POČELI OBRAČUNI U HNS-u Šuker napao Vrbanovića i Heraka, lupao šakom po stolu

Foto: Robert Anić/PIXSELL

U HRVATSKOM nogometnom savezu opet je napeto. Davor Šuker navodno se sukobio s Damirom Vrbanovićem i novim menadžerom strateškog planiranja Ivanom Herakom, nezadovoljan novom podjelom posla unutar Saveza. 


Šuker se nedavno vratio s turneje po SAD-u i izgubio je živce kad je shvatio da su Vrbanović, Marijan Kustić i Ivan Herak između sebe podijelili ovlasti te da je njegova moć u Savezu sve manja. Kako doznajemo, Šuker se verbalno sukobio s Ivanom Herakom, vrijeđao ga te u jednom trenutku lupio šakom o stol. 

Šuker je Heraka, prema izvorima iz HNS-a, napao pred desetak ljudi jer mu je zamjerio izjave u jednom intervjuu o nogometnoj infrastrukturi, Hajduku i sudskoj tužbi HNS-a protiv Ministarstva turizma, prema kojoj država duguje Savezu 57 milijuna kuna. Šuker se s Herakom prepirao i oko funkcioniranja marketinškog odjela te dogovora sa sponzorima. Herak, inače bivši ministar turizma, želi biti glavna odgovorna osoba za marketing u HNS-u, što mu propisuje i funkcija koju mu je dodijelio Šuker. No predsjednik HNS-a očekivao je da će on i dalje voditi glavnu riječ. 

"Nije bilo fizičkog sukoba, ali povišenih tonova jest. Šuker je znao za novi pravilnik i bio je suglasan. Problem je nastao jer je predsjednik naučio sam donositi odluke u području marketinga Saveza", kaže naš izvor u HNS-u. 

Vrbanović dogovarao Senegal, Šuker Obalu Bjelokosti 

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Šuker će navodno pokušati srušiti pravilnik kako bi ukinuo aktualnu podjelu ovlasti, no upitno je hoće li imati podršku dovoljnog broja ljudi. Jednu od funkcija koje su podijeljene prije manje od mjesec dana preuzeo je i Šukerov nesuđeni protukandidat Marijan Kustić, novi direktor za natjecanje, razvoj i infrastrukturu.

Herak je na siječanjskoj sjednici IO-a postavljen za glavnog managera strateškog planiranja, EU fondova i promocije. Prvi je ministar RH koji je pritvoren zbog optužbi za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, a nakon dugogodišnje sudske borbe je ipak oslobođen optužbi. Herak je kao Tuđmanov ministar 1999. potpisao s HNS-om sporni ugovor o sponzorstvu prema kojem je Savez od države trebao dobiti dva milijuna njemačkih maraka godišnje u naredne tri godine. Isplaćen je samo dio, a nakon što je Herak uhićen, ministrica Pave Župan Rusković htjela je poništiti ugovor, no HNS je tužio državu koja, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zagrebu, Savezu mora platiti više desetaka milijuna kuna.

Šuker se sukobio i s Damirom Vrbanovićem zbog dogovaranja prijateljske utakmice Hrvatske i Senegala za 8. lipnja u Osijeku, jer je predsjednik HNS-a preko menadžera dogovarao prijateljsku s Obalom Bjelokosti. 

Pročitajte više