Spoj Seedorfa i Davidsa najbolji je mladi igrač Europe

Foto: Guliver Image/Getty Images

KLINAC (18) je za samo osam mjeseci od anonimusa iz B momčadi Benfice, postao zvijezda Portugala i senzacija Eura, u čijem je osvajanju bio ključni igrač.

Renato Sanches, čiji smo detaljni portret objavili tijekom Eura, u međuvremenu je napunio 19 godina i realizirao već ranije za 35 milijuna eura dogovoreni transfer u Bayern. Sada je osvojio ugledno priznanje Golden Boy, koju je kao godišnju nagradu za najboljeg mladog nogometaša (do 21 godine starosti) koji igra u Europi, 2003. ustanovio talijanski sportski dnevnik Tuttosport.
Sanches ju je zaslužio igrama tijekom cijele ove godine, ali najviše predstavama na EP-u. Tinejdžer "star" 18 godina i 316 dana, protiv Poljske je postao najmlađi starter na Euru i najmlađi koji je zabio u susretu nokaut-faze, a par dana ranije ulaskom u igru protiv Hrvatske, postao je najmlađi portugalski nogometaš na velikom natjecanju, odnosno srušio je rekord koji je Cristiano Ronaldo držao od Eura 2004.
 
Upravo ulaskom u igru protiv Hrvatske, mladić koji se svijetu predstavio na proljetnim utakmicama Benfice i Bayerna u četvrtinalu LP, postao je nositelj igre i reprezentacije, te onaj koji ju je održao na životu, detonator i neustrašivi autoritet i sve to s nježnih 18 godina. 

Portugal je pobijedio, a on je proglašen igračem utakmice. Par dana kasnije, sada kao prvotimac, službeno je proglašen najboljim igračem četvrtfinala s Poljskom, kojoj je zabio izjednačujući gol, te penal u raspucavanju, nakon kojeg su Portugal i Renato otišli u polufinale, a kasnije i do europskog naslova.
 
Sanches je pobijedio u izboru u kojem glasaju još i novinari njemačkog Bilda, švicarskog Blicka, portugalske A Bole, francuskih L'Équipea i France Footballa, španjolskih Marce i Mundo Deportiva, grčke Ta Nee, ruskog Sport Expressa, nizozemskog De Telegraafa i engleskog Timesa.
 
Mlada portugalska zvijezda tako se pridružila popisu na kojem su od 2003. do danas: Van der Vaart, Rooney, Messi, Fabregas, Aguero, Anderson, Pato, Balotelli, Gotze, Isco, Pogba, Sterling i Martial.

Pročitajte više