regija

Slovenci potjerali Prosinečkog. Predsjednik Olimpije: Više puta je prijetio otkazom

Foto: Epa

MANDAT Roberta Prosinečkog na klupi ljubljanske Olimpije završio je nakon nešto više od tri mjeseca, potvrdili su klupski čelnici na današnjoj konferenciji za medije, javlja STA. Olimpiju za šest dana čeka nastup u prvom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a osim što je ostao bez trenera prve momčadi, višestruki slovenski prvak više nema ni sportskog direktora jer je i s Mladenom Rudonjom prekinuta suradnja.

Specijalizirani slovenski sportski mediji su već sredinom tjedna objavili da će u stručnom stožeru Olimpije doći do promjena. Portak Ekipa24 kao razlog navodi zahtjev Prosinečkog i Rudonje za dodatnim financijskim sredstvima kako bi mogli pojačati igrački kadar.

No, ne samo da njihova molba nije naišla na odobravanje, već su se direktor kluba Igor Barišić i predsjednik Adam Delius zahvalili Prosinečkom i Rudonji na suradnji.

''Kada sam dolazio, obećao sam da će Olimpija imati četiri-pet reprezentativaca. Cilj je bio jasan, pojačati se slovenskim nogometašima. Nažalost, previše smo se fokusirali na jednu zemlju. Prosinečki je više puta rekao da će, ako ne dobije nekog igrača, dati ostavku ili otići. Time su stavili pritisak na mene, a takvih je događaja bilo dosta'', rekao je prvi čovjek kluba Delius pa nastavio:

''Mladi ga igrači uopće nisu zanimali''

''Bio sam sretan što sam angažirao trenera koji će dugoročno voditi Olimpiju. Postavio sam mu i ozbiljno pitanje tko je najbolji igrač U17, U16 u klubu. On to nije znao. Mladi igrači ga uopće nisu zanimali. Bio sam na treninzima, poznajem ga. Čini mi se da stručni stožer nema isti interes kao klub. Ja sam birao trenera, tako da preuzimam ovu odgovornost na sebe.''

Predsjednik Olimpije je otkrio zašto ne može više surađivati s Prosinečkim.

''Ne mogu raditi s čovjekom koji vrši takav pritisak''

'Jučer prije prijateljske utakmice bilo je puno pitanja tko će igrati i tko će biti trener. Ne mogu raditi s čovjekom koji na mene vrši takav pritisak. Nije pošteno da se onda pritisak prebacuje na ured. Ako netko ne ispuni očekivanja, to je jedno. Tu je i pitanje pravednosti. Bez obzira na moju odluku, klub će postojati još dugi niz godina. Bitno je da radimo korektno i s jasnim ciljevima'', zaključio je. 

Legendarni hrvatski reprezentativac, a danas 53-godišnji trener je angažiran 22. ožujka, kad je iz Olimpije otišao još jedan hrvatski stručnjak, Dino Skender.

Prosinečki je u osam prvenstvenih kola ostvario pet pobjeda, uz jedan neodlučen ishod i dva minimalna gostujuća poraza (1:0) od momčadi koje su na kraju završile ispred Ljubljančana na prvenstvenoj ljestvici, prvaka Maribora (70) i drugoplasiranog Kopra (67).

Pročitajte više