Slovenska policija na Bežigradu "vježbala" doček navijača iz Hrvatske

OSAM dana pred prvi susret s Hrvatskom za odlazak na Euro 2004. u Portugalu u Sloveniji raste napetost potrebna za stvaranje pravog štimunga za prvu utakmicu na Maksimiru.

Sportski novinari uglavnom se bave analizama napadačkih sposobnosti Barićeve momčadi zbog pretpostavke da će slovenska vrsta na gostujućem terenu nastupiti s ambicijom postizanja neodlučnog rezultata.

Sportski dnevnik "Ekipa" navodi da bi se ipak moglo dogoditi da selektor Prašnikar u igru uvrsti jednog od inventivnijih slovenskih napadača, Sebastijana Cimirotiča, unatoč njegovoj ozljedi Ahilove tetive zbog koje je ovih dana prekinuo ugovor s talijanskim Lecceom i vratio se u domovinu.

"Odlučio sam da ne idem na operaciju jer želim svakako igrati u obje utakmice s Hrvatskom, ako ne ide drukčije, onda uz pomoć injekcija",rekao je Cimerotič za "Ekipu", igrač koji je dao gol Italiji u prijateljskom susretu u Trstu prošle godine.

Izbornik Prašnikar izjavio je nakon ogleda više utakmica domaćeg prvenstva da će se u nedjelju odlučiti kojega napadača dodatno pozvati u reprezentaciju, no da je moguće da se umjesto toga odluči pozvati dodatnog igrača u veznom redu, dok bi u napada prebacio Rudonju.

"Ekipa" Prašnikaru preporučuje da uz kasetu s igrom Dade Prše svakako pogleda i onu u kojoj na kojoj je zabilježena odlična igra Darija Šimića u zadnjem kolu Lige prvaka, a mnogo prostora daju i navodima iz hrvatskog tiska u vezi s time hoće li se Barić odlučiti u igru uvesti i Niku Kranjčara.

Slovenski tisak pred oba susreta navodi kako je slovenskar eprezentacija, iako igrački slabija, u psihološkoj prednosti zbog visokih očekivanja hrvatskih navijača za koje se navodi da bi ispadanje sa Europskog prvenstva za njih značilo "katastrofu", dok bi se slovenski navijači s time lako pomirili.

Zorislav Srebrić prilikom posjeta Ljubljani definitivno se odlučio da će vatreni u Ljubljani na dan utakmice boraviti u hotelu "Union",tvrdi "Ekipa". List dodaje da je postrojba slovenske policije izvela na Bežigradskom stadionu vježbu kontrole mogućih izgreda budući da je riječ o susretima "visokog sigurnosnog rizika", a popravit će se i razbijana ograda na stadionu na sektoru C gdje će biti smješteni hrvatski navijači. Slovenski je nogometni savez ovih dana obavio više sastanaka s predstavnicima policije, a utakmicu u Ljubljani nadzira tće i posebni inspektor UEFE koji dolazi iz Engleske, navodi list.

Mnogo prigovora na slovenski nogometni savez bilo je i u vezi spuštanjem u slobodnu prodaju samo 3.000 ulaznica, no plakati po slovenskim gradovima upozoravaju da će u mnogim sportskim i omladinskim klubovima i drugim prostorima biti priređene posebne projekcije obiju utakmica.

Predstavnici slovenskog nogometnog saveza upozorit će i domaće navijače na potrebu korektnog navijanja, poučeni iskustvima s prijašnjih susreta sa stranim reprezentacijama. Najtiražniji slovenski tabloid "Novice" navodi kako bi slovenski navijači mogli skandirati parole o Janici Kostelić, odnosno njenoj bolesti.

"To nam nije palo na pamet, no ako to osvane u novinama svakako je tao pasnost još veća", odgovorili su na pitanje novinara ljubljanskog tabloida tajnik saveza Dane Jošt i glasnogovornik Rok Šinkovc, priznajući da postoje navijači kojima se i to "vrti po glavi".

Pročitajte više