StarCraft II će uskoro postati besplatan, ali s nekim ograničenjima

Screenshot: StarCraft II LotV

Blizzard je na svojoj godišnjoj konvenciji BlizzConu najavio kako će StarCraft II od 14. studenog postati besplatan za sve igrače. Kako su od izlaska igre 2010. izašle još dvije ekspanzije, Heart of the Swarm i Legacy of the Void, neće baš svi sadržaji biti potpuno besplatni, ali onaj najvažniji hoće.

>Kako je Južna Koreja postala kolijevka globalnog fenomena zvanog esport

StarCraft II je legendarna Sci-Fi strateška igra i najzahtjevniji esport današnjice. Kako bi igra ostala aktualna i privukla nove igrače, Blizzard je odlučio igračima pružiti priliku da je zaigraju besplatno. Međutim, kako su neki igrači već kupili igru, kao i potrebne ekspanzije, bilo bi nepravedno da odjednom sav sadržaj bude potpuno besplatan. Zato se ekipa iz Blizzarda dosjetila zanimljivog rješenja. 
 
Kompletan Versus mod, odnosno multiplayer bit će potpuno besplatan sa svim jedinicama iz svih ekspanzija. Kako bi se mogli natjecati na rangiranoj ljestvici potrebno je otključati "10 First Wins of the Day" protiv A.I. ili drugih igrača u nerangiranim mečevima. Kako StarCraft II uistinu jest zahtjevan, mnogi igrači su odgađali kupnju ili nisu željeli trošiti novac jer su smatrali kako bi bili loši u igri. Sada će svi oni dobiti priliku igrati i natjecati se potpuno besplatno. Druga važna stvar je što će sada svi moći isprobati kako je igrati StarCraft II protiv drugih igrača, što će ga dodatno popularizirati kao esport. 
 
Wings of Liberty kampanja će također biti potpuno besplatna za sve igrače. Oni koji su kupili Wings of Liberty do 31. listopada ove godine, dobit će i kampanju za Heart of the Swarm, dok će ostale kampanje morati dodatno plaćati. 
 
Co-op mod će također biti dostupan za igru. Moći ćete igrati sa svim Commanderima potpuno besplatno do petog levela, a s Raynorom, Kerrigan i Artanisom ćete moći igrati koliko god želite.
 
Blizzard je napokon odlučio promijeniti smjer u kojem razvija svoje igre. Uvođenjem kozmetičkih predmeta u StarCraft II i drugog sličnog sadržaja, omogućili su igračima da svojevoljno troše novac u igri putem mikrotransakcija. Idući korak je, naravno, privući veliki broj igrača. Iako je StarCraft II Starter Edition nudio određene segmente igre potpuno besplatno, to nije bilo dovoljno jasno komunicirano publici. Zato je taj "Free to Play" odjeknuo puno glasnije. 
 
Nije Blizzard napravio ništa revolucionarno, već samo prepisao iskušane modele drugih popularnih igara koje su potpuno besplatne ili koštaju svega par dolara. Bez obzira na sve, sjajne su to vijesti za sve igrače. Oni koji već igraju StarCraft II očekuje Božić u obliku ogromnog broja njubova na ladderu. 
 
 

Pročitajte više