DINAMO U LIGI PRVAKA

ŠAHTAR - DINAMO 2:2 Dinamo ispustio pobjedu, ali osvojio veliki bod

Foto: EPA

DINAMO je remizirao protiv Šahtara 2:2 u trećem kolu Lige prvaka. Hrvatski prvak stigao je do četvrtog boda u skupini C, koliko imaju i Ukrajinci, pa će njihov dvoboj četvrtog kola 6. studenog na Maksimiru biti odlučujući za plasman u osminu finala elitnog natjecanja. Iako je mogao pobijediti, Dinamo je osvajanjem važnog boda napravio korak prema osmini finala, ali i prekinuo crni niz u gostima kada je u pitanju Liga prvaka

Jevhen Konopljanka donio je vodstvo Šahtaru u 16. minuti utakmice u Harkivu. Na 1:1 izjednačio je Dani Olmo u 25., a Mislav Oršić koji je pogodio vratnicu u 49. preokrenuo je iz penala u 60. minuti. Ipak, Ukrajinci su stigli do 2:2 preko Dodoa u 75., a Olmo je pogodio vratnicu u 89. minuti. A evo što su dinamovci rekli nakon remija u Ukrajini. 

 

Sastav s Maksimira, koji je imao sjajnu podršku oko 200-tinjak Bad Blue Boysa na stadionu Metalista, predstavio se formacijom 5-4-1 s tri stopera protiv Šahtarovog sustava 4-2-3-1 s opasnim krilima. Od samog starta domaćin je krenuo u napad i prijetio najviše preko lijeve strane gdje su opasnost sijali Konopljanka i Ismaily. I onda je u 16. minuti Konopljanka zabio za vodstvo ukrajinskog prvaka, ali ovog puta nakon akcije s desne strane. 

Konopljanka šokirao Dinamo, Olmo uzvratio

Marlos je ubacio s desne strane u šesnaesterac, a Konopljanka je utrčao i odnio loptu ispred Emira Dilavera te izašao u zicer i ispod Dominika Livakovića zabio u suprotni kut za vodstvo Šahtara. Uz raspoloženog strijelca najviše problema Dinamu je zadavao kapetan Taison, ali već nakon devet minuta su on i njegova momčad dobili odgovor Dinama.

Nikola Moro je započeo akciju, lopta je potom stigla na lijevoj strani do Mislava Oršića, koji je sjajno ubacio na prvu vratnicu gdje je Olmo pobjegao obrani Šahtara i stigao do nje prije golmana Andrija Pjatova za izjednačenje. Španjolac je prvi put večeras u karijeri zabio u grupnoj fazi Lige prvaka. 

Dvije su se ekipe nakon zabijenih golova iz prvih udaraca u okvir gola smjenjivale u napadima, ali u prvih 45 minuta nije bilo većih opasnosti po Livakovića i Pjatova. Dinamo je moguće kontranapade Šahtara rješavao taktičkim prekršajima i time zaustavio glavno oružje Ukrajinaca.

Oršić pogodio vratnicu, a Pjatov poklonio penal Dinamu

Očigledno je pauza u poluvremenu više prijala izabranicima Nenada Bjelice, koji su dodali gas na startu drugog dijela. Mislav Oršić je u 49. minuti sjajno prošao jedan na jedan s lijeve strane i pogodio lijevu vratnicu, a lopta se na rubu šesnaesterca odbila do Olma, čiji je projektil pod samu gredu skinuo Pjatov i spasio Šahtar već viđenog gola.

Međutim, osam minuta kasnije 35-godišnji iskusni golman domaćih napravio je početničku pogrešku i poklonio Dinamu preokret. Nakon kornera s desne strane Pjatov je, bez ikakvog razloga, u petercu povukao s leđa Marija Gavranovića, a sve to ispratio je sudac Antonio Mateu i pokazao na penal.

Odgovornost je preuzeo čudesni Oršić, zakucao je loptu u gornji lijevi kut za preokret u 60. minuti i zabio svoj četvrti gol u ovoj sezoni Lige prvaka. Sezoni njegove dosadašnje karijere, bez ikakve dvojbe. 

Dodo ušao i zabio za 2:2, Olmo pogodio vratnicu 

U međuvremenu je kapetan Arijan Ademi izašao iz igre, umjesto Gavranovića ušao je Bruno Petković, a Šahtar je krenuo po izjednačenje. Junior Moraes propustio je svoju najbolju priliku u 64. minuti, kada je s lijeve strane provukao loptu između igrača Dinama, a ona je prošla malo pored desne vratnice.

Bila je to očigledna najava onoga što će se dogoditi 11 minuta kasnije. Trener Lucas Castro ubacio je Dodoa i Solomona u 66. minuti, a u 75. su Ukrajinci stigli do izjednačenje upravo preko spomenutog Dodoa. Alan Patrick je majstorskim pasom otvorio Dinamovu obranu i pronašao Dodoa na lijevoj strani šesnaesterca, nakon čega je Brazilac prošao istrčalog Livakovića i pogodio za 2:2.

Imao je Dinamo na samom kraju veliku priliku stići do pobjede, ali opet nije imao sreće. Olmo je sjajno prošao s desne strane i pogodio prvu, desnu vratnicu, što je bila posljednja prilika u uzbudljivom dvoboju vrijednom europskog proljeća. 

Drugo poluvrijeme čeka nas 6. studenog na Maksimiru, gdje će Dinamo imati veliku priliku pobijediti i približiti se povijesnom plasmanu u osminu finala Lige prvaka.

 

 

Pročitajte više