Švicarska uzela bod protiv Rumunjske i došla na korak do plasmana u osminu finala

Montaža: Index, foto: Getty Images / Gulvier Image

ŠVICARSKA je odigrala 1:1 s Rumunjskom i došla na korak od plasmana u osminu finala Europskog prvenstva. Za drugi krug bit će joj dovoljna večerašnja pobjeda Francuske protiv Albanije. Rumunjska je povela u 19. minuti golom Bogdana Stancua s bijele točke, a konačan rezultat postavio je Admir Mehmedi u drugom poluvremenu.

Nakon prvog sučevog zvižduka činilo se kako će se Švicarska lakoćom obračunati s Rumunjskom, već u šestoj minuti Granit Xhaka odlično je uposlio Harisa Seferovića, napadač Švicarske okrenuo je svog čuvara i ostao sam pred golom, ali pucao je pokraj desne vratnice.


Idući zicer pripao je istom igraču, ovaj puta dodao mu je Džemaili, ali Seferović ni ovaj put nije uspio savladati Cipriana Tatarusanua koji je lakoćom obranio njegov udarac.

No potom su proigrali Rumunji i poveli iz praktički svoje prve prilike na utakmici. U 19. minuti švicarski kapetan Stephane Lichtsteiner rušio je rumunjskog igrača u šesnaestercu i sudac je bez oklijevanja pokazao na bijelu točku.

Gabriel Stancu rutinski je realizirao najstrožu kaznu i doveo svoju reprezentaciju u prednost i svog drugog jedanaesterca na Europskom prvenstvu čime je postao najbolji strijelac turnira. Rumunjski napadač prvi je igrač s dva realizirana jedanaesterca na Euru nakon Gaizke Mendiete 2000. godine.


Žuti su po zabijenom golu potpuno preuzeli inicijativu, a samo pet minuta kasnije Cristian Sapunaru odlično je primirio loptu u šesnaestercu nakon slobodnog udarca s desne strane, ali iz okreta je pogodio stativu.

Do konca poluvremena Rumunjska je izgledala bolje, ali švicarska reprezentacija preuzela je konce igre u nastavku. Inicijativu su naplatili već u 57. minuti. Ricardo Rodriguez izveo je korner, lopta se odbila od bloka i pala pred Admira Mehmedija koji je silovito zakucao u mrežu za 1:1. Napadač Bayer Leverkusena postao je prvi švicarski nogometaš u povijesti koji je zabio na Euru i na Svjetskom prvenstvu.


Po izjednačenju obje reprezentacije stale su na loptu i do kraja utakmice više nije bilo izrazitih prilika. Švicarci će ovim remijem biti zadovoljniji jer su došli na korak od plasmana u drugi krug, a Rumunjska u zadnjem kolu mora pobijediti Albaniju i pratiti rezultat utakmice Francuske i Švicarske, ako želi u drugi krug. Pobijede li večeras Francuzi Albaniju, plasirat će se u osminu finala Eura i pogurati svoje susjede Švicarce među 16 najboljih u Europi.

Tijek utakmice:

90'
Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade. Petković je uveo Tarashaja umjesto Shaqirija.


85'
Admir Mehmedi prvi je švicarski nogometaš u povijesti koji je zabio na Euru i na Svjetskom prvenstvu.

 


82'
Anghel Iordanescu povukao je i svoju posljednju izmjenu s klupe, umjesto Bogdana Stancua u igri je Florin Andone. Švicarci su također promijenili Michael Lang ušao je umjesto Bllerima Džemailija.

74'
Nakon duge akcije švicarske reprezentacije Ricardo Rodriguez prebacio je cijelu rumunjsku obranu i pronašao Shaqirija na desnoj strani, ali njegov pokušaj škaricama nije bio precizan.

70'
Torje je pokušao iznenaditi Sommera izravnim udarcem s 40-ak metara iz slobodnog udarca, ali golman švicarske reprezentacije bio je spreman.

64'
Oba izbornika su odlučili reagirati izmjenama, Embolo je ušao za Švicarsku, a Filip za Rumunjsku.

