Skoblar: Mamić je pozitivac, a Boban se kasno sjetio progovoriti

 

JOSIP SKOBLAR, legendarni napadač Marseillea, u Francuskoj "otvara sva vrata", pa ga je HNS angažirao kao ambasadora na Euru u toj zemlji sljedeće godine.

U intervjuu za Index govori o brojnim aktualnostima, a jedna od njih svakako je njegov "zemljak" i novi izbornik Ante Čačić, s kojim će se naći u Francuskoj nakon više od 20 godina.
 
Anti Čačiću sljedeće godine opet "čuvate leđa" kao veleposlanik HNS-a na Europskom prvenstvu. Tko bi 90-ih, dok ste mu bili ste direktor u nekada davno prvoligaškoj Dubravi, mogao predvidjeti da će vam se putevi tako spojiti?
 
"Ah, to je bila kratka epizoda. Došao sam u Dubravu kako bih pomogao Anti, kojeg sam znao još iz Zadra, ali nisam se tamo dugo zadržao, tražio sam nešto više."
 
Da, to više trebalo je biti mjesto izbornika Hrvatske, mjesto na kojem su vas 90-ih vidjeli mnogi, ali ne i Vrhovnik koji je stolovao na Pantovčaku, a on je odlučivao i o tim sitnicama? 
 
"Takva su bila vremena. Ali, pogriješio sam što nisam bio izbornik nakon toga, točnije 2001., kada je smijenjen Ćiro, jer imao sam riječ ondašnjeg predsjednika Markovića, ali ja sam htio biti izabran izravno, a ne da me bira komisija pred kojom bi se morao predstavljati. Rekao sam Markoviću da dođe po mene u Marseille, da se zajedno vratimo u Zagreb i da me on javnosti predstavi kao novog izbornika. Naravno, to je bila i mala provokacija s moje strane, ali to je bila prilika za mene i možda sam trebao stati pred komisiju."
 
Vašem tadašnjem učeniku, a današnjem izborniku Mamićeva "komisija" i Jozakovo mentorstvo ne predstavljaju problem?
 
"Ima nas dosta koji zaslužujemo izborničko mjesto. Moj je stav da se za izbornika trebaju izabrati oni treneri koji su imali veliku igračku karijeru, jer ta pozicija prvenstveno mora biti dodijeljena trenerima koji su prepoznatljivi u nogometnom svijetu. Uvijek sam tako mislio i ostajem pri tome, što ne znači da Čačić ili netko drugi tko nije imao zapaženu karijeru, ne može biti dobar izbornik."
 
Što kažete na način na koji je Čačič postavljen za izbornika, ustvari način na koji su imenovana četvorica zadnjih izbornika?
 
"Ne opravdavam način na koji su promjene izvršene i smatram da te odluke karakterizira loš tajming, ali na kraju cilj opravdava sredstvo i sve te smjene trenera i dovođenje novih rezultirale su plasmanima Hrvatske na velika natjecanja."
 
Rekli ste ima "nas" dosta koji zaslužujemo izborničko mjesto, znači li da ste zainteresirani za poziciju koju drži Čačić?
 
"Više ne, bio sam zainteresiran za mjesto predsjednika saveza, ali to je otišlo u jednom drugom pravcu."
 
Ali i to mjesto dodjeljuje isti čovjek koji i postavlja izbornike. Što mislite o Mamiću?
 
"Ja sam za to da jedna osoba donosi odluke, jer kada ih je više, postoje dileme i to na svim nivoima. Kod nas je ta osoba omražena, ali rezultati joj idu u prilog. Svi mi imamo slabosti i kvalitete, ali kod Mamića prevagu odnose kvalitete. Naravno, prema njemu, kao i prema svima koji obavljaju odgovorne funkcije, moramo biti kritični."
 
Kako biste se onda kritički odredili prema Davoru Šukeru i njegovim metodama vođenja HNS-a?
 
"Vrlo malo sam prisutan kad je riječ o hrvatskom nogometu, pogotovo kada su u pitanju niski udarci i strasti, daleko sam od toga i intersira me pozitiva."
 
Pozitiva kažete... U Hrvatskoj je dosta pozitivno percipiran Zvonimir Boban koji o spomenutom dvojcu govori ovako:"Šuker pokorni izvršitelj muteža a Mamić tragedija koja nas puno košta"? 
 
