Santa Cruz najbolji, Harewood najgori transfer Premiershipa

NAJVEĆI europski klubovi pa tako i oni u Premiershipu u zadnje vrijeme imaju raširenu "scounting" mrežu, gotovo sve lige i igrače pokrivene preko svojih agenata, televizije, interneta. No, i usprkos svemu tome i dalje nema baš nikakve garancije kad se kupuje neki igrač. Bez obzira na to bio on poznat ili ne, uvijek će se dogoditi poneki "promašaj".
 

Britanski "The Independent" u tako donosi popis onih igrača koji su se pokazali kao prava pojačanja, onih koji nisu razočarali, ali nisu baš ni oduševili, te onih koji su se pokazali kao totalni promašaji u Premiershipu.
 
Najbolja kupovina: Roque santa Cruz - iz Bayern Muenchena u Blackburn Rovers (4,5 milijuna eura)
 
Mark Hughes već je poznat u Engleskoj kao menadžer koji zna pronaći pravog igrača pa je tako pogodio i u slučaju Paragvajca. Igrač koji je u Bayernu u prosjeku zabijao samo 4 gola po sezoni za Blackburn je ove sezone već postigao 23 pogotka. Paragvajac se očito super snašao na Ewood Parku, daleko od pritiska koji okružuje Bayern gdje je sezona bez trofeja uvijek označena kao promašena. Proglašen je igračem mjeseca prosinca nakon golova Wiganu, Arsenalu, Manchester Cityju i Derbyju. Većinu od tih golova dao je u gostima, a očekuje se da će još napredovati s obzirom da mu je tek 26 godina.
 
Najlošija kupovina: Marlon Harewood - iz West Hama u Aston Villu (5 milijuna eura)
 
Kada ga je Martin O'Neil doveo iz West Hama u Villi je zavladalo opće oduševljenje, a na kraju je samo jednu jedinu utakmicu započeo u prvoj jedanaestorici. Zabio je pet golova, a od toga je tri postigao kad su utakmice već bile odlučene.
 
Kad su u pitanju treneri, najboljim "trgovcima" proglašeni su Harry Redknapp (Portsmouth), Alex Ferguson (Manchester United) i David Moyes (Everton) a "novac su bez veze bacili" Jose Mourinho (Chelsea), Lawrie Sanchez (Fulham) i Sam Allardyce (Newcastle).
 
Pozitivna iznenađenja: Fernando Torres (Atletico Madrid - Liverpool), Martin Skrtel (Zenit St.Petersburg - Liverpool), Glen Johnson (Chelsea - Portsmouth), Sylvain Distin (Manchester City - Portsmouth), Antonio Valencia (Villarreal - Wigan), Gary O'Neil (Portsmouth - Middlesbrough), Ayegbeni Yakubu (Middlesbrough - Everton), Phil Jagielka (Sheffield Utd. - Everton), Elano (Shakhtar Donjeck - Man. City).
 
Velika razočaranja: Emerse Fae (Nantes - Reading), Rolando Bianchi (Reggina - Man. City), Andrey Voronin (Bayer Leverkusen - Liverpool), Florent Malouda (Lyon - Chelsea), Joey Barton (Man. City - Newcastle), Juliano Beletti (Barcelona - Chelsea), Alan Smith (Man. Utd. - Newcastle), Robbie Earnshaw (Norwich - Derby), Greg Halford (Reading - Sunderland).

Z.M.
Foto: AFP

Pročitajte više