Ligue 1

Robert Kovač je Nikin Monaco pretvorio u najbolju momčad Europe

Foto: EPA

MONACO Nike Kovača nakon neuvjerljivog početka sezone u posljednja je tri mjeseca postao pravi hit francuskog prvenstva i već je dogurao do četvrtog mjesta prvenstvene ljestvice sa samo tri boda manje od PSG-a i šest od vodećeg Lillea.

Jedan od najvećih razloga za takav uspjeh je izvrstan učinak Monaca iz prekida. Kovačeva je momčad iz slobodnih udaraca i kornera postigla čak 16 golova, po čemu je uvjerljivo najbolja među svim klubovima liga Petice. Drugo mjesto na toj listi dijele Southampton, West Ham i Everton, koji su postigli po 11 golova nakon prekida.

Za prekide je zadužen brat Robert

Za to zasluge ne idu Niki, nego njegovu bratu i vječnom pomoćniku Robertu Kovaču, kojem je jedan od zadataka uvježbavanje akcija iz prekida.

"To je Robijeva zasluga, on se brine o prekidima. Uvijek dan prije utakmice gledamo posebne snimke i svi uvijek znaju što trebaju činiti", rekao je Aurélien Tchouameni nakon što je poslije prekida zabio Marseilleu.

"Sretan sam jer je to dio igre koji nam donosi bodove. Imamo dobre izvođače, bilo da se radi o kornerima, slobodnjacima ili penalima", kazao je Kovač nakon iste utakmice krajem siječnja koju je Monaco dobio 3:1.

U izvršavanju ideja pomažu tornjevi u obrani i vezi

Braći Kovač je pomoglo to što u ekipi imaju nekoliko izuzetno visokih nogometaša. Tu su Axel Disasi (190 centimetara), Guillermo Maripan (193 cm), Benoit Badiashile (194 cm) i Aurelien Tchouameni (187 cm). Niko i Robert su vidjeli da s njima mogu još lakše izvoditi zamišljene akcije, a oni su postigli devet golova nakon ubačaja i kornera i slobodnih udaraca.  

"Imamo nekoliko akcija da ugrozimo protivnika. U suprotnom, lako bi bilo pretpostaviti što želimo uraditi. Nekada šutiramo s prve stative gdje se nalazi Kevin Volland. Radimo razne pokrete kako bismo zbunili protivničku obranu. To nam omogućuje više opcija", prenio je Tchouameni razmišljanja Roberta Kovača.

Ti su se primjeri najbolje vidjeli u pobjedi nad Lorientom (5:2). Monaco je tada prvi gol postigao nakon ubačaja iz kornera, a tu se moglo primijetiti ono o čemu je pričao Kovačev veznjak.

VIDEO: Arena Sport

Najviša tri igrača momčadi (Badiashile, Disasi i Tchouameni) stajala su na vrhu šesnaesterca, dok su Wissam Ben Yedder i Volland bili postavljeni na vrhu peterca. Nakon što je izveden korner, Volland je krenuo na prvu stativu, Ben Yedder na drugu, a visoka trojka je istovremeno trčala ravno prema golu. Tako raste vjerojatnost da će izvođač pronaći nekog od njih petorice. Ovaj put lopta je stigla do Vollanda na prvoj stativi, a on ju je prebacio na drugu znajući da su njegovi suigrači iza njega. Na kraju je Disasi postigao gol.

Još zanimljiviji bio je drugi gol na istoj utakmici. Aleksandar Golovin je u 64. minuti ulazio s klupe dok se njegova momčad pripremala izvesti korner. Odmah je potrčao prema izvođaču, ovaj mu je dodao, a Golovin se namjestio i s vrha šesnaesterca pogodio suprotni kut gola, nekoliko sekundi nakon ulaska u igru.

VIDEO: Arena Sport

Koliko su bila važna ova dva gola iz kornera najbolje se vidi u kretanju rezultata u navedenoj utakmici. Monaco je dva puta vodio, a Lorient se vraćao. U posljednjih 20-ak minuta Kovačeva momčad postigla je još tri gola, ali je upitno bi li do tada imala aktivan rezultat da nije postigla prva dva gola nakon akcija iz kornera.

