HRVATSKA - MAĐARSKA 3:0

Što Hrvatskoj treba za odlazak na Euro?

Foto: EPA

HRVATSKA je prošlog mjeseca kiksom protiv Azerbajdžana (1:1) zakomplicirala svoju situaciju u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Ipak, danas je visokom pobjedom 3:0 protiv Mađarske značajno popravila svoj status. 

Hrvatska je sada prva u skupini E s 13 bodova, Slovaci nakon remija s Walesom imaju tri boda manje, a Mađari četiri. Između tih reprezentacija u posljednja dva kola tražit će se dva putnika na Euro.

Pobjeda za plasman

Zlatko Dalić ranije je bio uvjeren da 15 bodova donosi plasman na Europsko prvenstvo, iako je u prošlosti bilo situacija kada 15 bodova upravo Hrvatskoj nije bilo dovoljno.

Pobjeda protiv Mađarske na Poljudu donijela je Daliću i društvu dvije meč-lopte protiv Walesa u nedjelju i(li) Slovačke u studenom. Jedna pobjeda dovoljna je za odlazak na Euro. 

Hrvatska već 13. listopada gostuje u Walesu i imat će priliku potvrditi odlazak na Euro, a ako i ne uspije, novu priliku dobit će 16. studenog protiv Slovačke na domaćem terenu. 

U slučaju poraza od Walesa, a pobjede u Rijeci nad Slovacima 16. studenoga; u tom slučaju Hrvatsku bi prestići mogao samo Wales. A na Euro će prva dva iz skupine.

Hrvatska može na Euro i ako ispadne u kvalifikacijama

Čak i da ne izbori plasman kroz kvalifikacije, Hrvatska bi imala priliku to pokušati kroz play-off Lige nacija. Hrvatska će izboriti play-off ako se najmanje pet reprezentacija bolje plasiranih u Ligi nacija izravno kroz kvalifikacije plasira na prvenstvo. Izvjesno je da će to uspjeti Portugal, Engleska, Belgija, Španjolska i Italija, a vjerojatno i Francuska. To je već dovoljno da Hrvatska ima zajamčeno mjesto u play-offu. 

U ovom trenutku Nizozemska, Švicarska i Island iz najjače Lige nacija ne drže mjesta u kvalifikacijama koja vode na Euro pa bi oni mogli biti potencijalni suparnici Hrvatske u play-offu. 

Croatia - Hungary Rezultati uživo

Pročitajte više