57. minuta: GOOOOOOOOOOOOL za Švicarsku! 1:1, strijelac Admir Mehmedi. Nakon kornera Ricarda Rodrigueza lopta se od bloka odbila u polje, a na nju je prvi natrčao napadač Bayer Leverkusena i silovito zakucao u mrežu.

 


52'
Umalo auto-gol Johana Djouroua. Torje je vratio loptu u sredinu, a švicarski branič umalo je ugurao u vlastitu mrežu.

49'
Granit Xhaka odličnom loptom proigrao je Xherdana Shaqirija, ali njegov udarac odbio se od bloka u korner.


46'
Počelo je drugo poluvrijeme, Mihai Pintili izašao je iz igre, umjesto njega na travnjaku je Ovidiu Hoban.

45. minuta: Kraj prvog poluvremena.

 

 


40'
Iz ove grafike jasno je po kojoj strani Rumunjska radije napada.

 


38'
Stephane Lichtsteiner prošao je po desnoj strani pa uputio visoku loptu u šesnaesterac, Džemaili je prvi stigao na loptu, ali glavom je pucao pokraj stative.

32'
Ricardo Rodriguez pokušao je iz slobodnog udarca. Uspio je prebaciti živi zid s 25 metara, ali Tatarusanu je bez većih teškoća uhvatio njegov udarac.

30'
Rumunji su peta zemlja u povijesti kojoj su dosuđena dva jedanaesterca kojoj su dosuđena dva jedanaesterca na Euru, a Bogdan Stancu prvi igrač nakon Gaizke Mendiete 2000. godine koji je zabio dva gola s bijele točke.

 


26'
Nakon slobodnog udarca Sapunaru je primirio loptu u šesnaestercu i pogodio vratnicu!

25'
Alexandru Chipciu prošao je Stephana Lichtsteinera na lijevoj strani i potom umjesto centaršuta pokušao iznenaditi Sommera, ali nije pogodio u okvir.

20'
Švicarska nastavlja napadati unatoč primljenom golu, ali Tatarusanu još jedanput odlično brani udarac Schaera.


18. minuta GOOOOOOOOOOOOOOL za Rumunjsku! 1:0, strijelac Bogdan Stancu. Rumunjskoj je dosuđen i drugi jedanaesterac na Euru. Bogdan Stancu poslao je Yanna Sommera u jednu, a loptu u drugu stranu i postao prvi igrač na turniru s dva gola.

 


16'
Ponovno je u prilici Haris Seferović, napadač švicarske reprezentacije dobio je loptu u prostor, gurnuo ju uljevo pa pucao, ali Tatarusanu je sjajno obranio.

9'
Švicarci su izveli slobodan udarac u šesnaesterac, ali rumunjska obrana odlično je reagirala.

6'
Bllerim Džemaili presjekao je loptu na sredini terena i sjajno uposlio Harisa Seferovića, napadač Švicarske okrenuo je svog čuvara i ostao sam pred Tatarusanuom, ali pucao je kraj gola.

3'
Granit Xhaka prvi je testirao Cipriana Tatarusanua, ali bez prave opasnosti.

1. minuta:
Počela je utakmica drugog kola skupine A između Rumunjske i Švicarske.

 


Uoči utakmice
:

17:50 Navijači su spremni, a momčadi će uskoro istrčati na travnjak Parka prinčeva.

 


17:30 Stadion je gotovo ispunjen pola sata uoči početka utakmice.

 


17:30
Rumunjska je samo jedanput pobijedila u 14 utakmica na Eurima, protiv Engleske 2000. godine.

 

17:20 Švicarska ima tri boda nakon prvog kola, a Rumunjska je bez bodova.

 

17:10 Švicarska pobjedom protiv Rumunjske može već nakon dva kola osigurati osminu finala.

 

17:05 Švicarski izbornik Vladimir Petković poslao je istu momčad koja je pobijedila Albaniju. Razvan Rat ostao je u prvoj momčadi iako je bio jedan od najlošijih protiv Francuske.

 


17:00 Rumunjski reprezentativci isprobali su travnjak Parka prinčeva uoči utakmice.

 


17:00
Korteo rumunsjkih navijača krenuo je prema stadionu.

 

Pročitajte više