Ronald de Boer: Nizozemci nacionalni dres ne nose s ponosom

BIVŠI nizozemski internacionalac Ronald de Boer smatra reprezentativci njegove zemlje nacionalni dres ne nose s ponosom i da bi im to mogao biti ključni nedostatak u pohodu na europsku krunu.

Nizozemci se nisu plasirali u finale nekog velikog turnira još od Eura 1988., a de Boer smatra da to nije slučajnost.

"Osjećam da neki igrači igraju s puno više ponosa za svoje reprezentacije nego naši. Ima igrača koji će učiniti sve da pobijede, a Nizozemci žele sve na pošten način. Ponekad to može biti prevaga", rekao je bivši igrač.

"Ako želiš pobijediti najbolje, nekad moraš igrati podlo"

Nizozemci prvu utakmicu na Euru igraju s Talijanima deveti lipnja, četiri dana poslije odmjerit će snage s Francuskom, a sedamnaestog će ići na noge reprezentaciji Rumunjske u posljednjoj utakmici skupine C.

"U Nizozemskoj sve je dobro organizirano, ne moraš brinuti o ničemu u životu. Igranje za vlastitu zemlju čini te ponosnim ali kad pogledaš u oči druge igrače, oni se čine jako, jako ponosni. Pogledajte što Brazilci rade za svoju zemlju, to je zaista posebno. Možda to ima veze i s kulturom jer mi mi smo jako staloženi. Ako želiš pobijediti najbolje, nekad moraš biti igrati podlo, a to fali u našoj kulturi", rekao je 38-godišnjak.

"Jako je tužno što Seedorf nije u reprezentaciji"

Pripreme Nizozemaca za Euro poremetilo je izostavljanje Clarencea Seedorfa sa šireg popis od 30 igrača koje je objavio izbornik Marco Van Basten. Seedorf je, po broju nastupa za reprezentaciju, četvrti igrač u povijesti te države, a Van Basten ga je potpuno marginalizirao od 2004. do 2006. pa je igrač žestoko kritizirao izbornika.

"Jako je tužno što Clarence nije u reprezentaciji. Bilo je situacija kada je bio na klupi, Van Basten bi u igru uveo dva igrača, a Clarenceu dao posljednjih šest minuta utakmice. Možda izbornik misli da su drugi igrači bolji ali ako netko igra u Milanu, sigurno je dobar igrač i zaslužuje igrati, a ne sjediti na klupi. Iako jako cijenim Van Bastena, mislim da je pogriješio", smatra de Boer.

"Moramo biti složni jer to je jedini način da se ostvari dobar rezultat"

Noć prije nego što su Nizozemci odletjeli u Argentinu na Svjetsko prvenstvo '78., Johan Cruyff, Ruud Geels, Jan van Beveren i Wim van Hanegem povukli su se iz momčadi.  Ruud Gullit je napravio sličnu stvar prije Svjetskog prvenstva '94., a Guus Hiddink na Euru '96. potjerao Edgara Davidsa iz tima nakon što ga je igrač kritizirao izbornika na radiju.

"Svaka reprezentacija ima problema. Imali smo ih '96., '78. kada Cruyff nije išao i '90. u Italiji jer smo imali jako dobru momčad ali smo razočarali. Moramo biti složni jer je to jedni način da se ostvari dobar rezultat", zaključio je de Boer.

M.Pa.
Foto: geocities.com

Pročitajte više