Sportaši pomažu žrtvama tsunamija

VELIKA tragedija koju je prouzročio potres, a potom i niz plimnih valova u zemljama južne Azije ujedinila je mnoge zemlje u prikupljanju pomoći za milijune unesrećenih. U akciju prikupljanja pomoći priključili su se i brojni sportaši.

Tako su su engleski nogometni klubovi prikupili više od milijun funti za pomoć stradalima. Everton, koji ima vrlo bliske veze s Tajlandom, otvorio je vlastiti račun na kojem će prikupljati donacije.

"Naše misli su s onima čije su patnje prouzročene prirodnom katastrofom i svi se doista nadamo da će donacija koju smo prikupili dati rezultata u pružanju pomoći unesrećenima", kazao je izvršni direktor Premiershipa, Richard Scudamore.

U akciju se uključila i ruska tenisačica Maria Šarapova, koja je i inače poznata po brojnim humanitarnim gestama. Šarapova je crne vijesti o azijskoj tragediji doznala na jednoj kalifornijskoj plaži i odmah je reagirala. Tajlandskom premijeru Thaksinu Shinawatrau predala je ček na iznos od 10.000 dolara, a i odigrat će humanitarni meč s Venus Williams baš na Tajlandu. Pomoć su najavili i iz Ureda ATP Toura. Za sada su donirali UNICEF-u 25.000 dolara, no njihova pomoć neće stati samo na tome.

"Svi se moramo ujediniti i pokušati pomoći tim nesretnim ljudima. Upravo razrađujemo plan kako najbolje pomoći stradalima," kazao je prvi čovjek ATP-a Mark Miles.

Pomoć u zemlje pogođene smrtonosnim plimnim valom uputili su i Međunarodni kriket savez (ICC), te nacionalni savezi Australije i Južne Afrike, Međunarodna ragbi federacija (IRB), Hong Kong Jockey Club...

Pročitajte više