Siromašna Afrika: Čak 21 pogodak manje nego 2002. godine!

VELIKA nadmorska visina, čudna lopta Jabulani, preoprezna taktika većine reprezentacija... Što god bio razlog, činjenica je da na nogometnom SP-u u Južnoj Africi vlada veliko siromaštvo golova...

Nakon završenog prvog kola prvoga kruga natjecanja statistika koja govori o broju postignutih pogodaka je vrlo poražavajuća.

U 16 je utakmica palo svega 25 golova, nikad manje otkad se igra postojećim sustavom natjecanja. Taj je, istina, uveden relativno nedavno, na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj, no to ne mijenja činjenicu da su strijelci na jugu Afrike očito “u štrajku”.

Godine 2002. smo u Japanu i Južnoj Koreji vidjeli nevjerojatnih 46 pogodaka u utakmicama prvoga kola. Dakle, čak 21 više nego u sadašnjosti. Najviše su u Aziji impresivnoj statistici pridonijeli Nijemci koji su na startu natjecanja u Sapporu deklasirali Saudijsku Arabiju sa 8:0. No, čak kada bismo i “eliminirali” sve njemačke golove, opet bi japansko-korejska slika bila znatno ljepša od južnoafričke.

Zanimljivo je da je i ove godine Elf bio najefikasniji u prvoj utakmici, zabio je četiri gola Australcima, dok nijedna od preostale 31 reprezentacije nije uspjela više od dva puta zatresti mrežu, a i to je pošlo za rukom samo Južnoj Koreji, Nizozemskoj i Brazilu.

A da su Nijemci očito pretplaćeni na najveći broj zgoditaka u prvim kolima, govori nam i podatak s posljednjeg SP-a, kada su na svome tlu zabili Kostariki četiri puta. Jednak je broj pogodaka polučila i Španjolska protiv Ukrajine.

U Njemačkoj su ukupno gledatelji u uvodnih 16 dvoboja vidjeli 39 golova, dva više nego oni u Francuskoj osam godina ranije. Tada se prvi put na svjetskoj smotri pojavila i Hrvatska koja je na startu svladala Jamajku sa 3:1. Postigli su izabranici Miroslava Ćire Blaževića najveći broj pogodaka u prvome kolu, zajedno s Francuskom, Nigerijom i Meksikom.

Broj postignutih golova u 1. kolu na posljednja četiri SP-a:

Francuska 1998. godine: 37

Japan/Južna Koreja 2002. godine: 46

Njemačka 2006. godine: 39

Južnoafrička Republika 2010. godine: 25

 

Pročitajte više