Schildenfeld Dinamu ukrao Božić

VELIKA želja Dinamovaca bila je da u zrakoplov za Zagreb večeras ukrcaju i tri boda, ali to će ipak ostati samo pusta želja. Modri su ponajprije zahvaljujući nesreći i nesmotrenosti Schildenfelda izgubili ova tri vrlo važna boda.

Nasukali su se Zagrepčani večeras na norveškom fjordu, kao i mnogi drugi dosad. Prije utakmice bili su možda nepotrebno preoprezni, jer se pokazalo da Brann i nije toliko dobar. Naime, u prvom poluvremenu Dinamo je uvelike nadigrao norveškog predstavnika, ali opet nije imao sreće, kao npr. kada je Modrić, podsjetimo se, pogodio stativu, a i u još nekolicini situacija.

I onda, kako to uvijek biva, protivnik se osvetio. U 45. minuti nakon duge lopte, Karadas je izašao sam na vratara Kocha, Schildenfeld se u duelu okliznuo i nespretno povukao norveškog napadača, što je rezultiralo kaznenim udarcem i crvenim kartonom.

Unatoč teškom "udarcu" pred kraj prvog poluvremena Dinamovci su fantastično otvorili nastavak. Već u 49. minuti, nakon kornera kapetana Luke Modrića, Vukojević zabija za izjednačenje. Taj gol Dinamu je dao krila i na trenutak se činilo kako će "modri" možda i potpuno preokrenuti rezultat u svoju korist.

No, to se nije dogodilo. Opet igrače Branka Ivakovića nije htio gol, zatim ih je obuzeo i umor, a možda su se malo i previše otvorili, što domaćini nisu mogli ne iskoristiti. Igrala se 73. minuta kada je Huseklepp ubacio sa desne strane, a Eirik Bakke iz drugog pokušaja gurnuo loptu u mrežu Kocha.

Do kraja utakmice umorni Dinamovci pokušavali su svim silama stići barem do izjednačujućeg gola, ali čvrsti Norvežani uspjeli su se obraniti i osvojiti tri vrlo važna boda. Dinamu ostaje utjeha da je opet bio bolji takmac i da ima još dvije utakmice za popravni. Da, protivnici su teški, ali tko je ikada rekao da će u Europi biti lagano.

Prvo poluvrijeme:

U 4. minuti lijepo se Mandžukić oslobodio svog čuvara na desnoj strani, zatim ubacio malo iskosa, izvan šesnaesterca, ali nitko nije reagirao na ubačenu loptu u sredini. Dvije minute kasnije prvi put prijete Norvežani. Dobro je sa desne strane ubacio Solli, tražio je Karadasa, ali ovaj je bio zamalo prekratak.

U 11. minuti prva prava prilika za Dinamo. Sammir je visokom loptom prebacio Brannove defanzivce, Mandžukić prima prsima na desnoj strani, sasvim iskosa u 16-ercu, i iz teške pozicije puca za malo pored desne vratnice. Dvije minute kasnije ponovo Mandžukić prolazi po boku i puca prema golu, vrata odbija u korner, treći za Dinamo.

Nakon kornera u 12. minuti pucali su i Mandžukić i Schildenfeld, ali nisu uspjeli zabiti. Četiri minute kasnije opet velika prilika za Dinamo. Prvo je Balaban prošao po desnom boku, vratio povratnu loptu za Mandžukića koji sa desetak metara krivo zahvaća loptu. Samo desetak minuta kasnije Vukojević je došao u posjed lopte i opalio sa dvadesetak metara, ali dobro brani Opdal.

U kontranapadu koji je uslijedio dvaputa su pucali domaćini prema vratima Kocha, ali je oba puta njemački vratar bio koncentriran. U 25. minuti Sammir je sve sam napravio, prošao svog čuvara i opalio sa dvadesetak metara iskosa, ali nije bio precizan. Lopta je prošla metar pokraj desne vratnice Opdala.

U 28. minuti opet prijeti Dinamo. Modrić je dobro prošao po desnoj strani, ušao u kazneni prostor, prevario svog čuvara i poslao loptu paralelno sa gol crtom, ali zakasnio je na loptu Balaban. Minutu kasnije okušao se sa 25 metara Vukojević, ali lopta odlazi malo poviše vratnice.

Prilika za Brann! U 29. minuti nakon duge lopte preko cijelog terena sam na Kocha izašao je Helstad, ali Koch istrčava i spašava gol Dinama.

Prilika za Dinamo! U 32.minuti Modrić je prihvatio loptu na centru, prevario svog čuvara i vukao loptu sve do kaznenog prostora, kada je snažno opalio, ali na nesreću po Dinamovce, lopta je pogodila stativu. Dvije minute kasnije, Mandžukić je dobro pucao sa ruba kaznenog prostora, malo iskosa, ali opet dobro brani norveški vratar.

U 35. minuti ponovo prilika za Dinamo nakon kornera; Sammir se oslobodio Hanstvejta u 16-ercu, dodao u sredinu, ali se Vukojević nije snašao. Šest minuta kasnije Etto je pucao sa ruba kasnenog prostora na desnoj strani, ali nije bio precizan.

Gol za Brann! U 45. minuti nakon odličnog proigravanja, Karadas je išao sam na Kocha, Schildenfeld ga je u kaznenom prostoru srušio i zaradio crveni karton. Iz kaznenog udarca zabio je Bjarnasson.

Drugo poluvrijeme:

Gol za Dinamo! U 49. minuti Dinamo je izjednačio. Modrić je centrirao iz kornera na peterac, Vukojević pobjegao Bakkeu i nakon fantastičnog ulaska zabio glavom pokraj nemoćnog Opdala.

U 51.minuti duga lopta za Mandžukića na lijevoj strani, Dinamov napadač odlučuje se na udarac iako Balaban čeka povratnu u sredini, od svega samo korner za "modre". Šest minuta kasnije Carlos je izborio loptu malo nakon centra, dao Modriću na desnu stranu, ali kapetan puca samo u ruke vratara.

U 63. minuti Hanstvejt uspijeva zaustaviti Mandžukiža u situaciji jedan na jedan, odmah ispred gola Opdala.

U 70. minuti sve je dobro napravio Hestad, ušao u kazneni prstor, ali u situaciji kada treba pucati na gol ovaj pravi prekršaj.

Gol za Brann! U 73. minuti nakon proigravanja, odlično je sa lijevog boka ubacio Huseklepp, glavom je sa metra pucao Helstad, Koch je odlično obranio, ali na odbijenu loptu opet stiže Bakke i zabija.

Šest minuta kasnije Dinamo je pokušao stići do izjednačujućeg gola. Dugo su petljali Modrić i Mandžukić da bi na krajuGuela pucao sa dvadesetak metara, ali lopta je otišla malo pored lijeve vratnice Opdala.

U 87. minuti Diddy Guela bježi prema naprijed, centrira, Tadić se namješta u sredini, pada u 16-ercu, ali sudac ostaje nijem i pokazuje na korner. Minutu kasnije Modrić izvodi s desne strane, lopta je sjajna za Tadića koji u skoku puca pored desne vratnice...

U drugoj minuti sudačke nadoknade dobro je prošao Mandžukić, ubacio u petarac, ali zamalo kasni Tadić.

Kraj!

Vedran Buble

Pročitajte više