Rogge: Americas Cup treba izmjenu pravila

NAJVEĆA jedriličarska regata na svijetu Americas Cup treba radikalnu izmjenu pravila jer skupocjeni brodovi mogu jedriti samo u idealnim vremenskim uvjetima, kazao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge u Aucklandu.

´Prava je šteta što ovi veličanstveni brodovi ne mogu jedriti i na srednje jakom vjetru. Jedriličari, ali i gledatelji i novinari mrze odgode i otkazivanja, a u Aucklandu je toga dosad bilo napretek. Čelnici Americas Cupa moraju razmisliti o novom formatu natjecanja i novim standardima za brodove, koji moraju biti otporniji. Jednostavno, nema izlike zabraniti izlazak najboljim jedriličarima i najbržim brodovima, ako je vjetar 26 ili 30 čvorova´, kazao je Rogge.

Po trenutnim pravilima Cupa, Regatni odbor zabranjuje natjecanje kada je vjetar ispod sedam ili iznad 19 čvorova jačine.

Predsjednik Rogge je i sam jedriličar, triput je nastupao za Belgiju na Olimpijskim igrama u klasi ´finn´.

Kako je u petak zbog prejakog vjetra došlo do nove odgode, šesnaeste u ukupno 42 dana natjecanja, Roggeu je propala priliku da se ukrca na švicarski Alinghi u polufinalnom ogledu protiv američkog Oraclea.

Pročitajte više