SP - Srebro iz Tunisa ´05: Provukli smo protiv Srba, ali Furia je bila prejaka

UOČI Svjetskog prvenstva u Švedskoj podsjećamo na uspjehe hrvatske rukometne reprezentacije. Večeras ćemo se vratiti šest godina unatrag na SP u Tunisu 2005. Hrvatska rukometna reprezentacija na u Tunisu nije uspjela obraniti zlato iz Portugala dvije godine ranije. Uzeli smo srebro nakon što smo u finalu poraženi od Španjolaca 40:34. Za Hrvatsku su tada nastupali: Venio Losert, Nikša Kaleb, Ivano Balić, Blaženko Lacković, Vedran Zrnić, Igor Vori, Davor Dominiković, Mirza Džomba, Vlado Šola, Slavko Goluža, Goran Šprem, Denis Špoljarić, Petar Metličić, Denis Buntić, a izbornik je bio Lino Červar.

> SP - Island `95: Srebro koje je stvorilo veliko rivalstvo s Francuzima

> Kaleb: Kod Goluže taktika neće biti "Ajmo za Hrvatsku", ali mu u trenerskim nogama fali utakmica

U prvoj skupini pet od pet

Ždrijeb nam je u Tunisu dodijelio skupinu C u kojoj su još bili Španjolska, Švedska, Japan, Argentina i Australija. Prva na redu bila je Argentina koju smo dobili 36:23, zatim je uslijedilo slavlje nad Japanom 34:25, a onda nad Australijom 38:18. Prvi pravi ispit bio je u trećem kolu protiv Španjolaca. Položili smo ga pobjedom 33:31 u koju su Balić i Lacković ugradili ukupno 16 golova. Više nego uspješan nastup u skupini zaključili smo slavljem nad neugodnim Šveđanima 28:27 u teškoj utakmici u kojoj su nas nosili Džomba i Vori. Očekivano iz naše skupine su išli dalje prvoplasirana Hrvatska, druga Španjolska i Švedska kao treća momčad.

Najbolji i u drugoj fazi

U drugoj grupnoj fazi dobili smo Srbiju i Crnu Goru, Norvešku, Njemačku te Španjolsku i Švedsku koje smo svladali u prvoj grupi i prenijeli četiri boda. Počelo je porazom od Norveške 28:25 što je bio prvi neuspjeh Červarovih izabranika na turniru. Nakon toga je stigla pobjeda nad Nijemcima (Lacković 11, Džomba 10 golova), a onda slatka pobjeda nad Srbima i Crnogorcima. U napetoj utakmici tijesno smo slavili 24:23 uz po šest golova Balića i Džobme. Unatoč tome, junak utakmice bio je Vlado Šola koji je u zadnjim sekundama skinuo udarac Sudžuma s lijevog krila i lišio nas produžetaka. Time smo osvojili prvo mjesto u skupini i osigurali polufinale protiv Francuske. Drugi polufinalni par bio je Tunis - Španjolska.

Drugo finale SP-a zaredom


Finale Svjetskog prvenstva u Tunisu izborili smo pobjedom 35:32 nad Francuzima. Hrvatska je u utakmicu ušla uspavano pa su Tricolori u desetoj minuti imali plus četiri. Sredinom prvog dijela, kockice naše igre su se počele slagati, razbranio se Vlado Šola i prednost Francuza se počela topiti. U 20. minuti hrvatska vrsta je uspjela izjednačiti (9:9), a potom i doći do prve prednosti u utakmici (10:9). U završnici prvog dijela imali smo i tri pogotka prednosti (15:12), no Francuzi su uspjeli smanjiti na pogodak zaostatka. Drugo poluvrijeme u potpunosti je pripalo našim rukometašima. Iako se rezultat lomio u prvih deset minuta nastavka, naši su dvadeset minuta prije kraja zaigrali najbolji rukomet na Svjetskom prvenstvu. Šola je branio fantastično i na kraju je skupio 17 obrana, dok su Balić i Džomba svaki zabili po osam pogodaka. Francuska nije imala odgovor na našu igru i Hrvatska je drugi put zaredom bila u finalu Svjetskog prvenstva. Tamo su nas čekali Španjolci koji su u polufinalu svladali Tunis 33:30.



Poraz od Španjolaca u finalu

Hrvatska reprezentacija u finalu je podbacila, posebno u prvom dijelu u kojem je nedostajalo snage i ideja. Finale je bilo rekordno po pogocima (završilo je 40:34), ali je Červaru i igračima to bila slaba utjeha. Sve je zapravo bilo riješeno u prvih pola sata koje su Španjolci dobili 21:13 i s jednom rukom na zlatnoj medalji otišli na poluvrijeme. Naši rukometaši u nastavku jednostavno nisu imali odlučnosti makar za pokušaj preokreta, dok su Španjolci igrali kao da im je ovo prva, a ne deseta utakmica na prvenstvu. U jednom su navratu u drugom poluvremenu Furia je vodila s čak 12 golova razlike, ali naši su do kraja uspjeli smanjiti tu razliku na "samo" šest golova i naslov svjetskih prvaka iz Portugala se iz hrvatskih preselio u ruke Španjolaca.

Mala satisfakcija bilo je proglašenje All-Star momčadi prvenstva u kojoj su se našla dva igrača Hrvatske. Ivano Balić je proglašen najboljim srednjim vanjskim na svijetu, dok je najbolje desno krilo Mirza Džomba. Ivano Balić dobio je još jedno priznanje, proglašen je najkorisnijim igračem SP-a u Tunisu. Džomba, koji se u međuvremenu oprostio od reprezentacije, bio je treći strijelac turnira s ukupno 62 gola.

Pročitajte više