Strani novinari "sahranili" Hrvatsku

"BAREM su Hrvatska i Švicarska užasni", "Hrvatska u opasnosti od samouništenja", "Dvoboj nekompetentnih" – to su  samo neki od naslova kojima su engleski mediji "počastili" reprezentaciju Hrvatske nakon jučerašnjeg susreta sa Švicarskom.

"Ako je ovo najviše što Hrvatska i Švicarska mogu pokazati, tada se Francuzi i Englezi uopće ne moraju brinuti oko prolaza u četvrtfinale." – ovim riječima započinje analiza jučerašnjeg remija Hrvatske i Švicarske u Leiriji na nogometnom portalu football365.com.

"Mornar je bio glavni čovjek na terenu – doduše samo ako vam je stalo do zabave", napisao je novinar John Dean, pa opisao utakmicu kao "borbu dvije momčadi kojima je nedostajalo puno toga, i to protiv najslabijih protivnika u skupini."

"Od početka utakmice, Barićevi su se igrači više trudili oko zavaravanja suca nego oko postizanja pogotka" – napisao je novinar Reutersa u članku s naslovom "Hrvatska u opasnosti od samouništenja".

Reuters dodaje kako je portugalski sudac Lucillo Batista bio brz u vađenju kartona, ali i kako je velika većina istih bila itekako opravdana.

"Iako je Švicarac Johann Vogel dobio dva žuta kartona i time zaradio isključenje, Hrvati su bili veći grešnici, barem što se tiče umjetnosti simuliranja prekršaja." – stoji u Reutersovom članku.

"Utakmica je bila ružna do te mjere da je i gledateljima bilo neugodno" – zaključuje Reuters.

Najkritičniji prema igri Hrvatske bio je Herald Tribune, koji je izvještaj o utakmici objavio pod naslovom "Najbolji u Europi? Nema šanse".

"Točno kako su se ove dvije zemlje uspjele kvalificirati među 16 najboljih u Europe, vjerojatno znaju samo oni. Ovo nije bio ni nogomet ni komedija. Nijedna se momčad u prvom poluvremenu nije branila bolje od trećeligaških klubova." - piše Herald Tribune.

"Nisu bili sposobni realizirati svoje prilike, i ako ćemo pravo, Senegal ili Južna Koreja ili bilo koja momčad za koju naduti Europljani smatraju da igra loš nogomet bi jučer razbila i Hrvatsku i Švicarsku" – zaključio je novinar Tribunea.

Pročitajte više