Štimac: Petrić nije ni 30 posto od onog igrača iz kvalifikacija

DA SMO barem mogli doznati o čemu se razgovaralo za stolom na terasi media centra za kojim su sjedili Igor Štimac i prekaljeni engleski izbornik Steve McClaren.

Čovjek koji će dok je živ pamtiti susrete s Hrvatskom u kvalifikacijama za EP na Euru je u službi sukomentatora za BBC Radio Five, a njegov prvi zadatak bit će upravo susret Austrije i Hrvatske.

BBC zaista nije mogao naći bolji izbor. Macca Mouse pod budnim je okom BBC-evog zaštitara, koji engleskog menadžera nastoji zaštiti od najezde ostalih medija.

McClarenu je strogo zabranjeno izjašnjavati se za sve druge medije, osim dakako za BBC. Strogom režimu unatoč, nismo mogli a da Steva ne upitamo par riječi o hrvatskoj reprezentaciji. "Dobar pokušaj, ali ne mogu vam reći za koga ću navijati", sletio je odgovor uz prepoznatljiv McClarenov osmjeh.

Kolegama je bila simpatična naša upornost da dođemo do McClarenove prognoze. Netko nam je iz mase dobacio: "kad njega vidim, znam da će biti dobro za Hrvatsku". S tom mišlju uputili smo se na tribinu, a prognoze smo ostavili komentatorskom dvojcu štimac - McClaren.

"Hrvatska je kvalitetnija"

"Hrvatska danas mora pobijediti!", bez previše razmišljanja rekao nam je Igor Štimac, koji je na Euro stigao u ulozi sukomentatora HTV-ove delivery delegacije.

Štimac ne poziva na prevelik oprez, niti upozorava na uvijek neugodnu austrijsku momčad, već vrlo jasno ističe činjenično stanje; Hrvatska je bolja i mora pobijediti. Bečki trobod naša je ulaznica za četvrtfinale i sve osim pobjede nad ekipom koja na velikom natjecanju nije trijumfirala od SP-a 1990. godine i pobjede nad SAD-om.

"Hrvatska mora pobijediti zato što je kvalitetnija, zato što je nogometna zemlja, zato što ima za klasu bolje individualce. No, oni svoju kvalitetu moraju kroz 90 minuta pokazati danas na terenu Ernst Happela.", kaže Štimac.

Austriju su mnogi upisali kao našu sigurnu mušteriju u skupini. No, raspored nudi još dva vrlo teška ispita.

"Razlika u kvaliteti između Poljske i Hrvatske ili Hrvatske i Njemačke je puno manja, u odnosu na kontrast između današnjih suparnika. Njemačka je apsolutni favorit, no puno toga će ovisiti o utakmici Poljske i Njemačke. Poljska već danas u Klagenfurtu može zakomplicirati stvari u skupini. Poljska je u stanju iznenaditi", smatra Štimac.

Vremena za kalkulacije ima napretek. Hrvatska će danas s manje pozornosti osluškivati događanja iz Klagenfurta, ukoliko odradio svoj posao onako kako svi to očekujemo. Za to će nam osim maksimalnog angažmana i lucidnosti, trebati i inspiriranost genijalaca koju izbornik Slaven Bilić zaziva od početka austrijskog dijela priprema.

"Napadačka suša bila je sasvim očekivana, obzirom na ozljedu Eduarda. Svjesni smo, ovih dana još i više, što je on značio za ovu reprezentaciju. Ključna stvar je da naši napadači moraju pružiti puno više nego što su pružili u ove četiri prijateljske utakmice. Pogotovo Mladen Petrić, koji ne samo da je pao u odnosu na vrijeme kada je počeo igrati za reprezentaciju, već to nije ni 30 posto onog igrača. On se mora više kretati, više otvarati, nuditi se suigračima, a ne samo usidren u šesnaestercu protivnika čekati dobru priliku."

Pročitajte više