Što trejd Bojana Bogdanovića znači za njega, Knickse i hrvatsku reprezentaciju?

Foto: Profimedia

BOJAN BOGDANOVIĆ nakon sezone i pol napustio je Detroit Pistonse te iz najlošije momčadi NBA lige prešao u jednu od najboljih. New York Knicksi trenutačno su na diobi trećeg mjesta na Istoku s Milwaukee Bucksima uz omjer 33-18, a dovođenjem Bogdanovića i Aleca Burksa posljednjeg dana roka za razmjene dobili su dva iskusna šutera za završnicu sezone i doigravanje.

Bojanu će Knicksi biti šesti NBA klub, u karijeri je još igrao za Brooklyn Netse, Washington Wizardse, Indiana Pacerse, Utah Jazz i Detroit Pistonse. Bit će treći hrvatski košarkaš u dresu Knicksa nakon što je Bruno Šundov od 2004. do 2005. za njih odigrao 22 utakmice, a Mario Hezonja 58 u sezoni 2018./19.

Bogdanović će do kraja sezone biti na svojevrsnoj audiciji u Knicksima za sljedeću sezonu. Za ovu ima ugovor na 20 milijuna dolara, a za sljedeću na 19 milijuna, ali zajamčena su mu samo dva milijuna. Knicksi do 29. lipnja moraju odlučiti hoće li ga zadržati za 19 milijuna dolara ili mu isplatiti dva milijuna i pustiti ga da potraži novi klub.

Hoće li u Knicksima biti starter?

U 28 utakmica za Detroit ove sezone Bogdanović je imao prosjeke od 20.2 poena, 3.4 skoka i 2.5 asistencija za 33 minute igre uz 41.5% šuta za tricu, što mu je drugi najbolji učinak u 10 godina NBA karijere nakon što je 2017./18. u Indiani pogađao 42.5% šuteva za tri poena.

Grafika: Sofascore

U Knicksima će u konačnici vjerojatno imati nešto manju ulogu, ali za početak će imati sigurno mjesto u petorci i visoku minutažu jer je trener Tom Thibodeau zloglasan po mrcvarenju svojih startera i po 40-ak minuta. All-Star dvojac Jalen Brunson i Julius Randle neupitni su starteri, kao i OG Anunoby, koji je krajem prosinca stigao iz Toronta.

Ali Randle će još koji tjedan izbivati zbog ozljede ramena i vratiti se tek nakon All-Star vikenda, a kasno sinoć, satima nakon završetka prijelaznog roka, objavljeno je da Anunoby ide na operaciju lakta te će izbivati barem tri tjedna. Bez njih dvojice, Bogdanović će imati jasnu ulogu startera uz beka Dontea DiVincenza i centra Isaiju Hartensteina.

Kad Knicksi budu kompletni, pitanje je hoće li uz Randlea i Anunobyja u petorci ostati Bogdanović ili DiVincenzo, trenutačno startni bek koji je podjednako dobar šuter (41.7% trica iz 7.1 pokušaja), ali nije tako ofenzivno raznovrstan. U tom bi slučaju Bogdanović morao na poziciju dvojke, koju je možda mogao igrati u mlađim danima, ali ni tada nije mogao čuvati puno brže igrače.

U NBA-u je uglavnom pokrivao poziciju krila, a u kasnijoj fazi karijere i četvorke. No moguće je da će Thibodeau na poziciju dvojke formalno prebaciti Anunobyja, koji je ofenzivno najkorisniji kao šuter iz kuta, ali defenzivno je čudovište koje može čuvati svih pet pozicija.

Bojan je daleko od vrhunskog defenzivca, ali je pametan igrač koji nedostatak atletizma nadoknađuje dobrim čitanjem igre i postavljanjem. Thibodeau ne tolerira igrače koji ne igraju obranu i Knicksi sigurno ne bi dovodili Hrvata da ga smatraju štetnim u tom segmentu. Uostalom, uz Anunobyja na parketu, mogu tolerirati jednog člana petorke koji nije sjajan defenzivac.

