Ronaldo ide Modrićevim stopama: Ozljedu će riješiti terapijom matičnim stanicama

Foto: Guliver Images/Getty Images

NO RONALDO, NO PARTY. Tako su ljubitelji nogometa objasnili neprobavljivu prvu polufinalnu utakmicu Lige prvaka Cityja i Reala (0:0), na kojoj se itekako osjetio izostanak prve Realove zvijezde. Ronaldo nije mogao nastupiti zbog mikro-rupture mišića, ozljede koja ga je natjerala da izađe iz igre prije kraja prvenstvenog susreta Reala i Villarreala prije dva tjedna.

 S obzirom da Realovi navijači strahuju kako će Ronaldo zbog ozljede propustiti i uzvratnu utakmicu polufinala LP sljedeće srijede, dok njegov nastup za vikend na gostovanju kod Real Sociedada u Primeri ne dolazi u obzir, top tema španjolskih medija vijesti su o tipu ozljede, odnosno rezultatu dijagnoze, te terapiji kojom će se superzvijezda što prije oporaviti.
 
Dan nakon što je Ronaldo prisilno propustio prvu utakmicu protiv Cityja, bio je na pregledu magnetskom rezonancom, a španjolski radio Cope otkriva da će za liječenje tetiva biti potrebna terapija matičnim stanicama. 

U jesen 2014. godine istu je prošao njegov suigrač Luka Modrić nakon što se ozlijedio na utakmici Italije i Hrvatske u kvalifikacijama za EP. Upravo je terapija matičnim stanicama pomogla Modriću da izbjegne operaciju mišića. Realov veznjak terapiju je primao u Vitoriji. 
 
Terapija matičnim stanicama temelji se na uzimanju stanica s unutrašnjeg uvrnutog dijela blastule koje još ne pokazuju nikakav stupanj diferencijacije. Zatim se te embrionalne stanice umnažaju na umjetnoj hranjivoj podlozi, te ih se od tamo koristi kao "matične stanice" za diferencijaciju u stanice onog tkiva koje bi trebalo nadograditi ili zamijeniti zbog nefunkcionalnosti. Te stanice imaju mnoge sposobnosti, a među najvažnijima je sposobnost dugotrajnog samoobnavljanja. Znanstvenici pretpostavljaju da će u doglednoj budućnosti te stanice biti korištene kao osnova liječenja, između ostalog, Parkinsonove bolest i diabetesa. 

Pročitajte više