SUCI UPROPASTILI FINALE Donijeli Dinamu Kup velikim greškama na štetu Hajduka (1:0)

Foto: Hina, Igor Kralj, Ivo Čagalj/PIXSELL

DINAMO je pred više od osam tisuća gledatelja u Vinkovcima pobijedio Hajduk 1:0 i osvojio Hrvatski nogometni kup. Modrima je ovo 15. put da su podigli Rabuzinovo sunce. Strijelac pogotka odluke bio je Mario Gavranović nakon katastrofalne pogreške braniča Hajduka Savvasa u 54. minuti utakmice.
 
> HAJDUK TEŠKO OŠTEĆEN Sudac mu nije dosudio penal, a Dinamu je oprostio crveni karton
 
Potrebno je naglasiti da je susret obilježilo očajno suđenje Marija Zebeca i njegovih pomoćnika, koji su griješili uglavnom na štetu Hajduka.
 
Također, treba izdvojiti i divljanje Torcide koja je u nekoliko navrata bakljama zasula teren u Vinkovcima, prekinula je nakratko utakmicu u drugom poluvremenu, a jedan policajac je ozlijeđen nakon što je pogođen bengalkom s tribine na kojoj su bili navijači Hajduka.

 
Dinamu je ovo 15. naslov u Kupu, dok su Splićani ostali na šest osvojenih Rabuzinovih pokala otkako je HNL-a. Hajduk i Dinamo su po sedmi put igrali za trofej Kupa, ali prvi put nakon čak devet godina. Splićani su slavili u prva tri, a Zagrepčani u zadnja četiri finala.
 
Finale u Vinkovcima bilo je ravnopravno i borbeno, a pobjednika je presudila velika pogreška Hajdukova igrača Savvasa, koji je u 54. minuti užasnom reakcijom poklonio loptu Mariju Gavranoviću, a igrač njegove klase to je znao kazniti. Večeras najbolji igrač Hajduka Dante Stipica bio je nemoćan.
 
Stipica je u prvih 45 minuta spasio Bijele od pravog potopa. Najprije je sjajnom obranom skinuo šut iz blizine Soudaniju u 12. minuti, da bi osam minuta kasnije refleksno nogom skinuo šut Ademiju s desetak metara. Nakon početne dominacije Dinama, Hajduk se sredinom poluvremena probudio, no da Splićani ne dođu do prednosti (kako rezultatske, tako i brojčane), pobrinuli su se Mario Zebec i njegovi pomoćnici.
 
Krenuo je Said u 23. minuti sam prema golu Dinama. No sustigao ga je stoper Perić, rukama ga složio na travnjak, a pomoćnik Križarić podigao zastavicu pokazujući da je napadač Hajduka bio u nedozvoljenoj situaciji. Jedna situacija, dvije strašne pogreške. Nakon nekoliko vraćanja snimke, vidljivo je da Said nije bio ni milimetar u zaleđu, sve je bilo regularno, a nakon starta Perića, sudac Zebec je morao pokazati stoperu Modrih crveni karton. Da je to napravio, Dinamo bi igrao sedamdeset minuta s igračem manje.
 
 
Nova sporna situacija u kaznenom prostoru Dinama dogodila se sedam minuta kasnije. Gyurcso je pao u kaznenom prostoru nakon duela sa Stojanovićem.
 
Tražio je penal, ali je dobio samo žuti karton zbog navodne simulacije. Bijeli su žestoko prosvjedovali tražeći kazneni udarac, a nakon što smo više puta pogledali snimku sporne situacije, sve smo više dojma da je branič Dinama nagazio ofenzivca Hajduka i da je u samo sedam minuta splitski klub dva puta teško oštećen.
 
 
U 43. minuti umalo golovi na obje strane. Nakon kornera Hajduka Caktaš je sjajnim udarcem glavom pogodio spoj vratnice i prečke, a iz odbijanca rodila se kontra Dinama koju je skoro realizirao Hajrović. Napadač Dinama povukao je skoro 50 metara, izašao je sam pred Stipicu, koji je još jednom čudesno obranio.
 
Početak nastavka obilježilo je divljanje Torcide, koja je najprije počela kidati stolice i bacati ih na atletsku stazu, a onda je bakljadom izazvala prekid te se sukobila s policijom. A onda, u 55. minuti, gol odluke. Dinamo je poveo nakon nevjerojatne pogreške Savvasa. Grk se spetljao i loptu mu je oduzeo Gavranović, koji je krenuo sam prema golu i prevario Stipicu. U 66. minuti novi prekid jer je Torcida bacala baklje na teren. 
 
 
U 75. minuti nakon ubačaja Gyurcsa Caktaš je s pet metara nogom prebacio vrata, a u 81. minuti udarac glavom Gavranovića odlazi tik pored vratnice. Tri minute prije kraja akcija Hajdukovih Mađara - Gyurcso je ubacio, a Futacs neometan s deset metara šalje loptu pored vratnice. U 88. minuti pokušava glavom i Portugalac Almeida, a u sudačkoj nadoknadi udarac Caktaša je u zadnji trenutak blokirao Lecjaks.  
 
DINAMO - HAJDUK 1:0
 
Pred 8200 gledatelja na stadionu HNK Cibalia sudio je Zebec iz Cestice. 
 
Strijelac: 1:0 Gavranović (54.) 
 
DINAMO: Zagorac, Stojanović, Rrahmani, Perić, Lecjaks, Gojak, Ademi, Soudani (Benković, 89), Hajrović (Fiolić, 69); Olmo (Hodžić, 82), Gavranović
 
 HAJDUK:Stipica, Radošević, Hamza (Almeida, 76), Gyurcso, Caktaš , Said (Futacs, 70), Nižić, Tičinović (Šego, 59), Fomitchow, Tudor, Savvas

Pročitajte više