Stručnjaci o derbiju: Dinamo je bolji, Hajduk motiviraniji

NAŠI nogometni stručnjaci koji su u razgovoru za Index prokomentirali predstojeći derbi jednoglasni su u ocjeni kako je Dinamo trenutno osjetno kvalitetnija momčad, ali bez obzira na lošiji Hajduk, smatraju da će derbi opravdati očekivanja i ponuditi neizvjesnu utakmicu.

Srećko Bogdan, legendarni igrač Dinama i trener koji se prošle godine do zadnjeg kola borio za titulu prvaka sa Interom, odmah je istaknuo "Modre" kao favorite u nedjeljnoj utakmici: "Hajduk ima problemam iako se igra u Splitu, Dinamo je favorit. Splićani se bore za Ligu 6, dok Dinamo nema što izgubiti."

Dinamo po Turskoj skida skalpove protivnika iz Danske i Japana, dok Hajduk muku muči sa Solinom i Junakom. 

"Pred derbi pripremne utakmice ništa ne znače, tako da ne priadajem preveliku važnost boljim Dinamovim i lošijim Hajdukovim izdanjima u posljednje vrijeme. Odlučivat će nijanse, bit će jako teška i neizvjesna utakmica, ali dajem prednost Dinamu." - kazao je Bogdan u razgovoru za Index.

Popularni "Čeči" je odbio komentirati koji bi igrač mogao obilježiti utakmicu: "Očekujem tipičan derbi i mislim da će gledatelji uživati u dinamičnoj utakmici i vrhunskom ambijentu."

Najugledniji mladi nogometni stručnjak, Elvis Scoria ističe natjecateljsku važnost utakmice: "Utakmica je izuzetno bitna Dinamu da učvrsti vodstvo, a Hajduku da uđu u Ligu za prvaka, tako da je u igri veliki ulog."

Scoria je podcrtao najveće pluseve i minuse kod obiju momčad: "Dinamo je po igri u prednosti, definirao je sastav i sustav igre, dok je Hajduk u traženju. Prednost Dinama je snaga momčadi i uigranost, dok će na strani Hajduka biti domaći teren i ambijent. Objektivni nedostatak Splićanima je previše novih igrača i novi sustav igre."

Iako je prošle godine sa Rijekom slavio na Poljudu u finalu Kupa, a u prvenstvenoj utakmici izborio remi, Scoria ukazuje na respekt koji kod gostiju izaziva dolazak na Poljud: "Nikome tko dolazi na Poljud nije lako, stoga očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu."

Strateg "Krojača" Zlatko Dalić ne krije s kojim bi rezultatom bio najzadovoljniji: "Varteksu bi odgovaralo da Dinamo pobijedi, jer bi nam bilo lakše bez Hajduka u Ligi za prvaka."

Dalić misli da je Hajduk u pripremama igrao doista loše, ali i da će na derbiju to biti sasvim druga momčad: "Vidljivo je da Hajduk ima velikih problema u igri sudeći po rezultatima u pripremnim utakmicama, ali će sigurno tražiti iskupljenje. Mislim da će Hajduk biti itekako goropadan."

Prema njegovom mišljenju, nakon derbija će i dalje ostati ogroman bodovni jaz između dva najveća kluba: "Progoziram da će biti neriješeno."

Nekadašnji igrač Hajduka nema dvojbi koji će igrači obilježiti susret: "Kranjčar će biti pun motiva i mogao bi pružiti odličnu partiju, a kod Dinama će Bošnjak i Eduardo biti najopasniji".

Z.A.

Pročitajte više