično, ali dobro je da je tako. Konačno je jako zanimljivo i bit će vjerojatno do samog kraja. Ne znam hoće li i koliko će Rijeka moći držati ovaj ritam. Strašno mi je drago za Osijek što se ovako dignuo, što je ušao u tu veliku četvorku i bilo bi mi jako drago da zadrže ovaj nivo forme do kraja. A mi? Nema nam druge nego nastaviti pobjeđivati i vratiti se gdje nam je mjesto, na vrh", nahvalio je svoj prvi klub Lešković.

Osijeku od srca želim treće mjesto 


Dok je bio u Osijeku, klub je grcao u financijskim problemima. Danas, drukčija slika. U klub je ušao s ozbiljnim novcem ušao Mađar Lorinc Mészàros, koji ima 60 posto dionica. Uvjeti su puno bolji, što se odmah vidi na rezultatima.

"Ma, naravno. Puno je lakše igrati u takvom okruženju u kojem razmišljaš samo o nogometu, a ne kao ja i moji suigrači, koji nismo znali što sutra donosi. Hoće li ili neće biti novca. Sad su dečki puno motiviraniji, imaju više razloga za veselje i to je očito. Od srca im želim to treće mjesto", rekao je rođeni Našičanin, koji je za Rijeku odigrao i 18 europskih utakmica.

Puno više od nekih sadašnjih igrača Dinama, iskustvo koje bi "modrima" danas jako dobro došlo.

"Teško je jako gledati te utakmice Lige prvaka s tribina. Momčad igra protiv najboljih europskih momčadi, misliš da bi mogao pomoći, a ne možeš igrati. Imamo stvarno jako tešku skupinu. Šteta što nismo ove sezone zabili barem koji gol u Ligi prvaka. Bilo je prilika, osobito u prvoj utakmici s Lyonom u Francuskoj, a i u ovoj zadnjoj su se dečki stvarno dobro držali. Ništa, ostaje ta zadnja protiv Juventusa. Treba poginuti za svaku loptu, ostaviti srce na terenu i pokušati izbjeći poraz, a uz puno sreće možda i iznenaditi", kaže Dinamov stoper.

Rijeka je promijenila 50-60 igrača u par godina, neobjašnjivo 


On je jedan od onih koji su iz Rijeke došli u Dinamo. No, bilo je puno igrača koji su krenuli obrnutim putem i na kraju na Kantridi pa kasnije na Rujevici procvjetali. Je li u Rijeci nešto bolje o Dinamu ili je riječ o čistoj slučajnosti?

"Kada sam dolazio u Rijeku bila je dobra atmosfera oko kluba. Financijska situacije je, znamo, bila odlična i svi dečki koji su došli bili su pravo pojačanje. Nekako smo se dobro složili, igrali prepoznatljivo i stvarno smo bili dobri. Iako, treba reći da je Rijeka u zadnjih tri, tri i pol godine promijenila jedno 50-60 igrača. Ne znam kako bih to objasnio", rekao je Lešković.

S Frankom Andrijaševićem se zna već godinama. On je također jedan od onih kojih je otišao iz Dinama u Rijeku i preporodio se.

"Ma, on je uvijek bio dobar igrač. Gdje god je igrao bio je među najboljima. I u Hajduku i kad je došao u Lokomotivu i sad u Rijeci. Možda je u Rijeci ipak malo manji pritisak nego u Dinamu gdje se stalno očekuju trofeji. Možda je u tome stvari. Iako, ne znam kako nekome može biti pritisak igrati u najvećem klubu u Hrvatskoj, s najboljim igračima i stalno pobjeđivati. Meni to nije pritisak", rekao je Lešković.



Oko Rijeke je zadnjih par godina "preporoda" stalno odlična atmosfera. Imaju odličnu podršku navijača. Može li to biti prevaga na kraju sezone?

"Može sigurno odigrati ulogu do neke mjere. Ipak, na kraju priče će se sve pitati samo igrače. Ali, da, Rijeka zaista igra u lijepom okruženju, atmosfera je super, ali navijači ipak ne igraju".

Idemo na pobjedu

Pobjedom bi Dinamo prepolovio zaostatak za Rijekom na tri boda. Eventualnim porazom "modri" bi bili u ozbiljnim problemima.

"Jako puno utakmica je do kraja, ni ne razmišljam o porazu. Kad sam ja ovdje dolazio s Rijekom, uvijek smo loše prolazili. Baš loše. Neka se taj niz nastavi i sutra. Dinamo je najbolja momčad u Hrvatskoj i to mora sutra pokazati. Čak i da ostane šest bodova razlike, na proljeće onda imamo još dvije utakmice i uopće ne sumnjam da ćemo ih stići i prestići i biti prvaci.", rekao je Lešković.

Znači li to da je Dinamo sutra primarni cilj ne izgubiti?

"Ma kakvi, Dinamo ide na pobjedu".

Iz Rijeke, gdje šefuje Mišković, došao je u Dinamu gdje je šef još veća faca. Kako bi usporedio njih dvojicu?

"Pa, gospodina Miškovića nije bilo previše u klubu. Koliko znam on ima te neke svoje poslove u Nigeriji i dolazio bi samo na bitne utakmice. U Dinamu je situacija odlična. Osjećam kao da je cijeli klub iza momčadi i nitko ne sumnja u nas".


Vidi li se u reprezentaciji?

"Apsolutno. Vjerujem u sebe, samo da me ozljede zaobiđu. Bio bi stvarno gušt igrati u ovoj reprezentaciji", kaže Lešković.

"Navijam za Real, ali bit' će neodlučeno"

Iako ne razmišlja o odlasku iz Dinama u bližoj budućnosti, najviše bi, kad bi mogao birati, igrao u susjedstvu.

"Naravno da su španjolska i engleska liga najbolje. No, želio bih se okušati u Serie A. Bilo je i ranije nekih kombinacija da bih tamo igrao. Sviđa mi se jako stil igre u Italiji i čini mi se da bih se odlično uklopio. A i sve više naših igrača je tamo, pogledajte Mandžu, Brozovića, Perišića... Kakve su to igračine postale", rekao je Marko, koji će sutra pokušati barem malo pogledati Clasico. Barem drugo poluvrijeme.

"Kad je utakmica, u 16.15? Hmm, možda nagovorim ljude u klubu pa mi u loži postave neki televizor da mogu gledati utakmicu za vrijeme derbija Dinama i Rijeke, ha, ha. Ako ništa, gledat ću bar drugo poluvrijeme. Oduvijek navijam za Real, ali mislim da će završiti neodlučeno", zaključio je Lešković.

 

Pročitajte više