Veliko šutersko pojačanje

S obzirom na ozljedu prvog centra Mitchella Robinsona, koji se neće vratiti do travnja, te nestalnost Preciousa Achiuwe, Knicksi bi u novom ruhu mogli češće igrati s niskom postavom s Randleom na poziciji centra, što bi Bojanu otvorilo dodatne minute na četvorci. Osnovnu rotaciju njujorške momčadi upotpunjuje neumorni Josh Hart, još jedan odličan defenzivac i skakač s krilne pozicije.

Iako je po stilu igre više šuter, Alec Burks, drugi veteran pristigao iz Detroita, vjerojatno će biti prva opcija za mijenjanje Brunsona, dok će DiVincenzo s klupe više ulaziti na poziciju trojke nego dvojke. 

U bilo kojoj varijanti Bogdanović će imati prostora u igri jer se njegove vještine odlično nadopunjuju s postojećim kadrom Knicksa. Do ovog trejda oni su bili osrednja tricaška momčad, 13. po broju ispucanih trica (35.3) i 14. po postotku (37.0%). Bogdanović (41.5% iz 7.4 pokušaja) i Burks (40.1% iz 5.7 pokušaja) donose im novu dimenziju u tom segmentu.

Alec Burks (Profimedia)

Knicksi su nakon više od dva desetljeća katastrofalnih odluka u posljednje vrijeme nizali odlične poteze na tržištu i danas djeluju kao puno opasnija momčad nego prije 40-ak dana i prve razmjene sezone, u kojoj su doveli Anunobyja.

Iako se ne može reći da su favoriti Istoka, svi konkurenti imaju svojih mana. Boston Celticsi i dalje imaju prilično tanku rotaciju unatoč dovođenju Xaviera Tillmana u centarsku liniju. Milwaukee Bucksi smijenili su trenera i na klupu doveli kontroverznog Doca Riversa te imaju jednu od desetak najgorih obrana lige, no dolazak Patricka Beverleya iz Philadelphije trebao bi im pomoći u tom segmentu.

Philadelphia se, pak, mora nositi s operacijom koljena Joela Embiida i pitanje je u kakvom će stanju on biti za doigravanje nakon što je bio uvjerljiv favorit za MVP-ja. Cleveland je u fantastičnoj pobjedničkoj seriji, ali nema iskustva u play-offu. Lanjski finalist Miami je opet neuvjerljiv. Knicksi nisu favoriti, ali protiv bilo kojeg kluba neće biti autsajderi.

Što trejd znači za reprezentaciju?

Bogdanović bi se tako mogao ponovno naći u borbi za naslov nakon što je godinama ostajao kratak s Utah Jazzom, s kojom nikad nije prošao konferencijsko polufinale. No u ovakvom sastavu Knicksi su možda bolje posloženi za ratničke uvjete doigravanja nego što je Utah ikad bila.

Osim što će profitirati prelaskom u kompetitivnu momčad, Bogdanović je dobro prošao i privatno jer se iz tmurnog i hladnog Detroita seli u New York, u kojem je i započeo NBA karijeru kao član Brooklyn Netsa. A hoće li se tamo zadržati dulje od nekoliko mjeseci, ovisi o tome kakav će dojam ostaviti, odnosno hoće li Knicksi smatrati da je bolje 19 milijuna dati njemu ili nekom novom igraču. Rok za odluku je 29. lipnja.

U to će vrijeme hrvatska reprezentacija biti na pripremama za kvalifikacijski turnir u Pireju za Olimpijske igre u Parizu, koji počinje 2. srpnja. Bogdanović se nije službeno oprostio od reprezentacije i neki se nadaju da bi joj se mogao pridružiti u olimpijskoj borbi, ali iz te perspektive transfer u New York nije dobra vijest jer u Detroitu bi sezonu završio u travnju te ljeto dočekao svjež i vjerojatno željan igre, dok bi dalek pohod u doigravanju zasigurno ostavio puno veće fizičke posljedice na njegovo 35-godišnje tijelo.

Pročitajte više