Rijeka pred punim Poljudom na krilima Tomasova razbila Hajduk za vrh

Foto: Index, Hina, HNK Hajduk, Pixsell/Ivo Čagalj

RIJEKA je pred 25 tisuća navijača na Poljudu pomela Hajduk s 3:0 i izbila na prvo mjesto Prve HNL.

Hajduk krenuo dobro i potom stao

Jadranski derbi pred 25 tisuća gledatelja u Poljudu zasluženo je pripao Rijeci, koja je iskoristila pogreške splitske obrane, te je već nakon 50 minuta susret bio riješen.
 
Hajduk je doživio jedan od najtežih domaćih poraza, a iako su vrlo dobro otvorili susret i pokazali agresiju i veliku želju, u cijeloj utakmici su jedva ozbiljnije zaprijetili vrataru Rijeke Ivanu Vargiću. Junak dvoboja bio je bivši igrač Hajduka Marin Tomasov koji je upisao pogodak i dvije asistencije. 
 
Tomasov izneredio domaćine i omogućio gol Bezjaku
 
Riječani su poveli iz prve ozbiljnije situacije na utakmici nakon protunapada u 28. minuti kada je Marin Tomasov prevario cijelu obranu Hajduka i pronašao samog Slovenca Romana Bezjaka koji lako pogađa vrata domaćina pokraj istrčalog Kalinića. 
 
Taj gol totalno je zbunio dotad dobre i čvrste Bijele i greške su se potom krenule redati, poglavito obrambene. Samo tri minute nakon vodstva Riječani propuštaju veliku priliku nakon pogreške vratara Lovre Kalinića, no Maksim Bilij u posljednji trenutak ispred prazne mreže očistio udarac Tomasova. 
 
Tomasov sam prelomio susret prije poluvremena
 
No, bivši igrač Hajduka bio je danas nezaustavljiv za domaćine. U 41. minuti Tomasov je pogodio za 2:0 nakon precizno izvedenog slobodnog udarca s vrha šesnaesterca u Kalinićev gornji kut gola. 
 
Očekivao se potom lov zaostatka od strane Hajduka u drugom dijelu, ali tek što je ono počelo, uslijedio je novi šok za sve navijače splitskog kluba. U 50. minuti Albanac Bekim Balaj je povećao na 3:0 nakon što je udarac Tomasova Kalinić samo odbio, a Balaj iz blizine spretno pospremio loptu u praznu mrežu.  

Hajdukova tek jedna prava prilika
 
Nakon toga Hajduk se okrenuo stihijskim napadima, koji su stvorili poneku gužvu, a iz svega se izrodio i jedan udarac u stativu. Međutim, gola tu, a ni u nastavku utakmice nije bilo, čak je bliže povećanju vodstva bila Rijeka, u nekoliko navrata, a posebno treba izdvojiti jedan opasan pokušaj Zute koji je završio tik uz vratnicu.
 
Poslije 15 odigranih kola Rijeka je vodeća s 31 bodom i jedina je neporažena momčad lige, Hajduk je drugi s 29, a Dinamo treći s 27 bodova. 
Hajduk: Kalinić, Juranović, Milović, Bilji, Milić, Jefferson, Caktaš, Balić, Tudor, Sušić, Vlašić
 
Rijeka: Vargić, Lešković, Ristovski, Samardžić, Bradarić, Močinić, Radošević, Tomasov, Zuta, Balaj, Bezjak

Uoči utakmice:

Navijači nam cijeli dan šalju fotografije prije derbija. Podrška stiže iz raznih dijelova svijeta. Od Južne Afrike, Černobila, Madagaskara, pa sve do Japana:

 > Ludnica pred derbi: Hajduku podrška iz Černobila, u Rijeci zapalili svijeće Splićanima za dan žalosti

Najava derbija:

> Samo pobjeda Hajduka ili Rijeke uzdiže jednog rivala iz hrpe njihovih kartonijada i od Dinama

Vremeplovi:

Rijekino prokletstvo staro 27 godina usred Poljuda prekinuli Hajdukovo dijete i rumunjski "specijalac"

> Navijač ugrizao psa, Mladenović Gračanu slomio nogu... Kako je počelo rivalstvo Hajduka i Rijeke

> Antologija Jadranskog derbija: Riječki spektakl iz proljeća ´99 nepravedno je u sjeni splitskog

Izjave trenera:

> Burić: Za ovakve utakmice se živi, a Kek je pravi sportaš od kojega se samo može učiti 

 

Poznati su i sastavi obje momčadi:

 

                  MATCHDAY! #JadranskiDerbi! 🔵⚪⚽💪 U 17 sati na Poljudu jurimo po pobjedu!                                 Krepat ma ne molat! #samojako! pic.twitter.com/XPxMLSCivq

 

Hajduk već 11 utakmica ne zna za poraz. Burić od uplašenih srni stvorio lavove

Hajduk je u strašnom nizu. Nakon nesretnog ispadanja u play-offu Europa lige od Libereca trener Burić probudio je momčad i od uspavanih i letargičnih srna, u relativno kratkom vremenu stvorio je lavove koji već 11 utakmica u prvenstvu ne znaju za poraz. Iz ''mrtvih'' je vratio Tina Sušića, koji danas igra bolji nogomet nego lani u ovo vrijeme kad mu se smiješio transfer u Inter, a kako vidimo, stvorio je fantastičnu atmosferu u momčadi. Hajduk nakon jako dugo vremena djeluje zdravo, hrabro i moćno.
 
Rijeka i dalje s ''nulom'' u rubrici porazi
 
S druge strane, Rijeka ove sezone još nije izgubila u HNL-u, a to što u ovu utakmicu ne ulaze s prve pozicije mogu ''zahvaliti'' usporenom ulasku u početak sezone i neočekivanim remijima protiv očajnog Zagreba i tek nešto boljeg Belupa.
 
