Rukometni SP juniora: Hrvatska svjetski prvak!

RUKOMETAŠI hrvatske do 19 godina starosti pobijedili su Island u finalu Svjetskog prvenstva u Tunisu 40:35 i okitili se zlatnom medaljom.

Četvrti je to veliki uspjeh hrvatskih generacija U19, nakon europskog zlata prije tri godine u Estoniji, te europskog srebra 2005. godine u Srbiji, odnosno svjetskog srebra otprije dvije godine u Bahrainu.

Igrači Vladimira Canjuge dominirali su dvobojem u Hammametu od prve minute, otkako je Marino Marić zabio za 1:0 vodstvo. Niti jednom tijekom dvoboja Islanđani nisu uspjeli izjednačiti osim na 1:1 na isteku treće minute. Već u 13. je bilo 8:2 za Hrvate.

Briljirao je Marić, kružni napadač Zagreba, koji je zabio prva četiri hrvatska gola na utakmici te pet od prvih šest. Ukupno je zabio Islanđanima devet golova iz 11 pokušaja, s tim da su Canjugini puleni baš s njegove pozicije, s linije šesterca po sredini gola, zabili najviše, čak 16 golova iz 19 pokušaja.

Osim Marića, po šest su golova u pobjedničkoj momčadi dodali Vedran Huđ, Lovro Šprem i Nikola Špelić. Kod Islanđana je s osam golova najuspješniji bio Guzmundsson.

Nova generacija za budućnost

"Ovo je fantastičan uspjeh generacije mladih rukometaša od koje se puno očekuje u budućnosti. Ovo je i dokaz odličnog rada cijelog saveza, a najviše našeg stručnjaka Vladimira Canjuge. Čestitam dečkima", rekao je glavni tajnik HRS-a Damir Poljak.

"Imam najbolje dečke na svijetu! Ponosan sam na njih jer su igrali odlično i bili motivirani u svakoj utakmici. Opet imamo odličnu mladu generaciju koja će sigurno dati mnogo hrvatskom rukometu u budućnosti", izjavio je izbornik Canjuga na službenim stranicama HRS-a.

"Razvalili smo ih! Ne samo Island, nego i sve ostale. Najbolji smo na svijetu. Moja nagrada je zasluga svih suigrača i izbornika", oduševljeno je rekao Marino Marić.

Dva su hrvatska rukometaša izabrana u najbolju sedmorku prvenstva, Vedran Huđ i Marino Marić.

U 17 sati očekuje se povratak reprezentacije i svečani doček u zračnoj luci Pleso.

SP juniora u Rukometu, finale:

Hrvatska – Island 40:35 (19:15)

Za treće mjesto:

Švedska – Tunis 30:27

Pročitajte više