Ronaldo je pronašao tatu

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZAČEPIO IM JE GUBICU u najvećem stilu. Na lijevoj strani loptu je smirio jednim dodirom, pogledao prema golu, zakucao je desnicom u suprotne rašlje i otrčao u zagrljaj Zidaneu.

> Roma - Real 0:2

Večer prije utakmice novinari su ga zadirkivali da gol na gostovanju nije postigao gotovo tri mjeseca, a onda ga je Romi stavio onako kako to mogu samo on i još trojica na svijetu.
 
MSN na tri fronta, a BBC spao na zadnje slovo i jednu bitku
 
Ali dok se MSN razmeće golovima i asistencijama, BBC je spao tek na jedno, zadnje slovo, jer Balea nije bilo, Benzeme kao da nije bilo i opet je Ronaldo morao sam. Realu je bilo posebno teško istrčati na Olimpico, jer neposredno prije Barca je pobijedila u zaostaloj prvenstvenoj utakmici u Gijonu, što znači da Realu bježi sedam bodova na vrhu Primere. Prvenstvo je dakle izgubljeno, iz Kupa su sami sebe izbacili i Liga prvaka jedina je šansa za trofej, ali i ogromni pritisak.
 
Golčina koju je Ronaldo zabio za potvrdu izvjesnog (prolaska protiv Rome kojoj je ova faza LP maksimum i gdje se provukla sa samo jednom pobjedom u skupini) iznimno je važna, ali ništa manje bitan nije način kako ju je proslavio. Nije Rimljanima pokazivao trbušnjake ili da ušute, nego je otišao do Zidanea i grlio ga kao što se sin mazi s ocem. 
 
Duša i srce Reala postali su jedno nasred rimskog Koloseuma 
 
U gradu gdje je jedan od najpoznatijih događaja "sinovo" ubojstvo "oca" u monumentalnom Teatru di Pompeu, 2060 godina kasnije u suvremenom Koloseumu svjedočili smo klanjanju nasljednika žezla onom koji mu ga je predao. Zidane je odmah po preuzimanju Reala mudro požurio izjaviti da je Ronaldo najbolji nogometaš svijeta i "duša kluba", a Ronaldo mu je proslavom gola s njim i zagrljajem uzvratio, u najmanju ruku kao da mu je rekao "a ti si srce".
 
Titranje ega, čija je veličina kod Realove superzvijezde razmjerno proporcionalna njenim nogometaškim moćima i sposobnostima, iznimno je bitno, jer dok je Ronaldo stalno pažen, mažen, tetošen i obasipan superlativima, zabijat će golove poput onog protiv Rome.
 
Spalletti je sve bacio na jedina dva oružja koja ima
 
Ovakav zgoditak isplatilo se čekati i gotovo sat vremena, jer do tada je to bila negledljiva utakmica, s prvim udarcem na gol u 50. minuti. Real se nije mogao probiti kroz guste rimske obrambene redove, pa je prvi put nakon pet godina ostao bez šuta na gol u prvom poluvremenu utakmice LP. Spalletti je znao da protiv daleko kvalitetnijeg protivnika ima samo dva oružja - žestinu u obrani i Salaha u kontri, pa je isključivo tako i igrao.
 
Egipatski legionar uspio je par puta probiti brazilskog na suprotnoj strani, ali previše se trošio u sprintevima po krilu i nije mu ostajalo snage za udarac. Dok su Ramos i Varane sjajno pomagali svom napadački orijentiranom beku, brzi Salah nije imao ni blizu tako dobre asistente u kolegama "lažnim napadačima" Perottiju i Shaarawyju.
 
Blokirani Modrić
 
Real sve do Ronaldovog bljeska nije pokazao puno više, iako je držao loptu gotovo dvije trećine vremena. Za to velike zasluge imaju Nainggolan i Vainqueur koji su blokirali Modrića i sve je vodilo prema remiju bez golova, dok se nije ukazao On. 
 
Romin zid Real je oba puta rušio na isti način
 
To je konačno donijelo živost, Romin izlazak iz ljušture te drugi Realov gol. Koji je Roma opet primila na sličan način, zbog individualne kvalitete suparnika, ali i manjkavosti njenih igrača. Kao što je Florenzi na desnom boku gledao kako Ronaldo prima loptu, smiruje je, daje sebi u for i zabija u gol, sve to isto, ali na drugoj strani, Digne je dopustio Jeseu.
 
Stari Gladiatore posljednji put šepao je Koloseumom u Ligi prvaka
 
Domaći trener pokušao je sa Džekom, ali njega je pregazila nogometna evolucija. Totti, velikan mnogih gladijatorskih bitaka poput ove, danas je tek relikt prošlosti osuđen na garbage time pred publikom koja je ranije na poraze okretala palac dolje, ali danas plješće jer zna da ova Roma, bez ijednog velikog igrača, ne može bolje. 
 

Pročitajte više