"Bobanu zamjeram što je odavno trebao uzeti značajnu poziciju i s te pozicije je trebao reagirati, a ne danas dijeliti lekcije preko novinske kuće u kojoj je radio. Ako je netko u hrvatskom nogometu imao ugled i autoritet to je bio on, a mislim da se sada javio prekasno."
 
Je li prekasno da se popravi odnos navijača i HNS-a, koji je užasno narušen. Navijači traže odlazak kompletne vladajuće garniture, koja im je omražena zbog niza razloga?
 
"Možemo biti za i protiv, ali ne možemo svoje slabosti liječiti tako kako to rade navijači, jer nažalost njihov bunt izrodilo je ekscesima na svim razinama."
 
Iz razina fotelja i bitki za njih, prijeđimo na one terenske. Kao nekadašnji napadač, kako ocjenjujete Mandžukićevu stagnaciju i Kalinićev uzlet. Mnogi će ne samo na osnovu igara, nego i govora tijela, iščitati kako se prvospomenutom više ne da, dok je drugi u strahovitom uzletu?
 
"Mandžukić nije gotov. Svakom golgeteru dođe period kada ga gol neće i ja sam to doživljavao u svojoj karijeri, tako da daleko od toga da je Mandžukić gotov. 
 
Kalinić je izvanredno rješenje, ali on je kombinacija s Mandžukićem ili nakon njega. On i Kalinić neće igrati zajedno u reprezentaciji biti osim kada se lovi rezultati. Također, Kalinića se ne može suditi samo po utakmicama protiv Intera ili Bugarske, kao ni po lošijoj predstavi s Maltom, on mora igrati i zabijati u duljim serijama.
 
Kada napadače ne ide, na njima se defintivno primjećuje rezignacija, to je ovo što kažete za Mandžukićev govor tijela. On je pogriješio što je otišao iz Bundeslige, koja je bogomdana za njega. Italija je preteška za igrati, čuvari su kao pijavice, Španjolska je prebrza za njega, dok se Nijemcima napadačka igar temelji na bokovim i jednom centralnom napadaču. Mandžukić je uvijek u Njemačkoj bio sam, a sada u Juveu ima suigrača u špici, tako da se treba i na to naviknuti."
 
Perišić je spasio kvalifikacije za EP, ali najbolji je hrvatski igrač još od SP-a prošle godine. Vi ste ga kao skaut Marseillea preporučili još dok je igrao za Sochaux, ali nažalost po Olympique, nisu vas poslušali?
 
"Mandžukića i Olića javnost i navijači već godinama slave, ali Perišić je još od SP-a u Brazilu igrač odluke i svakako igrač po mom guštu, koji može igrati sve, od stopera do napadača. Ima ga po cijelom terenu, od pripreme akcije do završnice i mislim da je trenutno daleko najbolji i najkompletniji hrvatski igrač, što uostalom pokazuje u reprezentaciji, posebno u ključnim utakmicama kvalifikacija za EP."
 
Što Hrvatska može u Francuskoj?
 
"Prednost Hrvatske tamo je što nikada ništa nije osvojila. Bronca na istom mjestu prije 17 godina divno zvuči, ali to je davna prošlost i nije trofej. Upravo u toj gladi Hrvatske i zasićenosti ili nedovoljnoj kvaliteti ostalih velikana, vidim šansu ove momčadi. Nizozemska nije niti prošla kvalifikacije, Francuska se traži, Italija i Engleska odavno nisu što su bile, a Španjolska radi smjenu generacija i sve to je prilika za Hrvatsku."
 
Znači Hrvatska bi trebala biti iznenađenje Eura, iako ima igrače koji igraju glavne uloge u najboljim euopskim klubovima?
 
"Hrvatska više nije iznenađenje, jer kao što ste rekli, Modrić, Rakitić, Perišić, Kovačić igraju u najvećim europskim klubovima."
 
Poruka Čačiću i Mamiću za kraj?
 
"Čačić je dobio veliku priliku, ja takvu priliku nisam dobio i sada je mora iskoristiti. Pod sobom ima igrača za dvije kvalitetne momčadi i sada je sve na njemu, ali o Mamiću više ne bih."

Pročitajte više