SP u rukometu: Hrvatska slavila protiv Maroka

U PRVOJ utakmici Hrvatske na Svjetskom prvenstvu Pakleni su slavili protiv Maroka rezultatom 35:22.

Hrvatska je nastupila u gotovo najjačem sastavu, ozljede su sanirane i igrači su u punoj spremi. Jedini hendikep hrvatske reprezentacije je izostanak Davora Dominikovića koji je i dalje pod sumnjom za uzimanje dopinga.

Hrvatska je utakmicu započela u sastavu: Losert, Balić, Vori, Džomba, Metličić, Kaleb, Špoljarić.

Hrvatska je kontrolirala utakmicu od prve minute susreta i konstanto bila u vodstvu koje se s vremenom povećavalo. Izbornik Červar je rotirao cijelu momčad i tako odmorio ključne igrače uoči sutrašnje, puno teže utakmice, s Korejom.

Nakon prvog poluvremena Hrvatska je bila osjetno bolja momčad što se naravno odražava i na rezultatu; vodili su 18:11. Maroku nisu pomogle ni brojne greške kojima su suci pomalo zakinuli našu reprezentaciju. Marokanci su se u utakmici ravnopravno držali tek pet minuta, nakon čega je Hrvatska polako počela povećavati vodstvo koje je tako do poluvremena došlo do 7 golova razlike. U utakmicu je izvrsno krenuo Igor Vori, koji je jako dobro koristio svoju snagu i visinu protiv fizički slabijih Marokanaca. Ivano Balić je bio, kao i uvijek, briljantan te svojim nemogućim dodavanjima potpuno zbunio obranu Marokanaca. Metličić i Lacković vrlo su dobro iskorištavali šanse za vanjski šut, a cijela je momčad igrala jako raspoloženo; svi koji su igrali su se upisali među strijelce, uključujući i mlade igrače Vukovića i Vukića, te Denisa Špoljarića, čija je primarna zadaća ipak obrana (koju je također odigrao na visokom nivou).

U drugom poluvremenu situacija se nije drastično promjenila. Hrvatska je nastavila dominirati  nad osjetno slabijim Marokom, te smirenom i pametnom igrom održavati razliku koja je u zadnjim minutama skočila na čak 13 golova prednosti. Svi su hrvatski reprezentativci odigrali jako dobro, pogotovo u napadu gdje nismo imali izrazitog strijelca već se statistika zabijenih golova ravnopravno razdijelila među igračima.

Nakon utakmice su za HRT izjave dali Lino Červar i Mirza Džomba, koji su bili vrlo zadovoljni onim što je Hrvatska danas pokazala, ali nisu krili da je to upravo ono što se i očekivalo, te da pravo prvenstvo za nas ipak počinje sutra utakmicom protiv Koreje.

"Vrlo sam zadovoljan, napravili smo upravo ono što smo priželjkivali, odmorili smo pojedine igrače uoči sutrašnje utakmice i tako pružili mlađim igračima šansu koju su oni vrlo dobro iskoristili. Kad je obrana bila dobro postavljena brzom smo tranzicijom lako postizali golove. Mislim da bi upravo obrana trebala biti zaštitini znak ove momčadi na Svjetskom prvenstvu. Što se tiče igrača nema smisla nikog posebno isticati, svi su dečki odigrali izvrsno. Jedina je nesreća ta ozljeda Kaleba, no on je samo natukao trticu u padu i vjerojatno će sve biti ok prije sutrašnje utakmice", rekao je Červar.

"Drago mi je da je trener izrotirao sve igrače jer mislim da su svi zaslužili osjetiti ovo prvenstvo. No, po meni pravo prvenstvo za nas počinje sutra u utakmici protiv Koreje, koja će ipak biti znatno teži protivnik. Koreja nam ne paše, igraju jedan potpuno drukčiji rukomet i nismo navikli na te njihove poteze. Imaju dva izrazita golgetera, pogotovo treba istaknut Yoona, koji je izvrstan igrač i već neko vrijeme prvi strijelac njemačke lige. Znamo ih, nismo zaboravili poraz u Francuskoj ni utakmicu u Ateni. Biti će teško, ali ako želimo ostvariti ono što smo zacrtali moramo ići preko njih", kaže Džomba.

Na to se još jednom nadovezao izbornik Červar, koji se složio s Džombom: "Koreja igra jedan brz, pokretljiv rukomet i baš zato mi sutra moramo odigrati tu granitnu obranu. Nismo zaboravili utakmicu u Ateni kad su minus osam preokrenuli u plus dva. Koreja je sigurno znatno opasnija od Maroka, no nama će pomoći i ova izvrsna publika. Tu ima puno naših ljudi koji nas dolaze bodriti; oni su naš osmi igrač."

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više