Split je europski rekorder po broju korištenih igrača, Dinamo na drugom mjestu

Foto: Hina, CIES

NEOBIČNO je vidjeti hrvatske nogometne klubove na vrhu europskih i svjetskih top lista, a novu ljestvicu koju je objavio CIES (Međunarodni centar za sportsku statistiku) predvode čak dva hrvatska prvoligaša. No, ovaj put to nije dobra stvar.

RNK Split, pretposljednja momčad Prve HNL, ove je sezone koristio više igrača od ijednog drugog europskog kluba. Za momčad s Parka mladeži zaigralo je čak 37 igrača, no kada znamo za kašnjenja plaća te česte iznenadne odlaske igrača, Splitova situacija i rezultati nisu iznenađenje.

Na drugom mjestu je zagrebački Dinamo koji se borio na tri fronte, mijenjao trenera i na domaćim terenima priliku davao školarcima dok su aduti za Ligu prvaka odmarali. Nikad mlađa momčad u Europi ipak je završila rekordno loše, a u HNL-u, u kojem su koristili 32 igrača, i dalje kaskaju za Rijekom.

U europskom vrhu po broju korištenih igrača prevladavaju rumunjski, belgijski i mađarski klubovi, dok u ligama "Petice" rijetko koja momčad koristi više od 20 do 25 igrača.

Analizirana je 31 europska liga. Gledajući pet najjačih, najviše je igrača koristio Werder (30), Osasuna (29), Lorient i St. Etienne po 28, Sunderland, Bologna i Sassuolo po 27, a West Ham, Toulouse, Borussia Dortmund, Wolfsburg, Fiorentina, Palermo i Udinese 26.

U ligama "Petice" Chelsea, Bayern, Eintracht, Borussia Moenchengladbach, Leipzig i Roma koristili su najmanje igrača, samo po 20. Najmanje igrača u Europi koristio je finski Mariehamn, samo njih 17.
  

Hrvatska nogometna liga je s prosjekom od 27,3 korištenih igrača po momčadi na samom europskom vrhu, ispred Rumunjske, dok ostatak kontinenta bitno zaostaje.  

Pročitajte više