SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Sve miriše na 2003.

Foto: EPA

Sve o Svjetskom prvenstvu pratite na Indexovoj temi klikom ovdje.

ISPRAĆENI su tiho i skromno, bez pompe i nade da će ostvariti ikakav bolji rezultat, osim ako pod tim ne smatrate sedmo mjesto. 

Jedina mantra Červara i izabranika bila je "samo da ulovimo Olimpijske igre". 

Iako su miljenici nacije, činilo se da je niz loših rezultata na nekoliko zadnjih velikih natjecanja ubio poslovičnu siječanjsku rukometnu euforiju u Hrvatskoj. 

Ostali su bez zvijezda koje su godinama bile nositelji igre, a u reprezentaciji je niz novih ili starijih kojima se ranije nije vjerovalo.

...

Rukometna Hrvatska 2003. i 2019. su zapanjujuće slične

Ako vas sve ovo podsjeća na atmosferu oko rukometne reprezentacije Hrvatske neposredno prije SP-a 2019., u pravu ste. 

Ali ovo nije tekst o aktualnoj generaciji Hrvatske ni SP-u na kojem trenutno igra, nego o Hrvatskoj na SP-u 2003. godine.

Naravno, povod, asocijacije i poveznice su jasni. Hrvatska je sada, kao i prije 16 godina, na SP sporta u kojem je velesila ispraćena kao da ide na karmine i uz ispod glasa izgovarano "samo da se ne osramotimo".

U samo dva tjedna od nepoznatih luzera do heroja koji su zapalili naciju

No tamo se nije osramotila, dapače, igrala je senzacionalno i na kraju još senzacionalnije osvojila prvi i do sada jedini naslov prvaka svijeta. 

I tako je pokrenula siječanjsku rukometnu euforiju u Hrvatskoj koja od tada svake godine u prvom mjesecu, pa tako i ovih dana, trese državu. 

Ako su ovi danas zaboravili kako se osvajaju medalje, što tek reći za one od prije 16 godina

Hrvatski rukometaši su na tri posljednja velika natjecanja osvojili jedno četvrto i dva peta mjesta te "zaboravili kako se osvajaju medalje".

Ali što bismo tek o tome mogli reći kada se prisjetimo što je prethodilo SP-u 2003. Hrvatski rukometaši nisu se uspjeli ni plasirati na Olimpijske igre 2000. Na SP-u 2001. bili su deveti, a na EP-u 2002. posljednji, 16.

Hrvatski rukometaši prije SP-a 2003. čak sedam godina nisu osvojili medalju. S obzirom na inflaciju velikih rukometnih natjecanja, da bi se stekao dojam o katastrofalnim razmjerima suše u sportu u kojem je Hrvatska velesila, treba napomenuti da u usporedbi s, primjerice, velikim natjecanjima u nogometu, ovo izgleda kao da je barem trostruko dulje trajao luzerski staž. 

Hrvatska je prije SP-a 2003. bila 16. reprezentacija Europe, kontinenta na kojem se rukomet ozbiljno igra u desetak zemalja

Prije SP-a 2003. potpuno potučenu reprezentaciju od Josipa Milkovića preuzeo je Lino Červar. Nije više bilo Ćavara, Bašića, Saračevića, Bilića...

Uzdanice u lovu na sedmo mjesto bili su mladi Vori i Lacković. Teško je za njih reći da su tada bili "zvijezde u usponu" jer nitko neće tako nakititi igrače reprezentacije koja je u Europi, gdje se rukomet ozbiljno igra u deset zemalja, na 16. mjestu. Poslužimo se opet nogometnom analogijom; nikad nećete čuti da netko ozbiljno govori o "zvijezdi reprezentacije Gibraltara".

Oni su tada na SP ispraćeni i unaprijed prežaljeni

U Portugal su te 2003. ispraćeni i unaprijed prežaljeni:

Vlado Šola, Valter Matošević, Mario Kelentrić, Nikša Kaleb, Renato Sulić, Ivano Balić, Božidar Jović, Blaženko Lacković, Vedran Zrnić, Igor Vori, Davor Dominiković, Mirza Džomba, Tonči Valčić, Slavko Goluža, Denis Špoljarić i Petar Metličić.

Za manje od dva tjedna vratili su se kao prvaci svijeta. 

Nakon poraza od Argentine u prvoj utakmici bilo je sigurno ispadanje već u skupini

Baš nitko nije vjerovao u takav rasplet nakon prve utakmice SP-a u kojoj je Hrvatska poražena, i to od rukometno patuljaste Argentine. Hrvatskoj je ždrijeb dodijelio Francusku, Rusiju, Mađarsku, Saudijsku Arabiju i Argentinu. I na otvaranju šok, čak i za razbijenu Hrvatsku, poraz 29:30. I to nakon što je Hrvatska protiv slabašnih Argentinaca vodila 18:13 na poluvremenu, a 14 minuta prije kraja imala plus šest. Ipak, na kraju je Hrvatska izgubila. I nakon toga više nikoga nije bilo briga za rukometaše. Slijedila je Saudijska Arabija. Ni tu nije bilo sve glatko, ali je ubilježena prva pobjeda - 25:18. Zatim su došli jaki Rusi i povratak Hrvatske u život. U teškoj utakmici slavila je 28:26. Posebno se iskazala čvrsta 3-2-1 obrana sa Špoljarićem na prednjem i fenomenalnim Matoševićem na vratima. Najbolji strijelac s pet golova bio je Goluža i nakon te pobjede vratila se nada da će se Hrvatska možda dokopati Olimpijskih igara.