Niko je sjajan potez napravio i promjenom sustava

Odličan primjer dobro osmišljenog slobodnog udarca pobjednički je gol protiv Nice (2:1). Udarcu na gol su prethodila dva kratka dodavanja, zbog kojih se živi zid raštrkao, a Ben Yedder loptu provukao kroz nastalu rupu i zabio za pobjedu.

VIDEO: Arena Sport

Igrači Monaca su na sve ovo dodali i perfektan učinak iz penala. Momčad je ove sezone izvela sedam penala u ligi i postigla je sedam golova.

Ipak, jasno je da se Kovač nije mogao osloniti samo na prekide. Krucijalno je koliko se posvetio samom sustavu igre. On je od Monaca želio napraviti momčad koja će dominirati, ali rezultati nisu bili obećavajući.

Monaco je sezonu otvorio igrajući u sustavu 4-3-3 u kojem je Kovač koristio jednog zadnjeg veznog i nakon osam kola imao je samo tri pobjede, dva remija i čak tri poraza te zauzimao tek 12. mjesto.

Kovač je shvatio da je za momčad čija je prosječna dob samo 23.8 godina vrlo riskantno igrati na takav način. Posebno se to odnosilo na neiskusne stopere Benoita Badiashilea (19) i Axela Disasija (22) te veznjake Aureliena Tchouaméni (21) i Youssoufa Fofanu (22).

Grafika: Sofascore za IndexSport

Hrvatski trener je odlučio zaigrati u kompaktnoj formaciji 4-4-2 i to je odmah dalo rezultat. Momčad je nanizala četiri ligaške pobjede, pri čemu je kod kuće nakon velikog preokreta pobijedila PSG 3:2. Ni niz od tri poraza početkom prosinca nije spriječio Kovača da nastavi istim putem pa je u posljednjih devet ligaških utakmica zabilježio čak osam pobjeda uz jedan remi.

Brojke kažu da je Monaco u prvih osam kola prosječno po utakmici osvajao 1.4 boda, zabijao 1.4 gola i primao čak 1.6 pogodaka. U istom periodu bilježio je 16 udaraca po utakmici, dok je protivnicima po jednom susretu dozvoljavao 9.9 šuteva. Prosječan posjed lopte u tom periodu iznosio je čak 62 posto, a broj točnih dodavanja po utakmici bio je 482.

Monaco podsjeća na Cholov Atletico

Promjenom formacije Monaco je značajno smanjio posjed lopte po utakmici na 52 posto, smanjio je i broj točnih dodavanja po utakmici na 396, ali to je rezultiralo većim brojem bodova (2.3) i zabijenih golova (2.4) po utakmici. Istovremeno, smanjile su se brojke primljenih golova (1.4), dozvoljenih udaraca (8.3), ali i upućenih udaraca (12.2 po utakmici).

Monaco je odlučio manje dominirati i napadati, ali je postao mnogo stabilniji. Kovačeva momčad po stilu igre podsjeća na Atletico Madrid koji je pod vodstvom Diega Simeonea stekao slavu igrajući u formaciji 4-4-2.

Novi sustav igre najviše je odgovarao 28-godišnjem napadaču Kevinu Vollandu kojeg je Kovač doveo iz Bayer Leverkusena za 11 milijuna eura. Nijemac je nakon prvih osam kola bio bez pogotka, a imao je samo dvije asistencije. U preostalih 16 utakmica u formaciji s dva napadača postigao je čak 12 golova i namjestio šest.

Promjena sustava igre i detaljan plan akcija prilikom izvođenja kornera i prekida pomogli su Kovaču da s Monacom krene nizati odlične rezultate i da ga vrati u vrh francuskog nogometa. Njemu je bio potreban klub u kojem će zateći igrače koji su spremni prihvatiti njegovu disciplinu, a i Monacu je trebao trener koji zna kako uspostaviti sustav i ugasiti kaos. I jedni i drugi mogu biti presretni zbog onog što su dobili.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više