Štimac: Ne osuđujem Svagušu. Ako može Vrbanović, može i on!

NA UOBIČAJENOM druženju s novinarima, uoči prvenstvenog gostovanja u Šibeniku, Igor Štimac ponudio je niz zanimljivih opservacija. Treneru Zagreba u prvom je planu, naravno, bio sraz s finalistom Kupa na Šubićevcu, ali spremno je ponudio odgovore i na niz drugih pitanja - o Ligi 16, licenciranju, sukobu Mamića i Svaguše.

"Želim prije svega čestitati Šibenčanima na fantastičnom uspjehu i posve zasluženom plasmanu u finale Kupa", započeo je Štimac istaknuvši kako upravo u euforiji koja je zahvatila momčad sa Šubićevca vidi najveću šansu svoje momčadi: "Nadam se da ćemo iskoristiti njihovu slavljeničku atmosferu i umor te doći do pozitivnog rezultata. U takvim okolnostima često se zna dogoditi da ekipa podlegne pritisku i kiksa u sljedećoj utakmici i tu vidim našu priliku da iznenadimo."

U 11 gostujućih utakmica ove sezone Pjesnici su čak devet puta pognute glave napuštali travnjak. Štimca ne brine previše ta činjenica: "Mi imamo puno veće kapacitete nego što to govore naši rezultati i onaj nesretni pogodak koji nam je Rijeka zabila u zadnjim minutama nas je puno poremetio. Da smo pobijedili u tom dvoboju, na startu proljetnog dijela prvenstva, imali bismo dosad puno deblji bodovni saldo. Ovako nas do kraja čeka borba za goli život", rekao je Štimac koji zna recept za uspjeh u Krešimirovu gradu:

"Bit će Liga 16 i dogodine, nemojte voditi brigu oko toga"


"Ukoliko budemo imali jednak pristup i angažman kao u okršaju s Hajdukom prije tjedan dana, ne bojim se za konačan ishod. Moramo igrati tvrdo, angažirano i pokretljivo. Nažalost, ni ovoga puta ne raspolažem sa svim najboljim igračima jer Krstanović i Abdurahimi imaju suspenziju zbog žutih kartona, ali navikao sam na takvo što - otkako sam preuzeo Zagreb, nismo nijednom odigrali dvije utakmice u nizu s istom jedanaestoricom."

Prema sadašnjoj situaciji, tri posljednjeplasirana kluba ispadaju iz lige, a eventualnim smanjivanjem broja klubova, o kojem se relativno često pričalo ove sezone, ostanak bi postao nemoguća misija za Zagreb. "Nemojte voditi brigu oko toga - sve se zna po tom pitanju, i dogodine će se igrati Liga sa 16 klubova", zagonetno je napomenuo Štico koji je posebno naglasio nelogičnosti u licenciranju klubova: "Znate, puno se toga popravilo u tom segmentu, a najviše zasluga ide onima koji su inzistirali na znatno strožim kriterijima prilikom dodjele licenci. Trebalo bi napraviti razliku u popustljivosti klubovima - jednoj Istri se, primjerice, mora izaći u susret jer je kod nje vidljiv napredak u stvaranju uvjeta. S druge strane, imate klubove kod kojih je situacija godinama ista."

"Hajduk je zasluženo u finalu, bio je puno bolji u dvije utakmice"

Koje - Štimac nije želio imenovati. Kako je već u uvodnom izlaganju čestitao Šibenčanima na zasluženom trijumfu u Varaždinu, nismo mogli ne priupitati Štimca za komentar poljudskog derbija: "Tu treba naglasiti veličanstvenu atmosferu, sreća je da je nisu uspjeli pokvariti ni oni jedni te isti pojedinci koji godinama veličaju rasizam. Utakmica nije bila posebno lijepa za gledanje, i to prvenstveno jer je Dinamo zakazao. Hajduk je bio puno bolji u dvije utakmice i ukupno gledano zasluženo je prošao u finale u kojem im neće biti lako protiv Šibenika. Ne vjerujemo da će ih podcijeniti Splićani, preiskusan je gospodin Poklepović da bi dopustio opuštanje", kazao je Štimac koji je dao svoje mišljenje i o verbalnom sukobu Zdravka Mamića i Joška Svaguše u svečanoj loži pred sam kraj utakmice:

"Ne bih osuđivao predsjednika Hajduka. Ako zaslužuje neku kaznu, zaslužuje ju i Damir Vrbanović. Zašto on nije sankcioniran zbog pogrdne pjesme na proslavi Dinamova naslova prvaka?!"

Pročitajte više