Hajduk će se danas osim protiv Rijeke morati boriti i protiv statistike. Naime, Bijeli već nekoliko sezona (točnije, 1320 dana) ne znaju za pobjedu protiv rivala s Kvarnera, a posljednji trener kojem je uspjelo pobijediti Rijeku bio je Krasimir Balakov. Ipak, tradicije i statistike su tu da se ruši, a Hajduk uz činjenicu da je u odličnoj formi, imat će i veliku pomoć s tribina. Pomisao da bi Bijeli nakon ''sto'' godina mogli postati jesenji prvaci u Splitu je izazvala euforiju.
 
Torcida priprema spektakl u čast 65. rođendana, redovi pred poljudskim blagajnama od ranog jutra
 
Torcida je najavila spektakularnu atmosferu, a najavila je i prigodnu koreografiju u čast svog 65. rođendana. No, kako se i Riječanima smiješi titula jesenjeg prvaka u slučaju pozitivnog ishoda sa Poljuda, Armada je također najavila dolazak u velikom broju, a osim nadmetanja na travnjaku, popodne na Poljudu možemo očekivati i ''borbu'' na tribinama.
 
Prema posljednjim informacijama već od ranog jutra formirani su ogromni redovi pred poljudskim blagajnama. Važnost utakmice i prekrasan dan sugeriraju da bi Poljud mogao biti ispunjen do posljednjeg mjesta i da će prve najave od 25 tisuća gledatelja biti premašene.
 
Također, prošle noći su navijači Hajduka iz svih karijeva Hrvatske krenuli put Splita kako bi dali podršku Bijelima. Najviše ih se uputilo iz Zagreba osobnim automobilima, autobusima i vlakovima.
 
Damir Burić u odnosu na susret s Lokomotivom napraviti će jednu izmjenu. Mijo Caktaš vraća se u prvi sastav nakon odrađene kazne zbog tri žuta kartona, a svoje mjesto u početnih 11 zauzet će i Andrija Balić te Nikola Vlašić. Iako su imali manjih problema sa ozljedama obojica su spremni za jadranski derbi.
 
Jedan od najboljih Hajdukovaca ove sezone i nesuđeni reprezentativac Mijo Caktaš, koji je ove sezone zabio već 12 golova  ovako je najavio derbi s Rijekom:
 
''Vjerujem da će biti neizvjesno do zadnje minute. Trenutno smo na prvom mjestu, ekipa je u dobrom raspoloženju, bit će pun stadion i očekujemo zanimljivu utakmicu. Sigurno će nam Torcida biti igrač više, ali ovo je utakmica u kojoj će odlučivati sitnice. Znamo što možemo, koliko možemo i nadamo se bodovima'', rekao je Caktaš pa je dodao:
 
Caktaš: Sharbini je njihov najbolji igrač, no Burić zna recept kako ga zaustaviti
 
''Gledali smo njihovu utakmicu protiv Dinama, koji je do isključenja bio bolje ekipa, a poslije crvenog kartona Rijeka se dosta podigla, zabili su golove i pobijedili. Anas Sharbini njihov je najbolji igrač, o njemu dosta ovisi. Bude li imao svoj dan, bit će ga jako teško zaustaviti.  A o tome kako ćemo ga zaustaviti, pobrinut će se trener'', zaključio je Caktaš.
 
Jedan od igrača Hajduka koji je dolaskom Burića na kormilo Hajduka najviše napredovao sigurno je kapetan momčadi Goran Milović. Godinama osporavani stoper igra sezonu života. Ključan je igrač obrane koja je primila najmanje golova u ligi, a sjajne igre donijeli su mu i reprezentativnu pozivnicu.
 
 
Kapetan i reprezentativac Milović: Želimo pobjedom čestitati Torcidi rođendan
 
"Napokon derbi i prava utakmicu. Ne očekujem da će biti otvoreno s obje strane, ipak je riječ o momčadima koje imaju najbolje obrane u prvenstvu. Odlučit će kao i uvijek u derbijima, detalj, pogreška. Opasnost? Po bokovima Sharbini i Tomasov, a u napadu se dobro nadopunjuju Balaj i Bezjak", rekao je kapetan Hajduka pa se osvrnuo na loš niz koji Hajduk u posljednje vrijeme ima s Rijekom.
 
''Istina, već ih dugo nismo svladali, ali tradicije i jesu tu da se ruše. Bilo bi lijepo pobijediti i tako Torcidi čestitati rođendan.''
 
U prvom ovosezonskom dvoboju na Rujevici Rijeka je doma jedva izvukla ''nulu'' jer Hajduk je bio bolji, a te utakmice dobro se sjeća sjajni lijevi bek Bijelih i bivši reprezentativac Hrvoje Milić, koji je tu utakmicu gledao s tribina:
 
 
 Milić: Želimo im skinuti više tu ''nulu'' iz rubrike porazi
 
''Bila je to tvrda, teška i neizvjesna utakmica. Mislim, da će ova danas biti ipak ponešto drugačija. Istina, Rijeka je dobra momčad, posebice u defenzivi. Imaju sjajnu tranziciju i kontru te polukontru, no mislim da će ipak sve ovisiti o nama. Rijeka je još bez poraza, e pa red je više da im maknemo tu ''nulu'' iz rubrike porazi'', rekao je Milić.
 
Jadranski derbi privukao je veliki broj skauta. Svoj su dolazak tako najavili skauti obje Borussije Stuttgarta, Arsenala, Celtica, a dolazak na Poljud najavio je i Mamićev izbornik Čačić.
 

 

Pročitajte više