Metličić ruši Mađare

Nakon toga je drugi krug osiguran nevjerojatnom pobjedom nad Francuzima 23:22 i u navijačima se probudila nada da rukometaši mogu do finala. Prvi strijelac Hrvatske bio je Metličić s pet golova, četiri je postigao Lacković, dok su na golu bili sigurni Šola i Matošević. Već izmorenim Červarovim igračima posljednja prepreka u skupini bila je Mađarska. Ni tu nije moglo bez drame, ali su na kraju slavili 30:29, i to Metličićevim golom desetak sekundi prije kraja.

Preko Danske do Olimpijskih igara

U prvoj utakmici drugog kruga čekali su Egipćani, a pobjedom 29:23 Hrvatska je krenula prema polufinalu Svjetskog prvenstva. Egipat je, za razliku od Rusije, Francuske i Mađarske, bio puno lakši protivnik pa je Hrvatska imala i 12 golova prednosti. Sljedeća utakmice u drugom krugu bila je protiv Danske i tu je Hrvatska pokazala da je hit Svjetskog prvenstva. Danci su do te utakmice igrali sjajno na SP-u, ali Červarovi igrači doslovno su ih razbili. Na kraju je završilo 33:27 i Hrvatska je izborila polufinale. Dansku su ukočili brzom i čvrstom 3-2-1 obranom koja je nakon prvog dijela osigurala prednost 19:11. Do kraja utakmice Hrvatska je smireno održala plus, a najviše su se istaknuli Šola s 20 obrana i Metličić s 10 golova. Ulaskom među četiri najbolja na svijetu, hrvatski su rukometaši osigurali plasman na OI. No u tom trenutku to nije nikoga zanimalo, svi su mislili o Španjolskoj i sanjali finale.

U borbu za svjetsko zlato ušle su četiri europske reprezentacije: Francuska, Njemačka, Španjolska i Hrvatska. Najmlađa reprezentacija na turniru uoči polufinalne utakmice s do tada neporaženim Španjolcima, postala je hit Svjetskog prvenstva. Ipak, rijetki su vjerovali da Hrvatska ima šanse protiv iskusne Španjolske, a još je nevjerojatniji bio tijek utakmice koja je gledatelje ostavljala bez daha.

Nevjerojatna drama sa Španjolskom u polufinalu

U susretu punom preokreta, Španjolci su u prvom poluvremenu imali prednost od šest golova i poraz je bio izgledan. I nitko ne bi takav rezultat smatrao neuspjehom. Osim Červara koji nije dopustio opuštanje. U drugom poluvremenu Červar je u napad postavio Golužu, Metličića i Valčića i krenulo je bolje, ali tek 15-ak minuta prije kraja utakmice Hrvatska je došla u priliku izjednačiti. Šola je zaredao nekoliko dobrih obrana, a Džomba i Metličić zabili su za preokret. Upetljali su se i suci koji su prekinuli hrvatski napad, a Španjolci su smanjili, da bi Romero pet sekundi prije kraja zabio za 26:26. Uslijedili su šokantni produžeci.

Nakon prvog produžetka, Hrvatska je imala gol prednosti, a u drugom je Džomba sa sedam metara izjednačio i spriječio pobjedu Španjolske. Napeto je bilo i u drugim produžecima, igralo se gol za gol, a posljednje četiri minute Červar je na terenu imao igrača manje. Tada je zabljesnuo Lacković koji zabija za dva gola prednosti Hrvatske, a Šola podiže suigrače novom obranom. Masip je izjednačio na 37:37, ali Španjolska je izgubila loptu u napadu i tu je bio kraj. Lacković i Kaleb postavili su 39:37 i donijeli Hrvatskoj finale.

U finalu Njemačka kojoj je na SP-u bod uzela jedino Jugoslavija

A tko je tek mogao predvidjeti ishod finalnog susreta s Njemačkom, još jednom neporaženom momčadi kojoj je samo tadašnja Jugoslavija uspjela otkinuti bod. U polufinalu su s golom razlike uspjeli svladati jaku Francusku i u finale su ušli samouvjereno.

Nijemci su bolje otvorili susret i vodili do 9. minute. Tijekom cijele finalne utakmice Hrvati su bili bolji, vodili po par golova razlike, Nijemci su uz pomoć sudaca stizali rezultat, ali suci nisu mogli sami, a Nijemci nisu uspijevali zadržati vodstvo dulje od dvadesetak sekundi. Na poluvrijeme Hrvatska odlazi s dva gola prednosti. U nastavku je Šola izluđivao Nijemce obranama, a onda su suci dosudili nekoliko sedmeraca protiv Hrvatske za izjednačenje. Jović i Džomba zabijaju, a Lacković ponovno s posljednja dva gola postavlja konačnih 34:31 za prvo svjetsko zlato Hrvatske. 

Ni tada, kao ni sada, prije SP-a nismo znali imena svih igrača, ali su nas nakon prvog kruga natjerali da ih naučimo

Ni prije SP-a 2003., kao ni uoči onog 2019., nismo napamet znali imena svih rukometnih reprezentativaca Hrvatske, za razliku od prijašnjih trofejnih i medaljama ovjenčanih generacija.

Ali sada, kao i prije 16 godina, oni su nas na to jako brzo natjerali svojom igrom, hrabrošću, srčanošću, prijateljstvom i zajedništvom. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više