Šok! Maria Šarapova pozitivna na doping: "Ne želim ovako završiti karijeru"

Foto: Getty Images/Guliver Image

MARIA ŠARAPOVA šokirala je svijet današnjom objavom na najavljenoj press konferenciji,  na kojoj se očekivao njen odlazak u mirovinu. Malo je tko očekivao rasplet koji se dogodio, slavna tenisačica pala je na dopinškom testiranju tijekom Australian Opena u siječnju ove godine.

Nekad najbolja tenisačica svijeta danas je na 7. mjestu WTA ljestvice. Na Australian Openu je ove godine bila pozitivna na meldonij, supstancu koja poboljšava metabolizam i energetsku opskrbu tkiva, a za kojeg 28-godišnja tenisačica tvrdi da ga uzima od 2006. zbog zdravstvenih problema.

Šarapova je rekla da nije bila svjesna mogućih posljedica.

"Pala sam na testiranju i preuzimam punu odgovornost. Uzimala sam lijek posljednjih 10 godina, ali 1. siječnja je stavljen na listu zabranjenih sredstava za što nisam znala".

Ruskinja je ove godine nastupila samo u Australiji, a od prošlogodišnjeg Wimbledona, kojeg je osvojila kao tinejdžerica, nastupila je na samo četiri turnira zbog problema s ozljedama. Šarapova, koja je u Melbourneu izgubila u četvrtfinalu od Amerikanke Serene Williams, izjavila je kako je pismenim putem obaviještena o pozitivnom nalazu na supstancu meldonium.

"Napravila sam veliku pogrešku, iznevjerila sam svoje navijače i svoj sport. Znam da ću snositi posljedice, ali ne želim završiti svoju karijeru na ovakav način. Stvarno se nadam kako ću dobiti novu priliku za igranje tenisa, igre koju toliko volim", rekla je Šarapova.

"Meldonium sam prvi put koristila 2006. godine zbog manjka magnezija u organizmu. Također, koristila sam ga, uz još neke lijekove, kao prevenciju kako ne bih oboljela od dijabetesa. Znala sam imati simptome dijabetesa, a i u mojoj obitelji postoje slučajevi oboljenja od te bolesti", rekla je Šarapova.

"Važno je znati da ja 10 godina koristim ovaj lijek koji nije bio na WADA-inoj listi cijelo to vrijeme. Ali 1. siječnja pravila su se promijenila, nisam znala da je meldonij na popisu. Primila sam e-mail 22. prosinca od WADA-e o izmjenama na listi, ali nisam pogledala link koji sam dobila", ispričala je Šarapova.

 
U 29. godini nada se da se još stigne vratiti i završiti karijeru na ljepši način.

"Napravila sam veliku pogrešku, razočarala sam navijače i iznevjerila sport. Igram tenis od četvrte godine i volim ga. Nisam željela ovako završiti karijeru. Nadam se da ću dobiti šansu još igrati".
 

Pročitajte više