Sjećate se Cherna Sambe? Htio se ubiti zbog Championship Managera

Instagram/Cherno Samba

NEMA Championship/Football Manager fana koji na ime i prezime Cherna Sambe ostane ravnodušan.

Tog je napadača igrica krajem devedesetih proglasila čudom od djeteta, još dok je kao devetnaestogodišnjak igrao za londonski Millwall. Zbog nevjerojatnih ocjena koje mu je dodijelila igrica postao je planetarno popularan.

Znate ono društvo: Nikiforenko, Tsigalko, Samba... Pa ni Lionel Messi se u ono doba ne bi mogao nositi s njima ako pitate Championship Manager.

Međutim, Englezu Sambi je to gotovo uništilo život.

"Pakao. Nisam htio više igrati nogomet, nisam htio biti ovdje. Nisam mogao to podnijeti. Htio sam zaspati i zaboraviti na sve. I nikad se više probuditi. Uzimao sam po 10-12 tableta za spavanje od jednom. Krao sam ih od psihijatra. Nekad sam popio cijelu kutiju", napisao je u svojoj autobiografiji.

Najteži period imao je igrajući za Cadiz.

"Propustio sam trening i progutao četiri kutije tableta. Pao sam na pod i ostao bez svijesti."

Spasio ga je prijatelj koji je dolazio po njega prije treninga. Samba mu se nije javljao na mobitel, a kad je prijatelj došao u stan, imao je što vidjeti.

"Bio sam jedan od onih koji je pričao da ga depresija nikad neće stići. Kad sam došao sebi, bio sam sretan što sam živ. Pomislio sam da to nisam ja, da moram srediti život pod hitno."

Samba je u 29. godini prekinuo karijeru koja po njegovim klubovima i statistikama nije djelovala čak ni prosječno. Millwall, Cadiz, Malaga B, Plymouth Argyle, Wrexham, Haka, Panetolikos i FK Tonsberg bili su njegovi klubovi gdje je sveukupno odigrao 52 utakmice i zabio 15 golova.

"Moja impresivna statistika u igrici dovela je do toga da je moja virtualna pojava bila veća od moje realne pojave na terenu. Bio sam najbolji engleski igrač generacije, ali samo u igrici. Dugo vremena sam imao problem s mojom sposobnošću u igrici i onime što se uistinu događalo na terenu. Protivnički igrači su me često zadirkivali zbog toga", napisao je Cherno.

Kao tinejdžera, baš zbog svoje kvalitete u igrici, pratio ga je i Liverpool. Nudili su dva milijuna funti Millwallu za njega, no klub iz Peckhama to je odbio.

"Ne mogu prežaliti što nisam zaigrao za njih. Michael Owen osobno me zvao na mobitel i tražio da dođem u klub. Nisam mogao disati od uzbuđenja".

Ipak, uspio je preboljeti depresiju. 

"Volim to sve, to je dio mene. Imam toliko priča, svi me prepoznaju na ulici. Čak i nakon toliko godina ljudi mi pričaju da sam igrao za njih. Znaju me kao legendu Championship Managera i lijepo je znati da sam usrećio nekog svojom igrom" rekao je pa dodao:

"Da nije bilo nogometa, završio bih u zatvoru. Ta kultura lopovluka u Peckhamu uzela je maha".

Pročitajte više