europa liga

Solskjaer je u 120. minuti želio zamijeniti De Geu. Evo zašto je trebao

Foto: EPA-EFE

VILLARREAL je sinoć u Gdanjsku nakon dramatičnog izvođenja penala (11:10) pobijedio Manchester United u finalu Europa lige.

Španjolci su poveli u 29. minuti golom Morena da bi United izjednačio u 55. preko Cavanija. No, golova više nije bilo i na red su došli penali.

Ole Gunnar Solskjaer je u sudačkoj nadoknadi produžetka iskoristio zadnje dvije zamjene kako bi u igru uveo Alexa Tellesa i Juana Matu, specijaliste za izvođenje penala. Norvežanin je kasnije rekao da je razmatrao i uvođenje Deana Hendersona zbog loše statistike Davida De Gee što se tiče obranjenih penala.

Vjerovao je u De Geu

"Razmišljali smo o tome, razmatrali smo sve scenarije i kroz glavu su mi prošle Davidove brojke vezane za penale. No, bili smo sigurni da je De Gea dobro pripremljen. Sve je moguće kod raspucavanja penala, a ja sam se odlučio za golmana koji je branio čitavu utakmicu", kazao je Solskjaer.

A da je možda zaista trebao zamijeniti Španjolca govore i nevjerojatni statistički podaci. Do jučerašnjeg izvođenja penala, De Gea za klub i reprezentaciju nije obranio nijedan od zadnjih 29 penala s kojima je bio suočen. Zadnju obranu s bijele točke Španjolac je upisao još u travnju 2016. godine.

S ovih 11 penala, David De Gea došao je do brojke od ukupno 40 (uključujući ispucavanja) golova zaredom koje je primio iz penala, odnosno nije obranio nijedan. Pedantni statističari su, koristeći brojne parametre, izračunali da su šanse da se to dogodi prosječnom golmanu točno 0.04 posto.

Ruku na srce, De Gea kod većine penala Villarrealovih igrača nije imao šanse jer su ih oni fantastično izvodili, a Španjolac je na kraju i promašio penal koji je Villarrealu donio naslov. No, novinar Sky Sportsa Angelo Mangiante objavio je dokaz da je De Gea imao realne šanse da postane junakom.

Španjolac imao šalabahter

Naime, Unitedovi treneri su Španjolcu uoči izvođenja penala na ručnik zalijepili šalabahter na kojem je pisalo gdje koji igrač Villarreala najčešće puca penale. De Gea je svaki put prije izvođenja pogledao u popis, ali nije svaki put slijedio upute.

Unitedov golman pratio je sugestije svojih trenera, ali ih je ignorirao u šestoj seriji. Na šalabahteru je pisalo da će Moi Gomez najvjerojatnije pucati u sredinu, što se i dogodilo. No De Gea se bacio u stranu i tako propustio donijeti Unitedu trofej jer je Fred odmah nakon toga zabio penal.

De Gea je do kraja penala uglavnom branio na instinkt te je dvaput i pogodio stranu, ali su udarci bili prejaki. Konačno, u 11. seriji zabio mu je i kolega Geronimo Rulli koji je potom upravo De Gei obranio udarac te donio svojoj momčadi trofej.

Solskjaer je na klupi imao Deana Hendersona koji je u engleskoj U-21 reprezentaciji obranio osam od 17 penala s kojima se suočio uz nevjerojatan postotak od 47 posto.

Pročitajte više