Spahija: Ne želim da se odlična atmosfera pretvori u nerealne ambicije

TIJEKOM središnjeg dijela priprema hrvatske košarkaške reprezentacije u Olimpijskom centru na Bjelolasici mogle su se čuti samo dvije riječi - imamo medalju. Odlična i opuštena atmosfera, kvalitetna, kompletna i zdrava momčad, izbornik Neven Spahija nije mogao tražiti više.

"Ne bojimo se nikoga i treniramo žestoko uz odličnu atmosferu u reprezentaciji." - kazao je raspoloženi Spahija u razgovoru za Index.hr uoči početka press konferencije.

Prisjetimo se, naša košarkaška reprezentacija uz sva svoja velika imena posljednjih se godina dizala i padala. Gubili su utakmice u posljednjim sekundama, košarka se igrala riječima. Sada stvari drugačije stoje; naši su košarkaši uvjereni u uspjeh i to je ono najvažnije.

Tijekom druženja na Bjelolasici svoj komentar o nadolazećem europskom prvenstvu u Srbiji i Crnoj Gori za Index su dali izbornik Neven Spahija, te neki od igrača koji će se sasvim sigurno naći među 12-oricom odabranih za EP. 

Naime, Spahiju i stručni stožer nakon teškog izbora za kapetana čeka još teži izbor reprezentativaca koji će braniti nacionalne boje u SiCG.

"Iznimno sam zadovoljan načinom na koji se ovdje radi. Program priprema je zahtjevan, a igrat ćemo još i turnir u Italiji gdje nas u Porto San Giorgiou čekaju Italija, Grčka i Latvija. To će biti prava provjera snage ove momčadi za koju vjerujem da može daleko dogurati." - kazao nam je Spahija na početku razgovora.

"Bila bi velika šteta ne iskoristiti kvalitetu ove momčadi. Od svojih igrača prvenstveno ću tražiti da se postave u napadu i da u svakom slučaju mijenjaju ritam. Treninzi su indikatori, ali prerano je govoriti o tome koji će od ovih 16 iznimno kvalitetnih igrača otići na Europsko prvenstvo. Kroz kvalifikacije sam dao veliku priliku mladim igračima, što ne treba posebno objašnjavati. Generacijske promjene su neizbježne." - dodao je naš uvaženi košarkaški stručnjak.

Prema Spahijinim riječima, samopouzdanje je granica do koje se mora doći, a prema svemu sudeći, njemu to na ovom prvenstvu neće biti problem. Prošlogodišnje pripetavanje oko Marka Tomasa i Roka Ukića za koje je Spahija izričito zahtijevao da igraju u A reprezentaciji završilo je u njegovu korist. Danas će se svi složiti kako je izbornik bio u pravu.

"Ne mogu pričati o onome što se dogodilo u Turskoj, ali Švedska mi se urezala u sjećanje. Cijela reprezentacija bila je kao u nekoj rupi. Doslovno svaki od igrača promašio je barem jedno od dva slobodna bacanja. I pritom ne mislim samo na one igrače kojima se to događa često." -osvrnuo se Spahija na događanja u Švedskoj.

"Generalni problem ove generacije je taj što iza sebe nema barem dva projekta. U tom bi slučaju mogli govoriti o kvaliteti koja je nenadoknadiva." -ustvrdio je Spahija u razgovoru za Index.

O njegovim planovima izvan reprezentacije nismo uspjeli doznati mnogo, tek da je to javna tajna, te da trenutno nema kluba u koji bi želio otići.

"Možda je i bolje da u ovom momentu nemam klub, jer u tom slučaju ne znam kako bi izdržao sav ovaj pritisak. Ja kao trener moram biti čvrsto na zemlji, stoga nikako ne bi želio da se ova dobra atmosfera uoči prvenstva pretvori u nerealne ambicije ili euforiju. Ključni cilj ove reprezentacije je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Japan. Što se favorita tiče, po meni je to uvijek Litva. Visoko stoje Španjolska i Grčka, dok su sve ostale reprezentacije podjednake." - zaključio je Spahija.

Tijekom razgovora s izbornikom, do Indexove ekipe došao je i najbolji mladi razigravač Europe, Roko Leni Ukić, kojem smo također postavili par pitanja.

"Za sada nema nikakvih problema. Najbitnije je da smo svi zdravi. Trebamo se tempirati da forma bude najbolja onda kad je to najvažnije."- kazao je Ukić, koji je umjesto karte za Ameriku, "kupio" onu za Španjolsku.

"Na taj sam se potez odlučio ponajprije radi toga što ću u Europi dobiti priliku da više igram, kao i da vodim jednu od najboljih europskih momčadi. Ulazak u rizik igranja u NBA ligi bio je stvarno nepotreban." - kazao je za Index novopečeni član Tau Ceramice.

"Od ove reprezentacije prvo očekujem pobjedu nad Bugarskom, tek onda možemo dalje razmišljati. Potencijal za velike stvari imamo, ali ne zaboravite da smo ga imali i prošle godine, pa nismo napravili ništa. O favoritima je teško govoriti, jer većina momčadi još nije objavila svoje konačne postave. Španjolska je favorit, ali ako dođe bez Gasola, ona taj status gubi. Sve je relativno, ali ja sam optimist." - kazao nam je Ukić o svojim očekivanjima.

O svojoj dobroj formi za Index je progovorio i Marko Popović, playmaker od kojeg se na ovom prvenstvu zaista puno očekuje.

"Najbitnije je napraviti dobru osnovu, dakle proventilirat pluća, spremiti noge za ono što nas čeka, a čeka nas veliko brušenje. Taktička spremnost cijelog kolektiva je najbitnija u svim segmentima. Osobno od ove reprezentacije očekujem plasman među prvih šest, dakle odlazak na SP u Japan." - kazao je dobro raspoloženi Popović.

Oko izbora za kapetana reprezentacije razgovarali smo s Gordanom Giričekom, stalnim igračem najbolje svjetske košarkaške lige.

"Ne mogu reći da sam nezadovoljan izborom Nikole Vujčića za kapetana, jer taj izbor definitivno nije pogrešan. Bilo bi čudno da sam u ovom trenutku u svojoj najboljoj formi, ali do Podgorice ću zasigurno biti. O očekivanjima ne želim govoriti jer sve će se znati na kraju. Da se razumijemo, nikad nisam najavio da će ova reprezentacija osvojiti zlato, već samo da ćemo ići maksimalno. Ako je to najava zlata, onda neka tako i ostane." - za Index je kazao dokapetan hrvatske košarkaške reprezentacije.

Bilo kako bilo, naši su košarkaši pokrenuli novu lavinu te najavili velike uspjehe. Sudeći po medijskoj pozornosti koju su izazvali, ne možete nas kriviti što očekujemo da se njihove najave pretvore u konkretan rezultat, a njihova neupitna kvaliteta u rezultat vrijedan medalje.

D.R.

Pročitajte više