Roma pogurnula Manchester u drugi krug, Mancini bacio Portugalce u očaj

MANCHESTER UNITED na Old Traffordu protiv kijevskog Dinama nije ponovio Liverpoolovu golijadu kao što su se Englezi nadali, ali ipak je potpuno uništio Ukrajince i osigurao plasman u drugi krug Lige prvaka nakon pobjede 4:0.

>>> Eduardo i Topnici lošom igrom do drugog kruga

>>> Inter i Fenerbahce velikim koracima gaze prema eliminacijskoj fazi Lige prvaka

>>> Barca s lakoćom osigurala drugi krug, Lyon još jednom koban za Švabe

Gostujuća momčad u utakmicu je ušla dobro postavljena, bez velikog respekta prema moćnoj Crvenoj Armiji i u prvih se 20 minuta činilo kako je pred Manchesterom izuzetno teška utakmica. Engleski je prvak teško stvarao prilike i dolazio u izgledne situacije zahvaljujući čvrstoj obrambenoj igri Ukrajinaca, ali cijelo su vrijeme imali kontrolu nad loptom.

U takvom ritmu Dinamo nije mogao dugo odolijevati pritiscima, a kad je napokon pao prvi gol Manchesteru se sve otvorilo. U 31. minuti Dinamov je obrambeni bedem probio mladi branič Pique, koji će ovu utakmicu zbog svog prvog pogotka u Ligi prvaka zasigurno još dugo pamtiti. Iz slobodnog udarca centaršut je u kazneni prostor poslao Cristiano Ronaldo, lopta je dugo putovala i na kraju sjela Piqueu na glavu, a on ju je sigurno zakucao u mrežu Dinama.

Samo nekoliko minuta poslije gosti su potpuno razbijeni zaslugom Carlosa Teveza. Brzonogi je Argentinac loptu uzeo na centru i došao sve do kaznenog prostora gdje je odigrao dupli pas s Rooneyjem te topovskim udarcem po drugi put probušio mrežu Dinamovog vratara Šokvovskog.

Nakon toga krenuo je nezadrživi pritisak Crvenih vragova, predvođenih raspoloženim Wayneom Rooneyjem i Cristianom Ronaldom. Portugalski je napadač propustio brojne prilike i zbog toga bio vidno nervozan, no do pogotka je ipak došao pred sam kraj susreta. U 76. minuti u strijelce se najprije upisao Rooney nakon što mu je loptu kao na pladnju poslužio Nani, a u 88. stigao je i dugo iščekivani Ronaldov pogodak.

Portugalac je primio loptu na lijevoj strani i s lakoćom se ušetao u šesnaesterac ostavivši ukrajinske braniče u prašini da bi nakon toga samo njemu svojstvenom elegancijom i lakoćom loptu zakucao u mrežu za veliko slavlje domaće ekipe.

Iako se na početku činilo kako će Dinamo pružiti dostojan otpor, prvu i jedinu pravu priliku gosti su imali u 49. minuti, no udarac Diogoa Rincona skinuo je Manchesterov rezervni vratar Kusczak i na tome je, što se Dinama tiče, sve i ostalo. Ovom pobjedom Manchester je osigurao prolaz u drugi krug, dok će se za preostalu poziciju morati boriti Sporting i Roma.

Mancini bacio Portugalce u očaj

A ta je borba čini se, dobrim dijelom riješena večeras u sudačkoj nadoknadi. Ove se dvije momčadi sastale u Portugalu, u drugom večerašnjem dvoboju skupine F, a u posljednjim minutama sudačke nadoknade Amantino Mancini zabio je za 2:2. Sporting je do posljednjih sekundi u rukama držao pobjedu koja bi ih bodovno izjednačila s Romom, ali Mancini je njihov san rasplinuo kao balon od sapunice.

Romin napadač uputio je udarac s više od 25 metara, lopta se od nekog odbila u gužvi pred golom i završila iza leđa Sportingovog vratara. Sporting tako ostaje na samo četiri boda iz četiri utakmice i gubi gotovo svaku nadu za prolaz u idući krug jer je Romi potreban još samo bod iz dvije utakmice.

Gosti su utakmicu otvorili u velikom stilu. Već u 4. minuti Cassetti je promiješao obranu Portugalaca spustivši se po lijevoj strani uz liniju šesnaesterca i topovskim udarcem loptu smjestio u same rašlje. Vratar Tiago mogao je samo gledati. Nakon primljenog pogotka domaćini su stisli Vučicu, veliki preokret izrežirao je Liedson pogocima u 22. i 64. minuti, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu, pa će ponajbolja portugalska momčad europsko proljeće gotovo sigurno doživjeti u Kupu Uefa.

F skupina 

1. Man. United 4 4 0 0 10-2 12

2. Roma 4 2 1 1 6-4 7

3. Sporting 4 1 1 2 5-6 4

4. Dinamo Kyiv 4 0 0 4 3-12 0

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više