Skandalozno: Ždrijeb Lige prvaka namješten?

UOČI jučerašnjeg ždrijeba četvrtzavršnice Lige prvaka na engleskim nogometnim forumima procurila je glasina da je čitava stvar unaprijed namještena i da su parovi zapravo poznati i prije javnog ždrijeba.

> Uefa: Ždrijeb nije namješten, radi se o pukojh sreći!

I sam autor koji je objavio dotičnu informaciju u 10,28 sati po CET-u, znači dva i pol sata prije ždrijeba u Nyonu, nasmijao se sam sebi ustvrdivši da ne vjeruje u takve glasine i da se gotovo sigurno radi o šali, ali je ipak naveo parove koji bi trebali biti izvučeni. Prema njegovoj dojavi Uefa je odlučila spariti ove momčadi:

Liverpool -  Arsenal
Chelsea - Fenerbahče
Manchester United - Roma
Schalke - Barcelona

U raspravu su se uključilo stotine ljudi koji su potvrdili informaciju o namještanju i kuglicama koje su se "čitavu noć hladile u frižideru ili grijale na radijatorima". Nekolicina je tvrdila kako su parovi četvrtfinala bili poznati odmah po završetku utakmice Intera i Liverpoola, još u utorak navečer i naveli su iste parove kao i čovjek koji je potaknuo čitavu priču. 

Kao argument o namještaljci navedeno je da su u mnogim engleskim kladionicama uplate na ishod ždrijeba stopirane što u pravilu znači da su bookmakeri namirisali nešto sumnjivo u čitavoj priči i da je i do njih procurila informacija o namještaljci.

Sve ovo bila bi samo još jedna brojnih optužbi na račun vjerodostojnosti europskog nogometa da kuglice u Nyonu nisu izvukle baš one parove za koje se predviđalo da će biti izvučeni, što je nevjerojatna, pa gotovo i nemoguća koincidencija. Ako ćemo govoriti u brojkama, šanse da će se izvući točno ovi parovi u postocima iznose nešto manje od 0.04 posto što je, priznat ćete, premalo da bi se realno moglo govoriti o slučajnosti.

Ovu vijest za sada nisu objavili strani mediji, pa još uvijek nema službene reakcije čelništva Uefe, a zanimljivo će biti čuti objašnjenje čelne europske nogometne organizacije kako je došlo do ove koincidencije, ako se Uefa uopće i odluči očitovati.

M.P.
Footo: Screenshot

Pročitajte više