hnl europa

Rijeka je korak do senzacije, milijuna i Mourinha

Foto: Motionteam/PIXSELL

RIJEKA je na korak do velikog iznenađenja. Bila bi mu još bliže da nije autogolom duboko u sudačkoj nadoknadi kod PAOK-a omogućila favoriziranom suparniku 1:1 u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige.

Međutim, na uzvratu idućeg četvrtka na svojoj Rujevici može izbacivanjem aktualnog viceprvaka te pobjednika kupa Grčke napraviti višestruku korist za sebe i hrvatski nogomet. 

Eliminacijom PAOK-a ušla bi u treću jakosnu skupinu za ždrijeb grupne faze Konferencijske lige. Tamo bi bila s koeficijentom 13.500, osjetno slabijim od suparnikovog, koji je 20.000.

Tomislav Goluban, sveučilišni profesor i stručnjak za analitiku, napominje da Rijeka ima priliku i za senzacionalni uspjeh u slučaju prolaska protiv ugledne grčke momčadi. 

Mogla bi biti u drugom potu KL-a, ali do toga bi došlo samo ako bi u play-offu tog natjecanja ispala četiri kluba koja su na tablici koeficijenata ispred nje.

No Rijeci se i bez toga otvara sjajna perspektiva. Ako bude u trećem potu, može izvući primjerice skupinu s Romom i Feyenoordom. Ili recimo grupu s Tottenhamom, Partizanom i Murom, senzacionalnim prvakom Slovenije punim Hrvata.

Što se tiče financija, Rijeci se i tu smiješe odlične vijesti. Ako ispadne u play-offu Konferencijske lige, za utjehu će dobiti 750 tisuća eura. Taj joj je iznos dakle zagarantiran. 

Ako pak prođe jaki grčki klub, UEFA joj za plasman u grupnu fazu njenog novog natjecanja jamči početnu zaradu od 2.94 milijuna eura, a nakon što budu poznati svi sudionici ovog natjecanja, izvršit će se dodatna distribucija novca. 

Ona će se vršiti tako da će se formirati lista klubova tog natjecanja prema UEFA-inom desetogodišnjem koeficijentu, a klubovi će dodatni novac dobivati ovisno o mjestu na toj ljestvici.

Primjerice, najslabije rangirana momčad Konferencijske lige dobit će dodatnih 44.5 tisuća eura, dok će najbolja dobiti 32 puta veći iznos, odnosno 1.42 milijuna eura. 

Remi u skupini KL-a premira se sa 166, a pobjeda s 500 tisuća eura.

Pročitajte više