SP 2010. : Južnoafrikanci najveći favoriti

SLJEDEĆEG tjedna u Zuerichu počinje odbrojavanje do konačne odluke o domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine.

Već otprije je poznato da će se Prvenstvo održati u Africi, a u utrci za domaćinstvo je šest zemalja - Egipat, Libija, Maroko, Tunis, Nigerija i Južna Afrika.

Zasad kao najveći favoriti slove Južnoafrikanci, koji su u kontroverznom glasovanju za domaćinstvo SP-a 2006. izgubili od Njemačke. Njihov najveći adut je to što imaju odličnu infrastrukturu, prvenstvo stadione.

S obzirom na uspjeh prošlogodišnjeg SP-a u Koreji i Japanu, velike šanse daju se najavljenoj zajedničkoj kandidaturi Tunisa i Libije. No, u utorak u Zuerichu, kada će kandidati održati 45-minutne prezentacije, nastupit će odvojeno.

Maroku je ovo četvrta kandidatura (1994., 1998. i 2006.). Ovaj puta krenuli su vrlo agresivno u kampanju, a kao specijalnog savjetnika angažirali su Alana Rothenburga, čelnog čovjeka organizacije SP-a 1994. koje je održano u SAD-u.

S egipatskom delegacijom u Zuerich dolazi Doktor Živago - glumac Omar Shariff.

Najmanje šansi daje se Nigeriji, čiji su nogometni čelnici najavili mogućnost da odustanu od kandidature jer imaju slabu podršku državnih vlasti.

Nakon što se kandidati predstave u Zuerichu, Fifina inspekcija, predvođena Belgijancem Janom Peetersom, krenut će na posao. Prva destinacija im je Maroko.

Odluku o domaćinstvu donijet će Izvršni odbor Fife u svibnju sljedeće godine na zasjedanju u Parizu.

Pročitajte više