hnl europa

Slovenski Hrvat i specijalist za senzacije prijeti Dinamu

Foto: Profimedia

13 NACIJA zastupljeno je u Ludogorecu, prvaku Bugarske protiv kojeg Dinamo igra u trećem pretkolu Lige prvaka. Prvo u gostima 2. kolovoza, a onda na Maksimiru tjedan dana kasnije. UN iz Razgrada pod kontrolom drži Ante Šimundža, po nacionalnosti Slovenac, ali po imenu očito i Hrvat.

Rekorder Maribora golovima velikanima donio senzacionalne pobjede i Ligu prvaka

Otac 50-godišnjeg trenera je iz Splita, a Šimundža je zanimljiv lik. Kao igrači i trener specijaliziran za senzacije. Igračka je i trenerska legenda Maribora. S bivšim igračem Dinama Gregorom Židanom dijeli rekord po broju nastupa (294) za taj klub, a jako dobar napadač napravio bi bolju karijeru da nije imao velikih problema s ozljedama.

Bez obzira na to zabio je 96 golova za Maribor, od kojih su dva povijesna. Oba je postigao u sezoni 1999/2000. Za pobjedu protiv Lyona, kojom se Maribor senzacionalno plasirao u skupinu Lige prvaka, a onda za još veće iznenađenje, trijumf nad kijevskim Dinamom. To je do danas jedina pobjeda nekog slovenskog kluba u grupnoj fazi LP-a.

Kao treneru-početniku klubovi su mu bankrotirali

Šimundža je sjajno počeo i trenersku karijeru. Muru, provincijski klub kojem je prijetilo ispadanje, do kraja 2011/12. preobrazio je u klub za eurokupove, pa je dobio priliku u austrijskom GAK-u. Međutim, taj klub je samo par mjeseci kasnije bankrotirao, pa se Šimundža vratio u Muru.

Nevjerojatno, ali i tamo ga je zadesio bankrot poslodavca. Tako je nakon prisilne gaže u drugoligašu Aluminiju, 2013. konačno dočekao trenersku priliku u klubu kojeg je proslavio kao igrač. Šimundža ju je spektakularno iskoristio. Dvije sezone zaredom bio je prvak Slovenije s Mariborom, a 2014. izborio je skupinu Lige prvaka.

Maribor i kao trener uveo u Ligu prvaka i nestao

I onda je naprasno otišao u ljeto 2015. nakon teškog poraza od najvećeg rivala Olimpije. Nije ga nigdje bilo dvije godine, da bi 2017. treći put osvanuo u Muri, tada drugoligašu. U prvoj sezoni kao najbolji tamo izborio je prvu ligu, a već iduće godine priredio je veliko iznenađenje osvajanjem kupa.

Spektakularni povratak heroja provincije. Od druge lige do naslova s momčadi punom Hrvata

Međutim senzaciju je čuvao za sezonu 2020/21. kada je s najvećim autsajderom i momčadi punom hrvatskih igrača, naslov osvojio tako da je u zadnjem kolu pobijedio svoj Maribor. Muru je napustio nakon četiri godine da bi preuzeo Ludogorec, u kojem je otkaz zbog loših rezultata dobio Valdas Dambrauskas.

On je otišao u Hajduk, a Šimundža spasio Ludogorec osvajanjem bugarskog naslova prošle sezone te osiguranjem europske jeseni već na početku ove sezone. Sada ga čeka Dinamo, koji kao i Ludogorec želi Ligu prvaka.  

Pročitajte više