NISU BILI SVJESNI DA STVARAJU FENOMEN Kultna igra ima novo lice

Foto: YouTube
 
STARCRAFT, jedna od igara koja je ostavila veliki trag u esportu, ali i u industriji dobiva osvježenje u obliku Remastered verzije. Oni koji su igrali originalnu inačicu neizmjerno se vesele, a novi igrači imaju priliku postati dio StarCraft kulture.
 
StarCraft je 31. ožujka proslavio svoj 19. rođendan, a i dalje ga igraju mnogi. Ta činjenica smješta ga na policu s povlaštenim igrama, odnosno s onim koje se pamte. Ova strateška sci-fi igra plod je mašte velikog Chrisa Metzena i njegova kolege James Phinneya, dvojca iz Blizzarda, ali ni oni nisu bili svjesni kakav će trag ostaviti. StarCraft serijal je u prvoj godini prodan u 1,5 milijuna primjeraka, a zapamtite da je to bilo kasnih devedesetih. U idućih deset godina prodano je još 8 milijuna, od čega polovica u Južnoj Koreji. Tamo je StarCraft postao kultna igra.

Iste godine kada je igra izašla, došle su i tri ekspanzije, Retribution, Insurrection i Brood War. Iako prve dvije nisu ostvarile veći uspjeh, Brood War je bio hit. U Južnoj Koreji se tada formirala profesionalna gejming scena. StarCraft igrači su zvijezde u punom smislu riječi, a StarCraft se prenosi na čak trima televizijskim kanalima. Za naše pojmove i danas je nevjerojatno da pun stadion gleda kako dvojica igrača sjede jedan nasuprot drugog i igraju StarCraft. Južna Koreja postala je esport meka, a igrači poput BoxeRa, Jaedonga i Flasha ušli su u legendu.
 
Iako StarCraft slovi za jednu od najboljih strateških igara svih vremena, on je danas nešto više i dio je kulture, specifičan odnos u svijetu gejminga koji je Blizzard uspio uspostaviti sa svojim fanovima i igračima. Upravo kroz taj odnos rasli su mnogi gejmeri, a s njima je rastao i Blizzard. Iako je StarCraft dobio i nastavak, nikada nije uspio dostići vrhunac iz tog vremena, mada je i danas među najpopularnijim igrama za više igrača. Ujedno se radi o vjerojatno najtežem komercijalnom esport naslovu, u kojem je važna mehanika i kontrola, ali i razmišljanje o više koraka unaprijed. Profesionalni StarCraft igrači mogu imati više od 300 akcija u minuti koristeći se tipkovnicom i mišem, a to je preko 5 akcija u jednoj sekundi. 

StarCraft Remastered, remake StarCrafta i Brood War ekspanzije, najavljen je za ljeto ove godine. Igra će biti audio i vizualno unaprijeđena te će se moći zaigrati u 4K ultra HD grafici. Iako se radi o igri za više igrača, uključuje i 50 misija koje možete igrati u kampanji za jednog igrača. Ako dosad niste igrali StarCraft jer se ipak radi o poprilično staroj igri ili vas je zaobišla, ovo je odlična prilika da zaigrate i provjerite o čemu se to priča već skoro 20 godina.

Pročitajte više